15.3.11

Concurrentie

“Nu speciaal voor u: twee levers voor de prijs van één!” “Onze chirurgen doen een open hart operatie voor de helft van de prijs!” Ziekenhuizen moeten concurreren in de ‘slag om de patiënt’. Dit moet zorgen voor een algehele prijsdaling en dus minder kosten in de zorg, zo verwacht minister Edith Schippers (Volksgezondheid). De idee is, dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar moeten gaan concurreren. ‘In overleg met de zorgverzekeraars kunnen de ziekenhuizen zelf de prijzen vaststellen van vrijwel alle behandelingen’, aldus een uitleg. Bovendien mogen in de toekomst privé-financiers geld investeren in de zorginstellingen. En vanaf volgend jaar mogen ook tandartsen zelf hun eigen prijzen bepalen.

Dit voorstel komt in aanmerking voor het domste idee van 2011. Concurrentie in de zorg is helemaal niet mogelijk en zeker niet verstandig. Er is namelijk sprake van een oligopolie; waarbij een beperkt aantal aanbieders een product/dienst leveren. Bovendien is er geen sprake van een levering op basis van gelijkwaardigheid: iemand die zorg nodig heeft, wil alleen het beste voor zich/haarzelf. En kan dus niet onderhandelen over de prijs. Daar komt bij: hoeveel lager dan het ‘standaard’ tarief van een chirurg kunnen de kosten zijn, voordat de zorgvrager twijfelt aan de capaciteit van diezelfde chirurg? Met andere woorden; als een chirurg te goedkoop haar of zijn diensten aanbiedt, vermoeden mensen al snel dat het vast geen kundig persoon is.

Concurrentiewerking in de zorg leidt alleen maar tot extra kosten (nieuwe managementlagen!) en hogere tarieven. Privé-financiers bijvoorbeeld willen hun geld wel terugverdienen, met rente! En die tarieven worden ook nog eens niet gedekt door de zorgverzekeraars; in verband met de concurrentiemaatregel zullen die instanties namelijk slechts de minimale kosten voor een operatie/behandeling willen vergoeden. Iedereen zal dus zelf meer in de eigen buidel moeten tasten. Dat gaat nog wel, wanneer er sprake is van de behandeling van een te hoge of te lage bloeddruk. Maar hoeveel mensen zijn er in staat om voor 50% van de kosten voor bijvoorbeeld een open hart operatie of een hersenherstel op te draaien? Het resultaat zal zijn dat mensen hun bezit moeten verkopen om de kosten te vergoeden. Hun kinderen zullen niet meer kunnen studeren, omdat het spaargeld hiervoor opgesoupeerd is.

Concurrentie in de zorg? Stop ermee!

Hoe kunnen de almaar stijgende kosten wel in bedwang worden gehouden? Verminder het aantal managers met 80%. Maximeer het aantal vergaderingen tot 1 per week. De kosten van de zorg moeten besteed worden aan de artsen en verpleegkundigen. Laat iedere patiënt een bijdrage betalen van, zeg, tien euro per keer voor een behandeling. Dat is niet buitensporig hoog, maar zorgt er voor dat nonsens gesprekken drastisch beperkt worden. Hierdoor ontstaat veel meer tijd voor echte zorgvraagstukken.

Kent u de Cruyff Foundation Aanvoerdersband die vanaf 23 maart in de winkel ligt? Met alle respect voor Johan, maar dat ding zal ik nooit aanschaffen. Het doet mij teveel denken aan de gele armbanden die de Joden in de Tweede Wereldoorlog moesten dragen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Mike Starr (44): Amerikaans bassist
Jacky Brichant (80): Belgisch tennisser
Rienk Onsman (67): Nederlands voetballer
W.J. Maryson (60): Nederlands fantasyschrijver
Loes van der Schaft (54): Nederlands nieuwslezeres en voice-over
Jan Hugens (71): Nederlands profwielrenner
Nilla Pizzi (91): Italiaans zangeres

Het woord van de week: Meltdown.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten