29.3.11

Kleuteren

Column: De waan(zin) van de week

Blijven zitten in het eerste leerjaar heeft geen positief effect op de ontwikkeling van het kind. Dat blijkt uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven (België). Vaak denken scholen dat een inhaaljaar de kinderen meer zekerheid geeft over henzelf, omdat ze hun achterstand dan kunnen inhalen. Het onderzoek wijst echter uit, dat het blijven zitten in dat eerste jaar juist averechts werkt. Het voordeel dat de zittenblijvertjes hebben op de jongeren, duurt maar enkele maanden. Het zelfvertrouwen van de kinderen wordt juist ernstig aangetast en dat duurt meerdere jaren, zo blijkt uit dat onderzoek. De term ‘een jaartje extra kleuteren’ komt door dit onderzoek toch in een ander daglicht te staan. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bemoeit zich weer eens met Nederland en pleit voor het beperken of zelfs afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Deze organisatie vindt dat de huizenprijzen te hoog zijn, vanwege de hypotheekrenteaftrek. Volgens de IMF zou het beter zijn dat de huizenprijzen in elkaar donderen, zodat meer mensen een huis kunnen kopen. Over kortzichtig denken met een communistische inslag gesproken! De Italiaanse econoom Lorenzo Figliuoli is leider van de IMF-delegatie. Het is toch opmerkelijk dat die delegatie geleid wordt door een man afkomstig uit een land waar het al jaren een economische rampspoed is. De reactie van minister Jan Kees de Jager (Financiën) was de enige juiste: ‘De huizenkoper heeft juist nu behoefte aan rust op de woningmarkt.’ Meneer Figliuoli en consorten: zorg er eerst maar eens voor dat landen als Griekenland, Italië, Ierland, Spanje en Portugal beter presteren op het economische vlak. Want hier in Nederland doen wij het zo slecht nog niet. Zou dat misschien ook komen door de hypotheekrenteaftrek? De Stivoro, wat niet staat voor de Stichting Voor Roken, is van mening dat sigaretten alleen onder de toonbank verkocht mogen worden. Zo zouden jongeren minder snel in de verleiding komen om sigaretten te kopen. Nou ben ik zelf geen voorstander van roken, maar dit gaat me een stap te ver. Als dit zou doorgaan, zal zo’n maatregel ook met andere producten gebeuren, zoals alcohol. Of koffie, cola (cafeïne), thee (theïne) en snoep (cariës). Zolang de overheid sigaretten niet verbiedt, moeten ze ook boven de toonbank verkocht kunnen worden. De afgelopen week zijn onder meer overleden: Bert Heemskerk (67): Nederlands bestuursvoorzitter van de Rabobank Elizabeth Taylor (79): Amerikaans actrice Max Woiski jr. (80): Surinaams-Nederlandse zanger en gitarist Lanford Wilson (73): Amerikaans toneelschrijver Floor van der Wal (26): Nederlands cabaretière Harry Coover (94): Amerikaans uitvinder Ellen Helmus (64): Nederlands jazz-fluitiste en muziekdocente Cibele Dorsa (36): Braziliaans actrice en model Wench Foss (93) : Noors actrice Het woord van de week: Übervet.

22.3.11

Miljoenenbonus

Column: De waan(zin) van de week

We mogen topman Jan Hommen van de ING samen met zijn bestuursleden dankbaar zijn voor hun actie om zichzelf een miljoenenbonus toe te kennen. Hun besluit maakte genadeloos duidelijk hoe ver dit soort bestuurders af staan van de realiteit van tegenwoordig. Hoe komen mensen erbij, die aan het hoofd van een organisatie staan, om zichzelf vette bonussen toe te kennen, terwijl de bank zelf nog vijf miljard aan staatssteun moet terugbetalen. En op dezelfde dag vermelden dat de lonen van het personeel worden gematigd en de pensioenen bevroren. De stortvloed aan protesten en de vele mensen die hun ING-rekening hebben opgeheven, hebben Hommen er nu toe doen besluiten om af te zien van zijn bonus. Voorlopig, althans.

Kan nu eindelijk die wet gemaakt worden om bonussen te maximeren tot de Balkenendenorm? Tenminste, het salaris van de minister-president (191.000 euro), niet wat Balkenende nu als adviseur verdient. En als we het toch hebben over het maken van een nieuwe wet; zorg er dan ook voor dat ouders/familieleden van slachtoffers zich kunnen uitspreken in de rechtbank. Kinderen van anderhalf jaar die anaal verkracht worden, zijn namelijk nog niet in staat dat te doen.

Een ander controversieel idee, dat de eindstreep niet haalde, is de invoering van het landelijk elektronisch patientendossier (EPD). Al lange tijd is duidelijk dat het EPD niet goed doordacht is en dat het absoluut niet zeker is, dat zo’n uitwisseling van gegevens leidt tot verbetering van de zorg. Sterker nog: de gegevens zullen door (commerciele) instanties ge- en misbruikt worden voor ulterieure motieven. Dat kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gesteld worden. Ook de privacy van patienten wordt door invoering van het EPD aangetast. Overigens kan iedere Nederlander voor zichzelf of zijn/haar kinderen aangeven dat de eigen gegevens niet worden opgenomen in een eventueel toekomstig EPD. Honderdduizenden mensen hebben hier al gebruik van gemaakt.

Overigens, in wat voor een maatschappij leven we eigenlijk? Tienduizenden mensen worden gedood in Japan door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Nog eens honderdduizenden mensen worden bedreigd door een nucleaire ramp. In Nederland kijken en luisteren we naar dit nieuws, halen onze schouders op en zeggen: ‘Het is toch wat’. Maar zodra Knut, de vierjarige ijsbeer, overlijdt, staat voor veel mensen de wereld stil. De online condoleanceregisters maken overuren en duizenden mensen laten weten hoe erg ze het wel vinden dat die ijsbeer is overleden.

Mijn welgemeende felicitaties gaan uit naar Tineke Geessink (63), die bevallen is van haar gezonde dochter Meagan. Een kinderwens zit heel diep en iedere dag dat die wens niet vervuld is, doet het een stukje meer pijn. Zij heeft het heft in eigen handen genomen en gebruik gemaakt van de wetenschap. Iets wat mannen van 63 jaar en ouder niet hoeven te doen en als zij vader worden, kijkt de omgeving daar veel minder van op. Ik hoop dat Meagan en Tineke nog heel lang van elkaar kunnen genieten en theoretisch kan dat nog een halve eeuw zijn.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Nate Dogg (41): Amerikaanse rapartiest
Trinus Riemersma (72): Nederlands schrijver
Jos Kamphuys (58): Nederlands ondernemer en oprichter EkoPlaza
Jan Kuperus (82): Nederlands econoom en bankdirecteur
Antoinette van Monaco (90): Zus van prins Reinier
Warren Christopher (85): Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken
Hans Martens (65): Nederlands circusdirecteur
Nikolai Andrianov (58): Russisch gymnast
Hans Boskamp (78): Nederlands acteur, zanger en voetballer

Het woord van de week: Spitsgarantie.

15.3.11

Concurrentie

“Nu speciaal voor u: twee levers voor de prijs van één!” “Onze chirurgen doen een open hart operatie voor de helft van de prijs!” Ziekenhuizen moeten concurreren in de ‘slag om de patiënt’. Dit moet zorgen voor een algehele prijsdaling en dus minder kosten in de zorg, zo verwacht minister Edith Schippers (Volksgezondheid). De idee is, dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar moeten gaan concurreren. ‘In overleg met de zorgverzekeraars kunnen de ziekenhuizen zelf de prijzen vaststellen van vrijwel alle behandelingen’, aldus een uitleg. Bovendien mogen in de toekomst privé-financiers geld investeren in de zorginstellingen. En vanaf volgend jaar mogen ook tandartsen zelf hun eigen prijzen bepalen.

Dit voorstel komt in aanmerking voor het domste idee van 2011. Concurrentie in de zorg is helemaal niet mogelijk en zeker niet verstandig. Er is namelijk sprake van een oligopolie; waarbij een beperkt aantal aanbieders een product/dienst leveren. Bovendien is er geen sprake van een levering op basis van gelijkwaardigheid: iemand die zorg nodig heeft, wil alleen het beste voor zich/haarzelf. En kan dus niet onderhandelen over de prijs. Daar komt bij: hoeveel lager dan het ‘standaard’ tarief van een chirurg kunnen de kosten zijn, voordat de zorgvrager twijfelt aan de capaciteit van diezelfde chirurg? Met andere woorden; als een chirurg te goedkoop haar of zijn diensten aanbiedt, vermoeden mensen al snel dat het vast geen kundig persoon is.

Concurrentiewerking in de zorg leidt alleen maar tot extra kosten (nieuwe managementlagen!) en hogere tarieven. Privé-financiers bijvoorbeeld willen hun geld wel terugverdienen, met rente! En die tarieven worden ook nog eens niet gedekt door de zorgverzekeraars; in verband met de concurrentiemaatregel zullen die instanties namelijk slechts de minimale kosten voor een operatie/behandeling willen vergoeden. Iedereen zal dus zelf meer in de eigen buidel moeten tasten. Dat gaat nog wel, wanneer er sprake is van de behandeling van een te hoge of te lage bloeddruk. Maar hoeveel mensen zijn er in staat om voor 50% van de kosten voor bijvoorbeeld een open hart operatie of een hersenherstel op te draaien? Het resultaat zal zijn dat mensen hun bezit moeten verkopen om de kosten te vergoeden. Hun kinderen zullen niet meer kunnen studeren, omdat het spaargeld hiervoor opgesoupeerd is.

Concurrentie in de zorg? Stop ermee!

Hoe kunnen de almaar stijgende kosten wel in bedwang worden gehouden? Verminder het aantal managers met 80%. Maximeer het aantal vergaderingen tot 1 per week. De kosten van de zorg moeten besteed worden aan de artsen en verpleegkundigen. Laat iedere patiënt een bijdrage betalen van, zeg, tien euro per keer voor een behandeling. Dat is niet buitensporig hoog, maar zorgt er voor dat nonsens gesprekken drastisch beperkt worden. Hierdoor ontstaat veel meer tijd voor echte zorgvraagstukken.

Kent u de Cruyff Foundation Aanvoerdersband die vanaf 23 maart in de winkel ligt? Met alle respect voor Johan, maar dat ding zal ik nooit aanschaffen. Het doet mij teveel denken aan de gele armbanden die de Joden in de Tweede Wereldoorlog moesten dragen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Mike Starr (44): Amerikaans bassist
Jacky Brichant (80): Belgisch tennisser
Rienk Onsman (67): Nederlands voetballer
W.J. Maryson (60): Nederlands fantasyschrijver
Loes van der Schaft (54): Nederlands nieuwslezeres en voice-over
Jan Hugens (71): Nederlands profwielrenner
Nilla Pizzi (91): Italiaans zangeres

Het woord van de week: Meltdown.

8.3.11

Schijnwinst

Column: De waan(zin) van de week

Wekenlang voerden landelijke politici campagne om de mensen naar de stembus te krijgen voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Het resultaat mocht er wezen, want maar liefst 56% van de mensen ging stemmen: 12% hoger dan bij de vorige PS-verkiezingen vier jaar geleden.

Tijdens de uitslagenavond kraaiden de linkse partijen victorie: “De coalitie heeft maar 35 van de benodigde 38 zetels in de Eerste Kamer!” “Dit kabinet moet opstappen!” De voorvrouwen en voormannen buitelden over elkaar heen om voor het oog van de camera de ene na de andere superlatief uit te kramen. Later op de verkiezingsavond bleek dat de uitslag toch niet zo was als de exitpolls deden vermoeden. Het hangt er om of de huidige coalitie VVD, CDA met gedoogsteun van PVV (en SGP), ook in de Eerste Kamer een meerderheid zal halen. Dit wordt beslist in honderden achterkamertjes door heel Nederland: daar vindt tot 23 mei het grote politieke spel plaats.

Kun je verwachten van iemand die niet democratisch gekozen is, om zich te bekommeren om democratische grondrechten? Niet automatisch. Daarom is het ook jammer dat koningin Beatrix, door haar moeder Juliana in 1980 aangesteld als opvolgster, zich niet lijkt te bekommeren om de demonstraties in Oman. Daar hopen miljoenen mensen om een grotere vrijheid van meningsuiting te bewerkstelligen. De politiek zegde een staatsbezoek van de koningin af, maar daarop besloot Hare Majesteit in al haar wijsheid om, met in haar kielzog kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima, een ‘privé-bezoek’ af te leggen. Blijkbaar horen enkele bedrijven ook tot haar familie, want een delegatie zakenlieden lift vrolijk mee tijdens dit privé-bezoek.

Ik neem het haar niet kwalijk, want er moet ook gedacht worden aan de economische belangen. Maar het huidige systeem dat de Koning(in) niet verantwoordelijk kan worden gehouden, is antiek en kan op de schop. Als het staatshoofd bepaalde stappen wil ondernemen, dan zou ook dat staatshoofd hiervoor verantwoording moeten afleggen. Het zijn immers mensen van vlees en bloed, net als u en ik, waarde bloglezer. Al ontvangen ze wel een iets hogere uitkering van de staat…

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Mike Lounge (64): Amerikaans astronaut
Theo Bor (62): Nederlands directeur Bond Tegen Het Vloeken
John Haines (86): Amerikaans dichter
Goga Kapoor (70): Indisch acteur
Krishna Prasad Bhattarai (86): Nepalees eerste minister
Simon van der Meer (85): Nederlands fysicus en Nobelprijswinnaar
Michail Simonov (81): Russisch vliegtuigontwerper
Alberto Granada (88): Argentijns metgezel van Ernesto Che Guevara

Het woord van de week: Bonusbanken

1.3.11

Snel-weg

Column: De waan(zin) van de week

“Laat Rutte zijn karwei afmaken”. Dat lijkt het credo van rechts te zijn, in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten op woensdag 2 maart. Deze leus uit het eind van de jaren ’80 van de vorige eeuw werd opgedragen aan de toenmalige minister-president Ruud Lubbers en leverde zijn partij, het CDA, veel stemmen op.

De afgelopen weken is de politiek verextremiseerd: links hamert erop dat de rechtse partijen de kleine man aanpakt en rechts verwijt links dat ze de problemen met een sneeuwschuiver voor zich uit duwt. Tot het land failliet gaat. Zoals altijd in dit land van polderen, zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Of iets er links danwel rechts van.

Het eerste resultaat van het kabinet VVD/CDA is er: Vanaf vandaag mogen automobilisten en motoren 130 kilometer per uur rijden op de A7, het Afsluitdijkdeel tussen Wognum en Zürich. Zuur zijn de linkse politici wel over dit resultaat. Zij praten schamper over de paar seconden tijdwinst. Echter, wanneer het kabinet inderdaad haar beloftes nakomt, zal de maximumsnelheid uiteindelijk op minstens 1/3de van de snelwegen (mooie naam, trouwens!) stijgen naar 130.

Even een rekensommetje. In totaal heeft Nederland 2360 km snelweg op 41.528 km² oppervlakte. Als inderdaad 1/3de hiervan de maximumsnelheid krijgt, wordt de snelheid op 786 kilometer verhoogd. Uitgaande van de gemiddelde afstand die een weggebruiker op de snelweg aflegt, kan de tijdwinst op 3 minuten per weggebruiker per dag ingeschat worden. En dat is een heel voorzichtige schatting. Met twee miljoen weggebruikers die dagelijks gebruik maken van deze extra snelheidsmogelijkheid, is de totale tijdwinst per dag dus zes miljoen minuten. Dat zijn 100.000 werkuren per dag die gewonnen worden: een aanzienlijke verhoging van de arbeidsproductiviteit. Per jaar levert dat 30 miljoen uren op waarin de mensen zich kunnen inzetten voor de economie. Over het stimuleren van de economie gesproken…

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Haila Stoddard (97): Amerikaans actrice en producer
Frans Wessel (50): Nederlands jiujitsuka
Justin Tennison (33): Amerikaans crewlid bij tv-serie ‘Deadliest Catch’
Harm Buiter (89): Nederlands burgemeester
Frans Elsen (76): Nederlands jazzpianist en jazzdocent
Dean Richards (36): Engels voetballer
Necmettin Erbakan (84): Ex-premier van Turkije
Franck Buckles (110): Laatste levende Amerikaanse veteraan die in de Eerste Wereldoorlog diende
Jane Russell (89): Amerikaans actrice

Het woord van de week: Gynaecoloogloos