18.1.11

Poppenkast

Column: De waan(zin) van de week

Langzamerhand stijgt de spanning voor de verkiezingen op woensdag 2 maart voor Provinciale Staten. Normaliter ligt het opkomstpercentage zo rond de 45%, maar het zou heel goed kunnen dat dit jaar 1/3de extra kiezers gaat stemmen. Het gaat nu namelijk wél ergens over: de partijen VVD, CDA en PVV moeten in de Eerste Kamer een meerderheid behalen, anders dreigt ieder wetsvoorstel afgeschoten te worden door deze 75 indirect gekozen politici.

Tot nog toe heeft Geert Wilders zich rustig gehouden sinds zijn PVV gedoogpartner is van het VVD-CDA kabinet. Zelfs op de onthulling dat Koningin Beatrix zich richting de Verenigde Staten vierkant voorstander had geuit van een missie naar Afghanistan, reageerde Wilders lauwtjes. Je hoeft echter geen raketwetenschapper te zijn om te bedenken dat de PVV-voorman de komende anderhalve maand alle superlatieven uit het schap zal halen om de partijen aan de linker kant van het politiek maaiveld de mantel uit te vegen.

Vorig jaar stelde GroenLinks voor om een opleidingsmissie naar Afghanistan te sturen. Afgelopen week werd deze partij door premier Mark Rutte gevraagd of ze een voorstel voor het sturen van een opleidingsmissie zouden steunen. De fractie bleek hier geen warm voorstander van te zijn en de leden maakten helemaal gehakt van het voorstel om de regering te steunen. Het was politiek in optima forma en op z’n smalst: nu kan GroenLinks eens een eigen voorstel realiseren, maar schieten ze dat idee af uit angst dat het ook gunstig zou kunnen uitpakken voor het CDA en de VVD. Overigens halen ondertussen veel moeders van de 500 uit te zenden soldaten opgelucht adem.

De politieke partijen aan de (extreem) linkerkant van het centrum hadden zaterdag 15 januari een gezamenlijke politieke manifestatie. Nou ja, de PvdA zette deze bijeenkomst op en de GroenLinks-leidster Sap en SP-voorman Roemer kwamen braaf opdagen. D66-hoofd Pechtold verwaardigde zich niet om te komen. Voor dit evenement hebben ongetwijfeld tientallen PvdA-spindokters nagedacht over hoe Job Cohen tijdens deze dag het beste over kan komen en de negatieve spiraal over zijn optreden en voorkomen kan ombuigen. En waar komen ze mee? Met een poppenkastconstructie van waaruit Cohen enkele woorden sprak. De gemaakte foto’s waren genadeloos en Cohen werd in de media vergeleken met Jan Klaassen. Over het doel van de manifestatie had niemand het meer. ‘Dan hadden die spindokters maar een vak moeten leren’, zou Leo Beenhakker zeggen, die dinsdag 18 januari zijn nakende afscheid bij Feyenoord aankondigde.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Bart Oegema (27): Nederlands wielrenner
Knut Olsen (57): Noors journalist en televisiepresentator
Paul Picerni (88): Amerikaans acteur
Albert-Jan Evenhuis (69): Nederlands politicus en staatssecretaris
Albert Heijn (83): Nederlands ondernemer
Ray Kaart (770: Nederlands jazz-muzikant
Evert Mathies (79): Nederlands journalist
Peter Post (77): Nederlands wielrenner en ploegleider
Wil Willems (66): Nederlands atleet
Nat Lofthouse (85): Engels voetballer

Het woord van de week: Poppenkastleider.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten