25.1.11

Ketting

Column: De waan(zin) van de week

Hoe snel zou er een oplossing komen voor Brandon, als de directeur van ’s Heeren Loo in Ermelo iedere dag op zijn kantoor acht uur lang zou worden vastgeketend? Brandon is de 18-jarige verstandelijk gehandicapte jongen die al drie jaar met een ketting aan de muur zit. Voor zijn ouders is dat een – begrijpelijkerwijze – verschrikkelijk aanzicht en ze hebben de publiciteit gezocht in de hoop dat hun zoon menswaardiger behandeld wordt.

Het personeel is bang voor het onvoorspelbare gedrag en daarom moet Brandon maar aan zo’n tuigje vast zitten. De Tweede Kamer hield een spoeddebat naar aanleiding van een EO-uitzending en zowel de PvdA als het CDA reageerden geschokt. “Dit moet niet kunnen” oordeelde Sabine Uitslag (CDA) en Wolbert (PvdA) zei: ‘De situatie moet per direct verbeteren.’ Als een hond of kat drie jaar lang 24/7 aan een ketting ligt, krijgt de eigenaar onherroepelijk de sterke arm der wet op z’n dak. Echter, staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten – Hyllner (Ministerie van VWS) oordeelde dat de zorg voor Brandon “voldoet aan de normen”. Nou, mevrouw Veldhuijzen, dan zijn de normen gewoon fout. In Nederland mag het niet zo zijn dat inwoners dag in dag uit geketend worden. Als het personeel angst heeft om iemand te verzorgen, dan moet er vervangend personeel komen dat wél het lef en de kwaliteiten heeft om voor ‘lastige’ patiënten te zorgen. En dan geldt het niet alleen voor Brandon, maar ook voor de andere veertig anonieme geketende medemensen in zorginstellingen.

Controle

Ondertussen zet de overheid haar controledrang en –dwang gewoon door. Kentekengegevens die tijdens automatische cameracontroles zijn geregistreerd mogen in verband met de privacywet slechts korte tijd bewaard worden. Enkele politiekorpsen sloegen deze gegevens echter maanden op en overtraden dus de wet. De politie wordt echter niet gestraft voor deze ongehoorzaamheid, maar beloond, want minister Opstelten (ministerie van Veiligheid en Justitie) wil een kentekendatabank voor misdadigers. Zo kan van miljoenen Nederlanders worden bijgehouden waar ze op welk moment van de dag zijn. Big Opstelten is watching you!

Het speculeren in grondstoffen moet worden verboden. Wereldwijd stijgen voedselprijzen de pan uit en kunnen miljoenen kinderen veel minder eten omdat hun ouders de rijstkorrels niet meer kunnen betalen. Die stijgende prijzen worden veroorzaakt door een handvol speculanten die maar aan drie dingen denken: ‘GELD! WINST! en COMMISSIE!’ Ik pleitte op 9 december 2008 al voor een verbod op handel in olie. Al jaren betalen we veel te veel voor etenswaren waar olieproducten in zitten en de benzine. Laat dat grondstoffenspeculatieverbod maar zo snel mogelijk komen en breidt het dan direct uit met een oliespeculatieverbod.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Marcel Marlier (80): Belgisch illustrator
Frans Minnaert (81): Belgisch kunstschilder
Wilfrid Sheed (80): Amerikaans schrijver
Carla Swart (23): Zuid-Afrikaans wielrenster
Cora (23): Duits pornoster
Paul Ducheyne (85): Belgisch voetbalvoorzitter
Guup Kraijenhoff (88): Voorzitter Rode Kruis
Fred Arthur Nettelbeck (60): Amerikaans dichter
Sonia Peres – Gelman (88): Israëlisch presidentsvrouw
Reynold Price (77): Amerikaans schrijver, dichter en essayist
Charles Zwolsman (55): Nederlands drugsbaron
Pak Wan-So (79): Zuid-Koreaans schrijfster
Pandit Bhimsen Joshi (89): Indisch zanger

Het woord van de week: grondstoffenspeculatieverbod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten