4.1.11

Jatten

Column: De waan(zin) van de week

Nu alle polemiek over de hypotheekrenteaftrek eindelijk achter de rug is en het duidelijk is dat er de komende jaren niet getornd wordt aan deze belastingmaatregel, keert de rust op de hypotheekmarkt weer terug. Voor veel (aspirant) woningbezitters is de hypotheekrenteaftrek de enige mogelijkheid om kans te maken op het bezitten van een eigen huis – en hiermee een gelegenheid om aan het einde van een werkzaam leven zonder geldzorgen de laatste jaren door te brengen. Immers, er hoeven – bij volledige aflossing - na dertig jaar geen maandelijkse lasten afgedragen te worden. Bijkomend voordeel van de stilte omtrent de hypotheekrenteaftrek is dat ook de huursubsidies onaangetast blijven. Het is een echt win-win verhaal.

“Het opsluiten van oude dieven is lucratief”, zo was afgelopen week in de media te lezen. Wanneer je honderden oude, vaak verslaafde veelplegers opsluit, bespaar je bijna een ton per dief aan schade door diefstal en inbraken. De kosten voor het opsluiten bedragen 50.000 euro per persoon, dus economisch gezien is het voordelig. Dit artikel bracht me tot een dilemma: inbrekers die in andermans huis komen, hun privé-domein betreden, spullen jatten en de eigenaren van de goederen veel onrust en verdriet bezorgen, verdienen keihard gestraft te worden. En dan niet een paar maandjes voor een hele serie inbraken, maar minimaal een jaar per inbraak. Het gaat echter te ver om mensen al voordat zij overtredingen begaan op te sluiten. Als je daar eenmaal mee begint, waar houdt het dan op? Zijn alle mannelijke babysitters potentiële verkrachters? Als je iedereen preventief opsluit, zal de criminaliteit zeker afnemen en het wordt ook een stuk rustiger op de weg. Het gaat echter lijnrecht in tegen de rechten van de mens. Het recht om naar je geweten te kunnen luisteren, fouten te maken en dan te boeten voor je fouten. In die volgorde en niet andersom.

De voormalig GroenLinks leidster Femke Halsema heeft nauwelijks haar hielen gelicht, of haar opvolgster Sap kondigt aan om op 16 januari aanwezig te zijn bij een PvdA-manifestatie. Deze protestbijeenkomst moet de eerste stap zijn om de strijdende linkse partijen weer nader tot elkaar te laten komen. Job Cohen, PvdA-voorman, liet deze week weten dat hij koste wat het kost wil proberen te verhinderen dat de huidige gedoogregering een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Zo kan ieder democratisch genomen besluit in de Tweede Kamer namelijk afgeschoten worden in het mastodonteninstituut. Cohen was toch de man van het verbinden? Van het samen doen? Cohen heeft aangetoond dat bij hem maar één ding van belang is: zo snel mogelijk uit de oppositie geraken om vervolgens minister-president te worden. Het landsbelang moet daar maar even voor wijken…

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Nikolay Alexandrovich Abramov (26): Russisch voetballer
Billy Joe Patton (88): Amerikaans golfer
Jan van Beek (85): Nederlands journalist
Hanna Kraan (64): Nederlands kinderboekenschrijfster
Pete Postlethwaite (64): Brits acteur
Szeto Wah (79): Hongkongs Politicus
Ronald Colapinto (79): Canadees chirurg
Coen Moulijn (73): Nederlands voetballer

Het woord van de week: Messingcdflofbips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten