11.1.11

Brand

Column: De waan(zin) van de week

Dit was de week van de enorme brand bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Maar ook de zeven dagen van het afscheid van voormalig GroenLinks leider Femke Halsema, die nooit tot het centrum van de invloed is gekomen en haar taak nu als ‘volbracht’ beschouwt.

Tevens liet de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten weer van zich horen. Hij liet weten tegenstander te zijn van de komst van de ‘caviapolitie’: dienders die zich uitsluitend bezighouden met het welzijn van dieren. Ook liet Welten weten dat in zijn gemeente een toekomstige vastgestelde wet dat geen boerka meer mag worden gedragen niet te handhaven. Hij vindt dat agenten zelf moeten kunnen oordelen of iets strafbaars is of niet. En met deze uitspraak poogt hij de politie boven de regering te stellen. Want laten we wel wezen, als de politie al niet de wet wil handhaven, waarom zouden de belastingbetalende inwoners het dan wel moeten doen? Kortom, niet zeuren maar gewoon de wet uitvoeren. Als het echt zo’n slechte wet is, zal er weer een nieuwe regering komen die de betreffende wet afschaft. Net zoals bij het rookverbod in de café’s gebeurt. De slappe knieën van het huidige kabinet hebben er voor gezorgd dat nu in de meeste bars, café’s en discotheken stevig gepaft kan worden. Slecht voor de omgeving, slecht voor de gezondheid en kankerbevorderend.

Waarom horen we na iedere ramp van de betreffende (lokale, regionale en landelijke) overheden altijd steevast dat er ‘geen gevaar voor de volksgezondheid is’. Dertig uur lang stegen giftige dampen op van het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. De fabriek houdt zich bezig met gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen en die gingen op woensdag 5 januari volledig in de fik. Diepdonkere zwarte en paarsgekleurde rookwolken stegen op en dwaalden over Nederland. Na verloop van tijd ging het regenen, waardoor giftige deeltjes overal op de grond belandden. Maar nee hoor, lieten de overheden weten: ‘Er is geen gevaar voor de volksgezondheid’.

Motieven

Enkele dagen later bleek dat vele tientallen reddingswerkers gezondheidsklachten hadden. Vooralsnog wordt de lokale bevolking niet aan een grootschalig onderzoek onderworpen. Dan vraag ik me toch af: is dat nu werkelijk omdat er niets aan de hand is, of zijn er ulterieure (commerciële) motieven om te doen of de neus bloedt? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden.

Deze column wil ik afsluiten met goed nieuws: Een Italiaanse moeder die zich beklaagde over een jonge topless dame aan het strand in Rome, moet 25.000 euro betalen. De moeder vond dat haar 12- en 14-jarige zonen teveel werden afgeleid door de gebronsde dame en eiste dat een topje aangedaan moest worden. Aan deze eis werd geen gehoor gegeven, waarna de moeder aangifte deed wegens openbare zedenschennis. Die aanklacht werd verworpen, dus zowel mannen als vrouwen mogen topless blijven zonnen. Vooralsnog keren we niet terug naar de preutse middeleeuwen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Remco Vogelzang (51): Nederlands hockeyinternational
Irene Gumbs (60): Nederlands directeur van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders
Jan Freark Wierda (56): Nederlands kunstenaar
Gary Mason (48): Brits Bokser
Simona Senoner (17): Italiaans langlaufster en schansspringster
Carlos Castro (65): Portugees journalist en homoactivist
John Roll (63): Amerikaans rechter
Richard Butcher (29): Engels voetballer
Gerry Rafferty (63): Brits zanger

Het woord van de week: caviapolitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten