30.11.10

Levenslang

Column: De waan(zin) van de week

Met een beetje geluk en doorzettingsvermogen wordt het 130 km per uur op de snelweg rijden al op 1 januari van dit jaar ingevoerd. Nu maar kijken of de regering dit ook inderdaad door gaat zetten. Kunnen nu ook die belachelijke 80-km zones op de snelwegen aangepakt worden? Al jaren is duidelijk dat deze zones niet werken: het verkeer rijdt langzamer, files ontstaan eerder en duren langer, waardoor de reistijd ook langer duurt en er dus meer CO2 de lucht in gaat.

Op 2 februari 2009 schreef ik het volgende in een column: “De enige juiste manier om rekeningrijden in te voeren, is door het aanleggen van extra wegen en alleen op die nieuwe wegen het rekeningrijden in te voeren. Slechts dan kan de wegengebruiker echt kiezen: gratis stil staan of betaald doorrijden. Bovendien wordt de aanleg van die wegen dan betaald door de gebruikers zelf. Maar ja, voor dit voorstel zal geen politieke meerderheid komen, want dit is namelijk wél een oplossing om de files te laten verdwijnen.”

Wat was er de afgelopen week onder meer in het nieuws? De VVD wil op nieuw aan te leggen wegen tol heffen en de PVV wil de aanleg van een A3-tolsnelweg tussen Amsterdam en Rotterdam. Hebben die partijen het licht gezien of zijn het trouwe lezers van deze column? Niets zeggen, waarde columnlezer: gun me de illusie.

Sander V., de ex-politieman die de 12-jarige Milly Boele ontvoerde, seksueel mishandelde, vermoordde en haar lichaam in zijn eigen tuin begroef, gaat in hoger beroep tegen de straf die hij van de rechtbank kreeg. Hij vond 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging een te hoge straf en hoopt dat zijn nieuwe advocaatmaatje Bram Moszkowicz beter werk doet dan zijn voormalige advocaten de broers Willem en Hans Anker en Tjalling van der Goot. Dat Sander V. in hoger beroep gaat, is goed nieuws: nu heeft het gerechtshof de mogelijkheid om Sander V. alsnog levenslang te geven. Eenzelfde straf die de ouders van Milly ook hebben.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Andy Jekel (43): Nederlands worstelaar
Huang Hua (97): Chinees politicus en vertaler
Bernard Matthews (80): Brits zakenman
Maria Hellwig (90): Duits schlagerzangeres en presentatrice
Irvin Kershner (87): Amerikaans regisseur en acteur
Leslie Nielsen (84): Canadees acteur
Eric De Volder (64): Belgisch toneelregisseur
Bella Achmadoelina (73): Russisch dichteres
Het woord van de week: Fietssnelweg.

23.11.10

Politiekbashing

Column: De waan(zin) van de week

Dit was de week van “Vind modder over politici en ambtenaren en smijt er flink mee”. Eerst leek het er op dat alleen PVV-adepten onder de loep werden genomen, maar daarna barstte ook kritiek uit op coryfeeën van andere partijen.
Zoals CDA-minister Hans Hillen; in de tijd dat hij lid was van de Eerste Kamer had hij ook een eigen bedrijfje. In die functie adviseerde hij ondernemingen over de te voeren public relations en hij was zo vriendelijk om dit ook aan de tabaksindustrie te doen. Saillant detail is, dat hij volgens een woordvoerder ‘niet had gerealiseerd’ dat Hillen zijn activiteiten voor de eigen onderneming had moeten melden. Overigens bestaat de meldingsplicht van andere activiteiten pas sinds 23 maart van dit jaar, dus dat spreekt in zijn voordeel. Aan de andere kant had Hillen wel gemeld dat hij van september 2008 tot 14 oktober voorzitter was van de Vereniging van Nederlandse Importeurs en Producenten van gedistilleerde dranken (VIP).
Wat de in opspraak geraakte PVV’ers betreft, werden we verrast met een tsunami aan nieuwsberichten over een vijftal politici van deze partij. Richard de Mos is nooit schoolhoofd geweest, terwijl hij dat wel op zijn cv had gezet. James Sharpe was ceo van een Hongaarse onderneming die twee keer door de Hongaarse overheid beboet werd vanwege het misleiden van klanten. Hij gaf deze week zijn kamerzetel op. Een actie die niet gevolgd wordt door Eric Lucassen, die veroordeeld bleek te zijn voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht en kreeg boetes voor hinderlijk en baldadig gedrag. Hij verzuimde dit aan Wilders, voordat hij op de kandidatenlijst werd opgenomen.
Marcial Hernandez zou een kopstoot hebben uitgedeeld aan een ambtenaar van een ministerie tijdens een avondje stappen. Hiervoor zat het kamerlid een nacht in een politiecel. Hernandez ontkent alles, maar Wilders zal wel hebben verzucht dat hij met zulke vrienden geen vijanden hoeft te hebben. Ook Albert van den Bosch (wie?), burgemeester van Zaltbommel zag zijn naam deze week in alle media. Hij sprak de woorden uit waar veel mensen het mee eens zijn en complimenteerde een winkelier die overvallers met een karatetrap zijn winkel uitjoeg.
“We blijven het maar nemen. Dat helpt ons niet. Sla ze maar verrot. Ik vind dat mensen het recht hebben van zich af te slaan en te schoppen”, aldus Van den Bosch. De polemiek over deze woorden leidden ertoe dat minister voor Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, de burgemeester verdedigde. “We moeten ervan af dat slachtoffers niks mogen doen”, al benadrukte Opstelten dat de maatregelen die het slachtoffer neemt in verhouding moeten staan met de overtredingen van de dader. Wel voor eigen rechter spelen dus, maar slechts tot op zeker hoogte.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
Rie de Boois (74): Nederlands politica
Wim van den Berg (93): Nederlands architect
Arthur Semay (55): Belgisch acteur
Nijholt (73): Nederlands schaatscoach
Willem Barnard (90): Nederlands dichter en theoloog
Oscar van Alphen (87): Nederlands fotograaf
Het woord van de week: Tippeloma.


15.11.10

Straf

De waan(zin) van de week

De wegens seksueel misbruik veroordeelde Eric Lucassen, PVV-Kamerlid, is de eerste echte smet op het blazoen van Geert Wilders. Hij was immers degene die persoonlijk alle kandidaten geselecteerd had, maar de PVV-voorman heeft verzuimd om iedere kandidaat grondig te laten screenen. Terwijl je er donder op kunt zeggen dat een groot aantal mensen, die zich bij een nieuwe politieke partij als kandidaat aanmelden, wel wat te verbergen hebben. En in de moderne tijd komt zoiets altijd uit. Met de LPF-geschiedenis in het achterhoofd had Wilders toch beter moeten weten. Dat was een beetje dom.

Sander V., de politieagent die zijn twaalfjarig buurmeisje Milly Boele ontvoerde, aanrandde, haar dwong om bij hem seksuele handelingen uit te voeren en vervolgens wurgde, kreeg te horen dat het Openbaar Ministerie 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen hem eiste. Een kwart eeuw. Is dat veel? Niet voor de ouders van Milly Boele; zij hebben levenslang gekregen, want zo lang duurt het lijden vanwege hun vermoorde dochter. En in ons juridische systeem maken gevangenen nog altijd grote kans op een kwijtschelding van hun straf met 1/3de van de termijn. Dus dan blijven er 17 jaar over. Is dat veel? Sander V. is nu 27 jaar en zijn gevangenisstraf zou er dan op z’n 44ste op zitten, de tbs niet meerekenend. Dan heeft hij nog meer dan de helft van zijn leven waarbij hij kan genieten van alle vrijheid en wie weet wat nog meer kan uitspoken. Ik ben benieuwd of de rechtbank het verzoek van het OM naast zich zal neerleggen en een hogere straf zal uitspreken voor de ontvoering, seksuele mishandeling en moord.

Is er al paniek in uw huis? Morgen, dinsdag 16 november gaan de medewerkers van TNT staken. Gruwel! We krijgen die dag geen rekeningen, nota’s of aanmaningen! Het is verschrikkelijk als je ontslagen wordt, laat daar geen misverstand over bestaan. Iemand die dat voor de eerste keer overkomt twijfelt aan zichzelf, zijn toekomst, het welzijn van zijn of haar gezin en vraagt zich af of het ooit nog beter wordt. TNT dient ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk passend werk elders gevonden wordt. Het is twijfelachtig of TNT hiertoe overgehaald kan worden door een staking van een dag. Niet in de huidige tijd van email, twitter en sms.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Herman Liebaers (91): Belgisch schrijver en hofmaarschalk
Rudy Reunes (43): Belgisch trompettist
Nel Veerkamp (82): Nederlands deelneemster realitysoap “De Veerkampjes”
Theodoor Doyer (54): Nederlands hockeyer
Rob van der Giessen (65): Nederlands weerman
Richard van Genechten (80): Belgisch wielrenner
Ad Verhoeven (61): Nederlands vakbondbestuurder

Het woord van de week: Dubbelnul.

9.11.10

Privatisering

Column: De waan(zin) van de week

Premier Mark Rutte heeft zijn zinnen gezet op het privatiseren van de gezondheidssector. Kan iemand Rutte ontwaken uit zijn droom? Die privatisering leidt alleen maar tot hogere tarieven en minder zorgverstrekkingen. Wie twijfelt aan deze uitspraak moet maar eens de documentaire ‘Sicko’ bekijken. Sinds president Nixon begin jaren ’70 goedkeuring gaf aan een wetsvoorstel zodat particuliere ondernemingen ziektekostenverzekeringen aan argeloze inwoners konden slijten, zijn miljoenen mensen er de dupe van geworden. En velen onnodig gestorven.

Die bedrijven hebben namelijk twee prioriteiten: de eerste is om zoveel mogelijk ziektekostenverzekeringen te verkopen. De tweede prioriteit is om zo weinig mogelijk vergoedingen uit te betalen aan pillen of operaties. “Een zo hoog mogelijk rendement voor een zo laag mogelijk risico”. Dit leidt tot schrijnende situaties, waarbij mensen die dachten dat ze goed verzekerd waren, toch geen operatie mochten ondergaan vanwege de ‘kleine lettertjes’.

Geld

Privatisering van de gezondheidssector zal onherroepelijk leiden tot vergelijkbare situaties. Als de zorgsector (ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen, huisartsen) volledig op eigen kracht moeten draaien, dienen ze dus veel geld te verdienen. Dan wordt er wel drie keer nagedacht voordat iemand een operatie krijgt en wordt veel meer gekeken naar hoe oud die persoon is, of hij gerookt heeft, of zij overgewicht heeft en of ze wel lief is voor de kleinkinderen. De kosten voor pillen, maar ook voor het liggen in een ziekenhuisbed zullen gigantisch stijgen. Van marktwerking is geen sprake, want als je ziek bent heb je geen keuze. Je moet in een bed liggen en je moet medicijnen krijgen. Hoe kun je daar over onderhandelen?

Kortom Mark en consorten: stop met dromen over de gezondheidszorgprivatisering en keer op je schreden terug.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Andy Irons (32): Amerikaans surfer
Maud Keus (66): Nederlands televisieregisseuse en –producente
Viktor Tsjernomyrdin (72): Oud-premier van Rusland
Eugénie Blanchard (114): Franse oudst erkend levende persoon ter wereld
Tiny Mulder (89): Nederlands schrijfster, journaliste en verzetsstrijdster
Henriette van Lynden (60): Nederlands diplomate
Gerard Overdijkink (74): Nederlands hockeyer
Peter Vos (75): Nederlands illustrator
Wim Bary (81): Nederlands schouwburgdirecteur en radiopresentator
Fred Blankemeijer (84): Nederlands voetballer en Feyenoord-fan (eerst Feyenoord zien verliezen met 10-0 en dan sterven)

Het woord van de week: Ontruimingsangst.

2.11.10

Stemmingmakerij

Column: De waan(zin) van de week

Twee dagen voor de verkiezingen in Amerika komt er het nieuws dat bompakketjes uit Jemen onschadelijk zijn gemaakt. Binnen de kortste keren was een “terroriste” opgepakt, maar al na enkele uren bleek zij onschuldig te zijn. Ben ik nou licht cynisch of komt het dreigingsgevaar de zittende Obama-regering wel goed uit? De afgelopen jaren krijgen we wel vaker berichten over dreigende aanslagen en mij bekruipt steeds meer het gevoel dat deze methode gebruikt wordt om de angst er bij de mensen in te houden, zodat vergaande maatregelen op bijvoorbeeld het vlak van de privacy genomen kunnen worden.

Harry Mulisch, de auteur die vond dat hij beter schreef dan God, is overleden zonder ooit een Nobelprijs voor de Literatuur te hebben mogen ontvangen. Was dat de wraak van God op Mulisch’ zijn ijdelheid? Hij wordt postuum geprezen als een van Nederlands grootste schrijvers ooit, ondanks of wellicht dankzij het feit dat zijn verhaallijn en/of plot regelmatig onnavolgbaar waren.

Jarenlang ageerde de politiek tegen de PVV van Wilders en bleken veel mensen er niet voor uit durven te komen dat ze voor de PVV stemden; met verrassende verkiezingsoverwinning van die partij tot gevolg. Nu het VVD-CDA kabinet met gedoogsteun van de PVV er echter zit, stijgen de drie partijen in de peilingen naar 85 zetels. Hebt u vanuit het buitenland nog iets gehoord over een boycot van Nederlandse producten? Nee? Precies; ook het dreigement dat zoiets zou kunnen gebeuren, was een ouderwets staaltje van bang- en stemmingmakerij. De PvdA moet ondertussen langzamerhand gaan kijken naar een nieuwe voorman, want het is zeer de vraag of de “beoogd minister president” wel kan scoren als oppositieleider.

Wil er nog iemand de Euromast kopen?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Thomas Pips (91): “Buth”, Belgisch striptekenaar
James Phelps (78): Amerikaans zanger
Néstor Kirchner (60): Argentijns president
Gerard Kelly (51): Brits acteur
Ronnie Clayton (76): Engels voetballer
Takeshi Shudo (61): Japans schrijver
John Benson (67): Schots voetballer
Harry Mulisch (83): Nederlands schrijver
Ted Sorensen (82): Amerikaans presidentieel adviseur

Het woord van de week: Pijnpaaltje.