4.10.10

Lawaai

Column: De waan(zin) van de week

Politiek is het nieuwe amusement van de massa. Maar liefst 1,4 miljoen mensen keken live naar het partijcongres van het CDA. Van de 4.033 daar aanwezige mensen kozen ruim 2.700 voor het aangaan van een regeringscoalitie met de VVD, hierbij gedoogsteun van de PVV accepterend.

Alom wordt in het nieuws gezegd dat 1/3de van de CDA-leden tegen was. Fel opponent Hirsch Ballin spreekt al van een overwinning. Hier is sprake van een grove denkfout. Wat zeggen de politieke tegenstanders van referenda altijd? Dat de mensen die tegen een voorstel zijn, het meest geneigd zijn om op te komen dagen en hun stem uit te brengen. Dat is in het geval van het CDA-partijcongres ook zeker het geval geweest. Die nog geen 1/3de van de stemmers (feitelijk net iets meer dan 31%) vertegenwoordigt zeker niet 1/3de van alle CDA-leden in Nederland. Het is zelfs opmerkelijk dat slechts 31% tegen was, want de televisiekijker hoorde bijna alleen maar tegenstanders die in het publiek naar de microfoon grepen. Nu blijkt dat de tegenstanders alleen maar meer lawaai maken, net zoals al wekenlang in de media gebeurt. Ik vond het wel opvallend hoe gemakkelijk principieel al die partijmastodonten opeens waren, nu blijkt dat zij geen kans maken om invloed te hebben op de toekomst van de partij.

De twee CDA-Tweede Kamerleden Koppejan en Ferrier moeten niet gemuilkorfd worden; zij hebben recht op hun eigen mening. In het belang van een stabiele regering is het echter noodzakelijk dat zij geen ‘Nee’ zeggen tegen het kabinet, wanneer het op stemming in het parlement aankomt. Het CDA kan afspraken maken over de wijze waarop zij hun bezwaren kunnen uiten de komende vier jaar. Ferrier en Koppejan hebben ook nog de mogelijkheid om neutraal te blijven tijdens diezelfde stemming; in dat geval hangt het lot van de VVD-CDA regering af van de SGP. Wie had dat een half jaar geleden kunnen voorspellen? Politiek is inderdaad het nieuwe amusement.

De uitslag van de belangrijkste Champions League wedstrijd van afgelopen week: Noorse scheids- en grensrechters: 4 – FC Twente 1. Hoe kan het zijn dat er nog iemand tegen het gebruik van camera’s langs de voetbalvelden is? In het geval van deze wedstrijd was de uitslag dan andersom geweest. Twee van de drie penalty’s waren niet toegekend, Twente is een loepzuivere penalty onthouden en Huddlestone had vroeg in de eerste helft al de rode kaart gekregen voor twee keer een ellebogenstoot. Met het verdwijnen van Van der Vaart in de tweede helft zou Tottenham Hotspurs met 9 man nog geen deuk in een pakje boter kunnen schoppen. Mijn vakantie naar Noorwegen volgend jaar heb ik gecancelled.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Orvin Cabrera (33): Hondurees voetbalinternational
Arthur Penn (88): Amerikaans film- en toneelregisseur
Romina Yan (36): Argentijns actrice
Georges Charpak (86): Pools-Frans natuurkundige en Nobelprijswinnaar
Tony Curtis (85): Amerikaans acteur
Greg Giraldo (44): Amerikaans stand-up comedian
Joe Mantell (94): Amerikaans acteur
Stephen J. Cannell (69): Amerikaans televisieproducent
Aaron-Carl Ragland (37): Amerikaans dj en producer
Modeste van den Bogaert (88): Belgisch bestuurder
Kilian Hennessy (103): Iers oud-directeur cognacbedrijf Hennessy

Het woord van de week: Amusementspolitiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten