27.9.10

Huichelen

Mensen die hard werken en veel verdienen gun ik het allerbeste. Wat ik echter niet kan uitstaan, zijn personen die op een bepaald moment in hun leven minder dan de Balkenende norm krijgen en anderen befoeteren dat die meer dan de minister-president verdienen. Om vervolgens geen moment te aarzelen een baan te accepteren waarbij ze meer dan 181.000 euro per jaar gaan incasseren.

Het summum van deze huichelarij is wel Wouter – draaikont – Bos. Eerst verlaat hij de politiek om “meer tijd met zijn gezin door te brengen”. Na een paar maanden is hij erachter gekomen dat poepluiers niet naar rozengeur en maneschijn ruiken en heeft de voormalig minister van FinanciĆ«n en verfoeider van grootverdieners wat lijntjes in het bedrijfsleven uitgegooid. Hij mag nu aan de slag als partner bij KPMG en zelf zegt wachtgelder Bos hierover: “Dat KPMG mij de mogelijkheid geeft op dit niveau voor vier dagen in de week aan de slag te gaan, heb ik als een mooi voorbeeld van modern werkgeverschap ervaren.” Een cynicus zou daarop aanvullen: “Ja, en bijkomend voordeel is dat hij niet al die tijd met zijn gezin hoeft te spenderen.”

Op Prinsjesdag gooit een of andere malloot een waxinelichthouder naar de Gouden Koets met gesloten ramen. Let op: geen waxinelicht, maar een waxinelichthouder van flinterdun aluminiummateriaal. Een half dozijn agenten arresteert hem, wat prima is, maar vervolgens wordt deze verdachte beschuldigd dat hij “zwaar lichamelijk letsel toe had kunnen brengen”. Zwaar lichamelijk letsel? Met een waxinelichthoudertje? Als hij hiervoor veroordeeld zou worden, oordeelt de rechter niet over de daad zelf, maar heeft zij/hij ook eerdere gebeurtenissen in gedachten, zoals de aanslag van Karst T. Dan wordt de waxinelichthoudergooier (mooi galgjewoord, trouwens) extra gestraft voor iets wat een ander gedaan heeft. Is dat rechtspraak, waarde columnlezer?

Het Openbaar Ministerie heeft een fout begaan door Gregorius Nekschot niet te vervolgen. Deze cartoonist werd enkele jaren geleden door een grote politiemacht uit zijn huis gesleurd en enkele dagen vastgezet, omdat verongelijkte moslims hem beschuldigden van ‘aanzetten tot haat’. Het duidelijke signaal aan de rest van Nederland, dus ook columnisten, cartoonisten en stand-up comedians, was: “Pas op met wat je schrijft/tekent.” Met de inval heeft het Openbaar Ministerie met een bijl ingehakt op de wortels van onze democratie. Waarom vind ik dan dat het fout is om Gregorius Nekschot niet te vervolgen? Alleen in een rechtszaak kan het Openbaar Ministerie veroordeeld worden voor foutief handelen. Het OM zag deze bui ook al hangen, dus laten ze de zaak van Gregorius Nekschot niet voorkomen. Toch gaf het OM de cartoonist – en de vrijheid van meningsuiting – nog een trap na door te zeggen dat het OM vond dat Nekschot toch schuldig was. Nee, OM: u bent schuldig voor het in gevaar brengen van de vrijheid van meningsuiting.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Don Partridge (68): Engels zanger
Jackie Burroughs (71): Canadees actrice
Hans van den Doel (55): Nederlands burgemeester
Eddie Fisher (82): Amerikaans zanger
Henk Heising (67): Nederlands voetbaltrainer
Aldo van den Nieuwelaar (65): Nederlands ontwerper en architect
Gennadi Janajev (73): Sovjet-Russisch militair, politicus en couppleger

Het woord van de week : Bedelvissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten