12.10.10

Vrouwen

Column: De waan(zin) van de week

Het maakt niet uit of iemand capabel is, als die maar een vrouw is. Verschillende vrouwen protesteerden tegen het feit dat maar liefst negen van de twaalf ministers van het mannelijk geslacht waren. Onder meer eurocommissaris Neelie Kroes, oud-minister Ella Vogelaar en oud-Opzij-hoofdredacteur Ciska Dresselhuys vinden dat er een quotum moet worden ingevoerd om meer vrouwen in de regering te krijgen.

Positieve discriminatie heet dat. En ondertussen hebben we wel geleerd dat positieve discriminatie leidt tot slechts één ding: discriminatie van meer capabele personen. Kijkend naar de foto’s heeft het aankomende kabinet een hoog “witte mannen” gehalte. Zijn de gekozen personen ook de allerbeste van heel Nederland om de aan hen toegekende functie te vervullen? Ongetwijfeld is daar het antwoord “Nee” op. Ik betwijfel echter of de invoering van een quotum leidt tot meer kwaliteit. Je zoekt dan vrouwen om posities in te vullen. In de vorige kabinetten van Jan Peter Balkenende werd een veel groter deel van de ministersposten vervult door vrouwen. Geen enkele van die kabinetten heeft de eindstreep van vier jaar gehaald. Dat is niet per definitie de schuld van de vrouwen of de mannen, maar de inzet van meer vrouwen is blijkbaar geen garantie voor succes.

Maandag 12 oktober was het internationale ‘Coming Out Day’, een moment voor iedere latente homo, hetero of bi om voor zijn of haar seksuele geaardheid uit te komen. Voor de bescherming van mensen met een homoseksuele of biseksuele voorkeur is er inderdaad nog een wereld te winnen, zo bleek uit een documentaire-itempje van Pownews (inderdaad, ik heb ernaar gekeken). Een aantal Marokkaanse jongeren in Amsterdam Zuid-Oost werd gevraagd naar hun mening over homo’s. Enkele van de citaten: “Dat zijn geen mensen” en “Laat ze allemaal terug gaan naar hun eigen land”.

Geert Wilders staat nog altijd terecht in een Amsterdamse rechtbank om zaken die hij gezegd heeft. Ik weet echter zeker dat de geciteerde Marokkaanse jongeren nooit om hun uitspraken tegen homo’s vervolgd worden. Zou het kunnen zijn dat bepaalde personen of instanties iets te gemakkelijk roepen dat ze gediscrimineerd worden?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Peter Warr (72): Brits Formule 1 teammanager
Norman Wisdom (95): Brits comedy-acteur
Roy Ward Baker (93): Brits regisseur
Bernard Clavel (87): Frans schrijver
Steve Lee (47): Zwitsers zanger
Lex van Delden (63): Nederlands acteur en zanger
Antonie Kamerling (44): Nederlands acteur
Collette Renard (85): Frans zangeres en actrice
Piet Wijn (81): Nederlands striptekenaar
Willem Vogel (90): Nederlands componist en organist
Evert de Jager (54): Nederlands zakelijk leider van het Nationale Toneel
Maurice Allais (99): Frans econoom
Solomon Burke (70): Amerikaans soulzanger
Joan Sutherland (83): Australische operazangeres

Het woord van de week: blauwblauw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten