7.9.10

(K)link(s)

Ex-minister Ab Klink gaat de geschiedenis in: daar heeft hij persoonlijk voor gezorgd. Wellicht haalt hij het woordenboek ook, omdat zijn achternaam tot werkwoord gepromoveerd wordt: “Iemand een klinkje flikken”. Wekenlang was Klink betrokken bij de onderhandelingen tussen de VVD, PVV en CDA. Tot hij kort voor die onderhandelingen afgerond waren, naar buiten kwam met een brief waarin hij de PVV als partner afwees.

Klink zat al ruim 15 jaar in de landelijke politiek, dus hij wist ook wel dat zijn brief aan Maxime Verhagen en anderen zou uitlekken. Na twee dagen en nachten paniekonderhandelingen binnen het CDA kon Verhagen weer aanschuiven bij de VVD en PVV met de mededeling dat het CDA toch weer achter de onderhandelingen stond en aan een toekomstige regering wil deelnemen. Mits Klink en twee andere CDA-kamerleden uiteindelijk toch willen toestemmen met het eindresultaat. En mits de leden van het CDA ook instemmen met die regeringsdeelname.

De onrust bleef en de PVV trok de stekker uit de onderhandelingen. Enkele dagen later maakte Klink zijn afscheid bekend. Zijn politieke toekomst ligt, vooralsnog, aan diggelen. Wie weet wordt hij binnenkort ook lid van D66, net zoals een aantal andere uitgerangeerde politici zijn overgestapt van de partij die hun macht en roem bezorgde, richting die Democraten uit de jaren ‘66.

Dinsdag 7 september 2010 maakte Wilders bekend toch weer met het CDA en de VVD te willen onderhandelen. Met Klink uit de weg en een gedoogsteun van de SGP (twee kamerzetels) om de hoek, is toch weer een meerderheid van een rechtse regering mogelijk geworden. Zelfs zonder de twee resterende CDA-dissidenten.

Stabiel

De kleine linkse partijen roepen nu natuurlijk om het hardst dat een VVD-CDA kabinet met PVV-gedoogsteun nooit stabiel zal worden. En dat het beter is om een vijfpartijencoalitie te hebben. Maar, beste bloglezer, vertel mij eens hoe een coalitie, bestaande uit vijf partijen, met nog meer verschillende meningen ooit stabiel kan zijn?

Wat mij betreft houdt de landelijke politiek op met ouwehoeren, is het regeerakkoord van Rutte, met steun van CDA, PVV en de SGP, binnen twee dagen klaar. Dan kunnen de CDA-leden op zaterdag 11 september “Ja” zeggen tegen het regeerakkoord en wordt de nieuwe regering op dinsdag 14 september ge├»nstalleerd. Maandag de 13de vind ik dan weer zo’n negatieve uitstraling hebben. Maar voor dit allemaal gerealiseerd kan worden, moet koningin Beatrix wel over haar eigen schaduw heen stappen en haar persoonlijke aversie tegen de PVV niet laten prevaleren.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jan van ’t Hooft (83): Nederlands burgemeester
Frans Koppers (77): Nederlands acteur
Jean Nelissen (74): Nederlands sportjournalist
Robert Garcia (72): Belgisch politicus
Micky Burn (97): Brits journalist
Paul Conrad (86): Amerikaans cartoonist
Corneille (88): Nederlands schilder
Mike Edwards (62): Brits musicus (ELO)
Shoya Tomizawa (19): Japans motorcoureur
Marius Soetendal (88): Nederlands burgemeester
Chris van Velzen (65): Nederlands wethouder

De term van de week: Een klinkje flikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten