21.9.10

100

Column: De waan(zin) van de week
Wie de woordenstrijd tussen Jort Kelder en Pieter Storms, echtgenoot van Nina – die kennen we allemaal – Brink, live volgde in het programma DWDD, had het gevoel te kijken naar een slechte debatshow. Lachwekkend ook, want het had een hoog ‘de pot verwijt de ketel’ gehalte. Jarenlang bruuskeerde Storms in zijn programma “breekijzer” allerlei mensen, die toevallig de pech hadden voor een bedrijf of instelling te werken waarin een fout was gemaakt. Met journalistiek had dat weinig te maken; de kracht van de televisiecamera werd benut om mensen te indoctrineren en te laten zwichten.

Natuurlijk heeft Storms indertijd goed werk verricht, want in veel gevallen werd mensen onrecht aan gedaan en dit onrecht werd rechtgezet. Storms heeft in die tijd echter wel de toon gezet richting een andere vorm van journalistiek bedrijven. Ik geloof dat indertijd de term “revolutionair” werd genoemd. Nu spreekt Storms zich uit tegen de povere kwaliteit van de hedendaagse journalistiek en dat deed me denken aan Joop Endemol die zich beklaagde over de magere kwaliteit aan televisieprogramma’s. Terwijl Endemol juist de eigenaar was van het bedrijf dat jarenlang platte meuk over de televisiekijkers uitstrooide.

Natuurlijk gaat ook Jort Kelder niet vrijuit. In wezen maakt hij ook gebruik van de camera om mensen uitspraken te ontlokken. En zijn opmerking over Storms’ vrouw “je toekomstige ex” was natuurlijk beneden alle peil. Wel had hij, als voorbereiding op het discussiegesprek, onderzoek gedaan naar het verleden van Storms. Hij zwaaide met een gerechtelijke uitspraak uit de jaren ’80 waarin Nieuwe Revue werd veroordeeld tot een boete van 200.000 gulden, naar aanleiding van een door Storms geschreven artikel. Deze informatie werd door Storms niet weersproken.

Ik heb getwijfeld of ik over dit akkefietje zou schrijven. “Loop ik niet het risico om gerechtelijk vervolgd te worden door Nina Brink?” was een vraag die ik mij stelde. Het onmiddellijke antwoord hierop kwam ook: ik moet schrijven over ieder onderwerp. Zelfcensuur is de bijl aan de wortels van de democratie!

De Rotterdamse korpschef Aad Meijboom, u weet wel; diegene die zo krachtdadig heeft opgetreden bij de fatale strandrellen in Hoek van Holland, wordt gepromoveerd tot Stratenmaker-aan-zee. Pardon, Chief Information Officer van de Nederlandse Politie. Zonder enige noemenswaardige ICT-kennis gaat Meijboom de informatie- en communicatietechnologie bij de politie stroomlijnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat nu alles mooier en beter wordt bij de politie.

Waarom staat er 100 boven deze column? Precies, het is de honderdste editie. Proost!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Catarina Boratto (95): Italiaans filmactrice
Gerlach Fiedler (85): Duits acteur en regisseur
Berni Collas (56) : Belgisch politicus
Jean-Marcel Jeanneney (99) : Frans politicus
James Bacon (96) : Amerikaans journalist, columnist en schrijver
Bobby Smith (77): Engels voetballer
Prudent Bettens (67): Belgisch voetballer
Kenny McKinley (23): Amerikaans American footballspeler

Het woord van de week: Hospitainer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten