14.6.10

Slachting

Column: De waan(zin) van de week

Eigenlijk was er de afgelopen week maar één onderwerp wat het nieuws domineerde: de verkiezingen van woensdag 9 juni. Het eindresultaat was een massaslachting voor het CDA, een voor politieke analisten volslagen onverwachte overwinning voor de PVV en een VVD die voor het eerst in haar bestaan de grootste partij is geworden.

Wat zegt deze uitslag nu? In ieder geval dat de hegemonie van de drie grote partijen (CDA, PvdA en VVD) verleden tijd is. Bij de vorige verkiezingen haalden deze drie partijen gezamenlijk nog 96 zetels. De keer daarvoor was dat aantal 110. Dit keer kunnen ze gezamenlijk niet meer dan 82 zetels bij elkaar sprokkelen. Het Grote Onderhandelen is begonnen over wie met wie zal gaan regeren. Het eerste breekpunt is al gesneuveld: Wilders liet zijn standpunt over de AOW vanaf 65 jaar vallen om ervoor te zorgen dat dit niet als excuus gebruikt kan worden om de PVV buiten de regering te houden.

Veel mensen zijn bang voor LPF-toestanden, op het moment dat een relatief nieuwe partij toetreedt tot de regering. Die vrees heb ik niet, er is namelijk een zeer groot verschil. De LPF-partij die indertijd in de regering zat, moest het doen zonder de oprichter en grote roerganger Pim Fortuyn. Het gevolg was dat er een hele serie haantjes elkaar probeerde af te troeven. De kiezers hebben gesproken en hebben de rechtse partijen (VVD, PVV, CDA) een meerderheid in het parlement gegeven. Het zou de politiek sieren om deze wens te honoreren. Een vierpartijencoalitie zal enkel ontaarden in veel onderhandelingen, uitstel om de vrede te bewaren en uiteindelijk onzalige besluiten. Paars-Plus is dus geen optie. En VVD, PvdA en CDA? Na de afgelopen regering waarbij de PvdA en het CDA al ruziënd van het ene na het andere twistpunt struikelden, lijkt me dit geen prettig vooruitzicht.

Het is nu wachten op de wijsheid van professor Uri Rosenthal, de VVD-informateur. Heeft hij het lef om baanbrekend te opereren of wordt het toch weer een boterzacht coalitiealternatief waar de honden nog geen brood van lusten?

De afgelopen weken zijn onder meer overleden:

Jack Harrison (97): Brits veteraan
Adriana Xenides (54): Australisch presentatrice
Crispian St. Peters (71): Brits popzanger
Marina Semjonova (101): Russisch balletdanseres
Paul Dobbs (39): Nieuw-Zeelands motorcoureur
Thérèse Kroep (69): Nederlands zangeres
Sigmar Polke (69): Duits schilder en fotograaf
Benno Lemke (51): Duits politicus

Het woord van de week: Balkeneinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten