21.6.10

Regeringloos

Column: De waan(zin) van de week

Hoeveel genieën bevinden zich onder de nationale en internationale politici? Het is duidelijk dat hun aantal niet gelijk staat aan een meerderheid, want anders zou het EU-plan om een banktaks in te voeren, direct van de ontwerptafel geveegd zijn. Nadat we met ons allen in Europa voor honderden miljarden aan euro’s in de schuld zitten – dankzij de banken – krijgen we nu ook nog weer extra kosten voor onze kiezen. Want hoe denkt u, waarde bloglezer, dat de banken de kosten voor die banktaks gaan betalen? Precies, die gaan ze doorberekenen aan de bankklanten. Een nieuwe versie van ‘de gebruiker betaalt’, dus.

Goed nieuws was er ook. Het rookverbod in kleine café’s blijft gehandhaafd. Het Gerechtshof van Arnhem is teruggekomen op een eerdere uitspraak en heeft nu bepaald dat er toch niet gerookt mag worden in café’s zonder personeel. Natuurlijk kun je als kleine uitbater klagen over dat er minder mensen komen, maar je kunt het rookverbod ook als kans zien. In de Scandinavische landen zijn veel succesvolle café’s tot bloei gekomen, doordat ze een ontmoetingsplek werden voor jonge moeders die elkaar, met hun kinderen, troffen voor een gezellig samenzijn. Is het bovendien niet heerlijk om zonder die dode sigarettenlucht in je kleren weer thuis te komen?

Het biermerk B (geen sluikreclame op deze site) heeft zich goed vergaloppeerd met de introductie van die ‘unieke oranje jurkjes’. Twee vrouwen die ervoor betaald werden om de katoenen stukjes te dragen, worden aangeklaagd en dreigen de gevangenis in te gaan. Al zal dat ongetwijfeld met een sisser aflopen. Het biermerk heeft aangegeven haar jurkjesactie stop te zetten. Terecht, want als dit B-merk zelf de WK-voetbal had gesponsord, zou het management ook niet fijn vinden als het merk H zorgt voor sluiksponsoring. Dat zou een BH-strijd worden. Vergeef me de woordspeling.

Maxime Verhagen, interim fractievoorzitter van het CDA, durfde het niet aan om zijn verantwoordelijkheid te nemen en als een volwassen man het gesprek aan te gaan met twee andere politieke partijen. Nu praat Rutte met de leiders van GroenLinks, D66 en PvdA. Volgers van de politiek weten dat Rutte afkomstig is van de linkerkant van de VVD-vleugel en dat hij rechtse retoriek heeft geuit om – succesvol – stemmen te winnen. Maar is het na drie jaar non-beleid nou echt zo verstandig om de PvdA weer in de regering te laten komen? Daar komt bij: we zijn al drie maanden regeringloos en in die tijd is de werkloosheid gedaald en de export gestegen. Voor de economie is het wellicht beter om maar helemaal geen kabinet meer samen te stellen. Dat scheelt ook weer de ministersalarissen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Egon Ronay (94): Brits eetgoeroe
Al Williamson (79): Amerikaans striptekenaar
Manohar Malgonkar (96): Indisch schrijver
Charles Hickcox (63): Amerikaans zwemmer en Olympisch kampioen (1968)
Ronald Neame (99): Brits regisseur
Lucy Loes (82): Belgisch volkszangers
Jose Saramago (87): Portugees schrijver en nobelprijswinnaar
Manute Bol (47): Soedanees basketballer
Lai Sun Cheung (59) Hongkongs voetballer en voetbalcoach
Robert Rosato (66): Italiaans voetballer

Het woord van de week: Schijnonderhandelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten