Column: De waan(zin) van de week
We vliegen naar de maan, kunnen technische meetinstrumenten op Mars zetten en ontwikkelen de meest genieuze medicijnen om ziekten als de pest, de bof en kanker te bestrijden. Een gat van drie bij drie meter in een oliepijp veroorzaakt echter onoverkomelijke problemen. Zal BP-gate hetzelfde effect hebben voor de Amerikaanse president Barack Obama als de orkaan Katrina dat deed met zijn illustere voorganger George Bush. Immers, na het volkomen fout afhandelen en verkeerd inschatten van die ramp, lustte 80% van de Amerikanen hun toenmalige president niet meer. BP: Behoorlijk Problematisch.
Ank Bijleveld wil JP wel opvolgen, zo liet ze de afgelopen week optekenen. Als ik minister Gerda Verburg goed inschat, heeft zij hier overigens ook wel oren naar. Ik sprak haar tijdens een CDA-bijeenkomst in het Voorhoutse Panorama Tulipland en vroeg haar of zij bij het terugtrekken van Balkenende interesse had om de leiding van haar partij over te nemen. Haar eerste reactie was: “Balkenende is onze eerste man en ik ga er niet vanuit dat hij stopt.” Maar op mijn vraag: “Indien hij wel stopt, kan ik u dan bellen?”, antwoordde ze: “Als hij wel stopt, dan kunt u mij zeker bellen.” Ik houd u op de hoogte van deze ontwikkelingen!
Wie wil er bakken geld verdienen, zonder daar zelf enig persoonlijk risico op te lopen? De (voormalige) leden van het bestuur en de commissarissen van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG) kunnen hier over meepraten. Volgens onthullingen in het Financieele Dagblad werden deze heren en dames flink verwend toen BNG aan ABN Amro werd verkocht. Ze ontvingen 15 miljoen gulden (OK, het zijn geen euro’s), oftewel twee maandsalarissen bonus per persoon. De drie bestuurders ontvingen anderhalf miljoen gulden en de directie verdeelde onderling 3,75 miljoen gulden. Ook allerlei andere bonusregelingen kwamen hier nog bovenop. Maar ja, ABN Amro kon zich deze douceurtjes ongetwijfeld wel lijden. Of wacht, was er niet iets met een bankencrisis waardoor wij met ons allen jaarlijks 18 miljard euro moeten bezuinigen?
De kunstwereld klaagt ach en wee, omdat door de bezuinigingen dreigt dat een aantal kunststukken verkocht moet worden. Is dat nu echt een serieus probleem? Begrijp me goed, ik ben een mecenas. Maar als 90% van de kunststukken jaren tot tientallen jaren lang in een kelder van een museum opgeslagen ligt, is het wellicht verstandiger om een deel hiervan aan andere instanties te verkopen. Zo kunnen meer mensen genieten van een bredere variatie aan kunst die tentoongesteld wordt.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
Gerrit Engelgeer (52): Nederlands ex-letselschadeadvocaat
Herman Juckers (68): Nederlands ex-directeur van voetbalclub Cambuur
Leo Canjels (77): Nederlands ex-voetballer
Hans Verploeg (65): Nederlands bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten
Roman Kozak (52): Russisch acteur
Gary Coleman (42): Amerikaans acteur
Jan Piet Fokker (68): Nederlands hockeyspeler
Dennis Hopper (74): Amerikaans acteur
Joeri Tsjesnokov (77): Russisch Volleyballer
Helmer Koetje (57): Nederlands burgemeester
Het woord van de week: Gewonemensentaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten