23.3.10

Levenslang

Column: De waan(zin) van de week

“Agent, mijn dochter is vermist en het laatste wat ik van haar over de telefoon hoorde was dat ze de voordeur ging opendoen omdat een buurman met zijn katje voor de deur stond.” Alle alarmbellen dienen bij dit bericht af te gaan en onmiddellijk moet de politie speurhonden inzetten en verzoeken om bij de zes dichtstbijzijnde buurmannen, én zeker de buurmannen met een poes, huiszoekingen te doen. De politie van Dordrecht meende echter dat het beter was om standaard procedures uit te voeren. De 12-jarige Milly Boele is nu dood; vermoord door een politieman. Sinds dit bekend is geworden lijkt de politie drukker bezig met het zichzelf vrijpleiten van gemaakte fouten, dan ervan te leren.

Het Openbaar Ministerie heeft Sander V(reeswijk) voor de rechter gebracht en tot nu toe is de aanklacht doodslag. Slechts doodslag, want hij moet gewoon berecht worden voor moord. Hij is met voorbedachten rade naar het huis van Milly gegaan, heeft zijn kat als excuus gebruikt om haar mee te lokken naar zijn huis en heeft daar aangekomen allerlei vreselijke dingen met het 12-jarige meisje gedaan. Hoe zou zij zich hebben gevoeld in de laatste paar minuten van haar leven? Het is te angstaanjagend om erover na te denken.

De politie pleit al jaren voor hardere straffen wanneer mensen zich onheus tegen agenten bejegenen. Ik vind dat dit ook omgedraaid moet worden: agenten die de wet overtreden moeten dubbel zo hard aangepakt worden. In dat kader past het dus absoluut niet om de uitkomsten van de sectie geheim te houden. Alles moet in de openbaarheid: niet alleen uit respect voor Milly zelf, maar ook om de schijn van ‘cover-up’ tegen te gaan.

Geldsmijten

Het Grote Geldsmijten gaat ondertussen rustig verder. Griekenland heeft jarenlang de boel belazerd en de andere landen voorgelogen over haar financiële tekorten. Nu blijkt dat het land nagenoeg failliet is en springen de Europese landen financieel bij om dit faillissement af te wenden. “Het zal de Nederlandse belastingbetaler geen geld kosten” loog Minister van Financiën De Jager. Nee, want met het terugbetalen van de miljarden door IJsland loopt het ook zo gesmeerd. De enige juiste oplossing is om Griekenland buiten het monetaire uniedeel te zetten; laat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) de leningen verzorgen. Pas op het moment dat Griekenland haar kostenplaatje weer op orde heeft, mogen ze dan weer volledig onderdeel zijn van de EU. Alleen deze maatregel verhoogt het vertrouwen van de wereld in de EU als instituut.

“We” hebben zes miljard euro verdiend! Er hoeft niet 35 miljard, maar “slechts” 29 miljard euro bezuinigd te worden. De oplossing is simpel om dit te bereiken: stop alle onzinnige OV-projecten als de Rijn Gouwelijn, maar ook bestaande niet renderende lijntjes als de Betuwelijn; daar gaan ook jaarlijks vele miljarden aan verloren. En blijf met de handen af van de hypotheekrenteaftrek: het mag niet zo zijn dat mensen die hard werken voor hun geld en na jarenlang sparen dankzij een klein belastingvoordeeltje hun langgekoesterde wens moeten verkopen, omdat andere bevolkingsgroepen jaloers zijn op de woningbezitters. Hebt u overigens directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau gezien? Hij wil de kilometerheffing invoeren, fors bezuinigen op de gezondheidszorg en de hypotheekrenteaftrek afschaffen. Dat soort mensen mogen allerlei rare ideeën de wereld insturen, terwijl ze van onze belastingcenten betaald worden.

Een klein berichtje in de krant: ‘Het Nederlandse marinefregat Hr.Ms. Tromp heeft in de wateren bij Somalië drie bootjes met negen vermoedelijke piraten ontwapend. Na verhoor werden de verdachten nabij de kust van Somalië in een van hun bootjes gezet.’ De zes AK-47’s, messen en raketwerper, alsmede ladders en munitie werden nog wel in beslag genomen. Nederland op z’n smalst: piraten worden vrijgelaten, de ING bank ontduikt, excuus: ontwijkt, de belastingen met vele tientallen miljoenen en iedereen komt er mee weg. Maar waag het eens om vier kilometer te hard te rijden!

Heinrich Boere (89), de Nederlandse oorlogsmisdadiger is door de rechtbank in Aken veroordeeld tot levenslang voor de moord op drie Nederlanders in 1944, zo wordt tijdens het schrijven van deze column bekend gemaakt. Heb ik toch nog een goed einde.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

He Pingping (21): Chinees kleinste man van de wereld
Sotiris Zakapidas (95): Grieks voetballer
Ksenija Pajčin (32): Servisch popzangeres
Sid Fleischman (90): Amerikaans kinderboekenschrijver
Margreet van Hoorn (87): Nederlands schrijfster
Carlo Chenis (55): Italiaans bisschop
István Bilek (77): Hongaars schaakgrootmeester
Wolfgang Wagner (90): Oostenrijks leider van de Bayreuther Festspiele en kleinzoon van de componist Richard Wagner
James Whyte Black (85): Brits Nobelprijswinnaar

Het woord van de week: Bollenzeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen