14.3.10

Ontslag

Column: De waan(zin) van de week

Het was deze week het verhaal van de tien kleine kleutertjes. Eerst ging Agnes Kant (ex-voorvrouw van de SP) weg, vervolgens zei demissionair minister Camiel Eurlings (CDA) dat hij bij zijn vriendin thuis wil zitten en de volgende dag maakte Wouter Bos (PvdA) bekend dat hij meer tijd met zijn kinderen en vrouw wil doorbrengen. Ook Laetitia Griffith, Tweede Kamerlid voor de VVD, oud-minister Johan Remkes (VVD) en CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel kondigden aan niet meer in de landelijke politiek terug te keren. Femke Halsema van GroenLinks heeft ondertussen al aangegeven niet voor haar kinderen te kiezen, maar zich te willen blijven inzetten voor de politiek. Leve het feminisme?

Zelden is het overlijden van een politicus die bij leven een grootheid was, zo rap overschaduwd geworden door ander nieuws van de dag. Het nieuws van de ochtendkranten dat D66-oprichter Hans van Mierlo op 78-jarige leeftijd gestorven was, werd enkele uren later al ver naar de achtergrond gedrukt door de mededeling van Bos dat hij gezwicht was voor de druk van zijn vrouw. Sorry, correctie, dat hij meer tijd met zijn kinderen wilde doorbrengen. Zou hij over zes maanden nog altijd willen genieten van de “rust” met drie kinderen of heeft hij dan een nieuwe baan? Wat zijn opvolger Job Cohen betreft: Amsterdam krijgt de meeste subsidie van het Rijk omdat in deze plaats de meeste overlast is van criminaliteit door (Marokkaanse) hangjongeren. En de burgemeester die het zover heeft laten komen wil ons land gaan leiden…

Jan “Daar zijn we weer!” des Bouvrie viel deze week definitief van zijn voetstuk. Naast veel gratis hapjes en drankjes die hij nuttigde op talloze feestjes, lijkt onder zijn verantwoordelijkheid ook op kosten van de belastingdienst gefeest te worden. Hiervoor moest hij het cachot in: hij combineerde het nuttige met het aangename en maakte sketches van zijn cel. Jan’s vrouw Monique werd ondertussen ontmaskerd als leugenaar: “Ik heb geen idee waar Jan is”, liet ze weten toen Jan’s arrestatie al wijd en zijd bekend was.

Treurnis
Het zal niet vaak gebeuren, maar demissionair Gerda Verburg is het toch gelukt: ze kreeg een motie van treurnis aan haar broek(pak). Het getuigt natuurlijk niet van opperste subtiliteit om 400.000 euro aan belastinggeld te verspillen voor een magazine waar je als minister met 17 foto’s (al dan niet met zweepje) in staat. Ex-minister Cramer mag overigens wel tonnen met geld uitgeven, zonder dat dit haar tot een standje komt te staan. Gaf ze eerder al 300.000 euro aan oud-milieu-activist Wijnand Duyvendak (ex-kamerlid voor GroenLinks), nu mag haar vriendje Maurits Groen (what’s in a name) enkele tonnen verspillen om de propaganda voor de opwarmingsleugen nieuw leven in te blazen.

En ondertussen blijven de verhalen maar binnenstromen over priesters, broeders, pastoors en nonnen die op kostscholen hun handen niet thuis konden houden bij jonge jongetjes. Veel van die misdaden zijn verjaard en dat is een grote schande. Wat niet verjaard is, is de verschrikkelijke misdaad die Kaj M. (29) en Leo S. (28) uithaalden. Ze ontvoerden een 7-jarig meisje, Hannah, en verkrachtten haar. En wat is de eis? 16 jaar. Slechts. Het meisje zelf zal er haar leven lang last van hebben.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Hans Roos (83): Nederlands luitenant-generaal en bevelhebber der Landstrijdkrachten (1980-1985)
Doris Haddock (100): Amerikaans politiek activiste
Corey Haim (38): Canadees acteur en tieneridool
Dorothy Janis (100): Amerikaans actrice uit de tijd van de stomme film
Peter Van Wood / Peter van Houten (82): Nederlands-Italiaans gitarist en astroloog
Hans van Mierlo (78): Nederlands politicus
Hanneke Hiddink (52): Nederlands streektaal zangeres
Jean Ferrat (79): Frans chansonier

Het woord van de week: Taxfreeverbod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten