22.2.10

Val

Column: De waan(zin) van de week

Hét nieuws van de afgelopen week was natuurlijk de val van het kabinet. En het kon niet op een beter tijdstip komen. We staan aan de vooravond van een beslissing waarbij het draait om 35 miljard euro aan bezuinigingen. Deze 35 miljard euro moet grotendeels bij de Nederlandse bevolking gevonden worden. De vorige regering, Balkenende 4, had al jaren de steun van de Nederlanders verloren; de populariteit lag continue zo rond de 50 zetels.

Met nieuwe verkiezingen in aantocht kunnen alle politieke partijen duidelijk maken waarop ze willen bezuinigen. Ik hoop van harte dat de politici daar allemaal heel helder over zijn, want juist op die manier kunnen de kiezers écht besluiten welke partij hun stem waard is. Er zijn volop keuzemogelijkheden voor de aankomende regering (Balkenende 4½ , Balkenende 5, Rutte 1, Wilders 1, Bos 1, Kant 1 of Pechtold 1; wie zal het zeggen?) om te beknibbelen op de uitgaven.

Uit de losse pols: niet invoeren van de kilometerheffing: zo bespaar je vele, vele miljarden aan uitgaven en breng je tegelijkertijd een halt toe aan de Big Brotherziekte. Geen extra uitgaven aan de JSF: laat de EU maar één kleine, krachtige troepenmacht hebben, waaraan alle landen een gelijke (en niet te hoge!) bijdrage betalen. De tijd dat ieder EU-land z’n eigen leger moet hebben, ligt achter ons. Of wat dacht u van het H-woord: de huursubsidie? Welke partij durft te zeggen dat hier het mes in moet? Natuurlijk wordt al jaren gesproken over de hypotheekrenteaftrek, maar daar mag niet aan gekomen worden als tegelijkertijd ook niet iets gedaan wordt aan de huursubsidietsunami. Een andere bezuiniging: afschaffen van het inhuren van ‘onafhankelijke experts’: wie betaalt, bepaalt. Op het moment dat je inkomsten krijgt van een partij, ben je niet onafhankelijk meer. Volgens mij zit ik ondertussen al aan de 35 miljard euro. Hebt u, waarde bloglezer, nog suggesties?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Ian Gray (46: Australisch voetballer
Juan Carlos González (85): Uruguayaans voetballer
Wan Chi Keung (53): Hongkongs voetballer en acteur
Mako Fujita (76): Japans acteur
Kathryn Grayson (88): Amerikaans actrice
Witold Skaruch (80): Pools acteur
Alan Gordon (65): Schots voetballer
John Babcock (109): De laatste Canadese Eerste Wereldoorlogveteraan
Lionel Jeffries (83): Engels acteur
Hendrik Verweij (100): Nederlandse mede-oprichter van Veronica
Bobby Cox (76): Schots voetballer

Het woord van de week: Huursubsidietsunami.

16.2.10

Duurder

Column: De waan(zin) van de week

‘We’ weten hoe bloedstamcellen ontstaan, dankzij onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Uit de vaatwand in de aorta splitsen cellen zich af, waarna ze via de lever naar het beenmerg verhuizen. In dat beenmerg produceren ze tijdens het leven van het betreffende dier of de mens alle bloedcellen die het lichaam nodig heeft. Deze ontdekking maakt grote kans op het winnen van de Nobelprijs. Dit onderzoek kan de ‘missing link’ zijn in de strijd tegen behandelingen van kanker, leukemie en bloedziektes.

Fred Spijkers, een klokkenluider die 25 jaar lang onrechtmatig en onrechtvaardig behandeld werd door de overheid, sleept zijn oud-werkgever Defensie nogmaals voor de rechter. Hij moest van Defensie liegen over de dood van een dienstplichtige, maar vertelde aan de moeder van de overleden jongen de waarheid; diens dood kwam door ondeugdelijke landmijnen. Prompt werd Spijkers ontslagen, uitgemaakt als politiek crimineel en psychiatrisch patiënt. Hij woonde samen met zijn vrouw jarenlang in een camper. In 2002 won hij een rechtszaak tegen de regering, maar pas anderhalf jaar geleden ontving hij zijn rechtmatige geld. Nu blijkt dat Spijkers nog altijd geen aanspraak kan maken op pensioen- en wachtgelden omdat zijn ontslag van een kwart eeuw geleden nog altijd niet ongedaan is gemaakt. Terecht vecht hij dit onrecht aan, al had zijn advocaat dat natuurlijk al veel eerder moeten onderkennen.

De HSL maakt bij Kaag en Braassem meer geluid dan een F-16 straaljager op drie kilometer hoogte. Dat is harder dan het wettelijk toegestane industrielawaai (70 decibel). Dus nadat honderden kilometers aan natuurschoon zijn doorsneden door deze spoorlijnen met hun miljoenen kilo’s aan ijzer en staal, draagt dit vervoerssysteem ook nog bij aan excessieve geluidsoverlast. Hoe goed voor het milieu is de trein eigenlijk? Of de trein en bus een financieel goed alternatief zijn, blijft ook twijfelachtig. De nieuwe OV-chipkaart zorgt er namelijk voor dat de reizigers in Zuid-Holland gemiddeld 28,7%(!) duurder uit zijn.

Matiging

Over duurder gesproken: matiging is niet aan de waterschappen besteed; zij verhogen de lasten aan de inwoners (ik weiger mijn landgenoten burgers te noemen, want dan denk ik altijd aan hamburgers: “De politiek heeft het beste voor met haar hamburgers”) in sommige gebieden met maar liefst 10%.

Zeer teleurstellend vond ik de lage opkomst bij de ‘Daar word ik nu echt ziek van’ demonstratie tegen de nieuwe homowet. (Ik kon zelf helaas niet, maar hoop mijn steentje aan dit debat bij te dragen via deze column). Volgens deze wet die de regering wil aannemen, mogen homoseksuele leerlingen en leraren van een religieuze school gestuurd worden, “als ze uiting geven aan hun geaardheid”. Niet alleen is deze bepaling discriminerend tegen niet-religieuze scholen, maar wat nog veel erger is: de grondrechten van 10% van de bevolking wordt zwaar met de voeten getreden. Zij mogen niet meer zichzelf zijn, hand-in-hand met een vriend/vriendin lopen of gaan samenwonen met een partner van hetzelfde geslacht. Schande regering! Hoe durft u!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

John Dankworth (82): Brits jazzlegende
Franco Ballerini (45): Italiaans wielrenner
Anna Samochina (47): Russisch actrice
Davy Coenen (29): Belgisch mountainbiker
Jan Michielsen (70): Nederlands graficus en kunstschilder
Jim Janssen van Raaij (77): Nederlands politicus en advocaat
Alexander McQueen (40): Brits modeontwerper
Nodar Koemaritasjvili (21): Georgisch rodelaar
Lucille Clifton (73): Amerikaans dichter
Jan Pen (88 jaar en 364 dagen): Nederlands econoom en Nobelprijswinnaar

Het woord van de week: Hamburgers.

8.2.10

Gelijk

Column: De waan(zin) van de week

Weet u wat het leuke is aan (kritisch) schrijven? Af en toe krijg je nog gelijk ook. Jarenlang voelde ik me een schrijvende in een woestijn (vergeef me de woordspeling) wanneer ik het had over mijn scepsis aangaande de vermeende klimaatopwarming. Plotseling lijkt het of de hele wereld klimaatopwarmingsscepticus is geworden. En dat allemaal dankzij het broddelwerk van het IPCC, dat in 2007 een belangrijk klimaatrapport heeft uitgebracht dat vol met fouten, leugens en ongecheckte uitspraken staat. Mag ik nog een voorspelling doen? Over een paar jaar zal het IPCC luidruchtig aan de bel trekken om te waarschuwen voor het afkoelen van de aarde. Zo’n instantie moet zich toch in stand houden, nietwaar?

In januari 2008 opende staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) de nieuwe vestiging van het P.C. Hooftcollege in Sassenheim, een school voor het voortgezet speciaal onderwijs. Op die dag interviewde ik haar en vroeg haar of het een goed idee zou zijn om speciale banen te creëren voor leerlingen die klaar zijn met het voortgezet speciaal onderwijs. Ik noemde deze banen de ‘Dijksmabanen’. Ze reageerde hierop met een hartgrondig: ‘Nee.’ Zie ook het artikel:
http://joepderksen.blogspot.com/search?q=Dijksma+opent+P.C.+Hooftcollege. Wat was er op 8 februari 2010 in het nieuws? “Gehandicapte jongeren moeten direct na schooltijd een baan krijgen, vindt staatssecretaris Dijksma. Ze dient een wetsvoorstel in waarin staat dat het voortgezet speciaal onderwijs ‘werkscholen’ moet vormen die een baangarantie geven. Dijksma denkt dat leerlingen sneller werk vinden als ze leren in de praktijk, op de werkplek.” Dus die Dijksmabanen komen er toch!

Verhoren

Hebt u ook de verhoren gevolgd van de commissie De Wit? Ik citeer uit mijn column van 9 april 2009: “De Nederlandse regering doet een onderzoek naar de kredietcrisis en de uitkomsten van dit onderzoek laten nog een jaar op zich wachten. Kan ik vanaf deze plek alvast een deel van de conclusies voorspellen? “Iedereen heeft, in meerdere of mindere mate, schuld aan deze crisis. De financiële instellingen, die teveel risico’s hebben genomen en producten en diensten leverden waarvoor een lage meerwaarde gold. De controlerende instanties, die niet tijdig aan de bel hebben getrokken. De aandeelhouders, die de bedrijven en instellingen opstuwen naar steeds meer winstresultaten voor de korte termijn. De Nederlandse overheid, die eerder had moeten ingrijpen. De spaarders, die niet voor een half procent hoger, hun miljoenen op een niet-Europese bank hadden moeten zetten.” Ik vrees dat de uiteindelijke slotsom zal zijn dat iedereen een beetje schuld heeft en dat daardoor niemand echt verantwoordelijk kan worden gesteld.” Van harte hoop ik dat ik ongelijk zal krijgen.

Subsidieaanvraag

Wat was er verder in het nieuws? Den Bosch weert botsauto’s, het leukste tijdverdrijf van de kermis. De schiettent en de gokkasten mogen wel blijven staan. Ex-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak (Groen Links) heeft zijn zakken flink gevuld met een subsidie van 300.000 euro om een klimaatevenementje te organiseren. Waar kan ik mijn subsidieaanvraag indienen? Ik heb een goed idee. Het is noodzakelijk om de discussie te starten over de afkoeling van de aarde. Een mooie titel heb ik al voor deze activiteit: ‘Hold the cold’. Da’s weer wat anders dan ‘Beat the heat’.

De dierenbescherming in Klazienaveen is momenteel bezig om heel veel geitenwollen sokken te eten. Vol afschuw spraken zij enkele weken geleden over een kat die zou zijn gestorven doordat een rotje in het achterwerk van dat beestje tot ontploffing zou zijn gebracht. Enkele uitspraken van Yvon Veldhoen van de Dierenbescherming Zuid-Oost Drenthe: ‘Dit kan niet per ongeluk gegaan zijn. Hier is boze opzet in het spel geweest. We hebben aangifte gedaan en willen dat de daders worden gestraft. We zijn er doodziek van.” Nu blijkt dat het katje overreden is geweest door een auto. De dierenbescherming laat weten: ‘We betreuren het dat er een verkeerd beeld is gevormd over de dood van de poes’. Precies: eerst denken en dan pas schreeuwen.

De Wet van Derksen: Als er een auto voor je de weg opgaat, rijdt die altijd langzamer dan je eigen kruissnelheid.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jaap van der Poll (95): Nederlands atleet
Justin Mentell (27): Amerikaans acteur
Raymond Wang Chong Lin (88): Chinees bisschop
Jacques de Grave (67): Belgisch politicus
Regina van Saksen-Meiningen (85): Duits prinses
Kostas Axelos (85): Grieks filosoof
Hans Mortel (53): Nederlands muziekproducent
Ian Carmichael (89): Brits acteur
Jan Jongepier (66): Nederlands handballer
Franco Ballerini (45): Italiaans wielrenner

Woord van de week: Afbraaktarieven.

1.2.10

Nieuwstsunami (deel 1)

Column: De waan(zin) van de week

Aan het begin van de week waren er op één dag twee goednieuwsberichten te lezen. Het piepkleine Nederlandse bedrijfje Spyker, dat luxe wagens bouwt, neemt het gerenommeerde van oorsprong Zweedse Saab over van General Motors. Victor Muller heeft hiermee alle critici gelogenstraft en wat mij betreft staat hij nu al hoog op de lijst voor de verkiezing “Persoon van het jaar 2010” (
http://persoonvanhetjaar2010.blogspot.com/).

Het Openbaar Ministerie heeft eindelijk bakzeil gehaald in de zaak tegen Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Nadat het OM maandenlang illegaal haar telefoon afgetapt had, werd deze vervolgingsinstantie door de rechter keihard op de vingers geslagen. Het recht van persvrijheid bleek toch wat waard te zijn. Nu blijkt het OM ook de betreffende journaliste niet meer te willen vervolgen, wellicht is dit besluit ook ingegeven om niet nog meer gezichtsverlies te lijden.

Ik dacht even dat minister Camiel Eurlings het licht had gezien. Eindelijk was er een minister die inderdaad wilde luisteren naar wat de inwoners van Nederland willen. Al jarenlang wordt gezegd dat een kilometerheffing alleen mag worden ingevoerd, als er voldoende draagkracht is. De ANWB begon deze draagkracht twee weken geleden te peilen en Eurlings kondigde aan de kilometerheffing naar de vuilnisbelt te sturen, als een meerderheid van de respondenten zich tegen deze nieuwe belastingmaatregel zou keren. Kijk, die minister heeft tenminste ballen!

Signaal

Helaas, CE draaide weer als een blad aan de boom, toen het parlement hem over zijn standpunt ondervroeg. Opeens bleek hij ‘verkeerd geciteerd’ te zijn en wilde hij enkel ‘een signaal afgeven richting de ANWB’. De essentie is echter dat de politiek al jarenlang roept dat draagkracht voor de kilometerheffing het voornaamste uitgangspunt is bij de vraag of dit zogenaamde ‘instrument tegen de files’ opgezet moet worden. En uit een enquête van de Telegraaf blijkt al dat 89% van de mensen tegen de kilometerheffing is. Kortom, dames en heren politici, niet aan beginnen dus!

De verslaafden in Rotterdam blijken hun principes te hebben. Ze willen best de straat vegen of sneeuw ruimen tegen een vergoeding om hun drugs op een eerlijke manier te kopen. Maar ze weigeren om dit tegen een hongerloontje te doen. Nadat de gemeente de toeslag op hun uitkering verlaagde van vijftien euro naar drie euro, komen de daklozen en verslaafden in de Rijnmond niet meer opdagen om dit werk te verrichten. Het op de loer liggende gevaar is duidelijk: die mensen moeten toch op een of andere manier aan hun geld en shots komen. En als het niet op een eerlijke manier kan… Vult u de rest zelf maar in.

De politiekorpsen van Rotterdam-Rijnmond en IJsselland hebben jarenlang willens en wetens de wet overtreden. Zij hebben de kentekens van auto’s die met camera’s zijn vastgelegd illegaal veel langer bewaard dan wettelijk is toegestaan. Waar iedere Nederlander onherroepelijk keihard wordt aangepakt als ze de wet overtreden, nemen de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) een zeer dubieuze stap. In plaats van dat ze deze stalinistische praktijken verbieden, willen ze een wetsvoorstel indienen om de flagrante inbreuk aan privacy wettelijk mogelijk te maken. Als automobilist ben je in Nederland dus schuldig tot het tegendeel bewezen is.

Nieuwstsunami (deel 2)

Column: De waan(zin) van de week

Kent u burgemeester Gerd Leers van Maastricht nog? Pardon, oud-burgemeester, sinds hij op 13 januari moest aftreden vanwege de dubieuze vermenging van privé-belangen met zijn officiële functie als eerste burger van Maastricht. Jarenlang was hij erg populair onder de inwoners, maar nu blijkt dat zijn betrokkenheid bij die stad slechts een façade was. Hij heeft op 13 januari als eerste aan zichzelf gedacht: voordat hij zijn aftreden bekendmaakte, bedong hij bij de fractievoorzitters van de gemeenteraad de garantie dat hij 570.000 euro aan wachtgeld zou ontvangen. En dat zegt tegelijk wat over die fractievoorzitters: in plaats van dat ze wachten op het oordeel van de Commissaris van de Koningin of Leers zijn wachtgeld verdiende, geven ze zomaar vele tonnen euro’s aan gemeenschapsgeld weg.

Minister Jacqueline Cramer van Milieu uitte in eerste instantie zware kritiek op de klokkenluiders die de frauduleuze praktijken van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties dat in 2007 de Nobelprijs van de Vrede won, aankaartte. Eind 2009 werd duidelijk dat het IPCC de verhalen over de opwarming van de aarde schromelijk overdreef, om het nog zachtjes uit te drukken. Wetenschappelijke bewijzen dat de aarde helemaal niet opwarmt en in feite aan het afkoelen is vanwege de verminderde activiteit aan zonnevlekken, werden door het IPCC in de onderste bureaulaatjes gelegd. Nu komt Jacquelientje terug op haar woorden en laat ze toch een onderzoek instellen naar de werkwijze van het IPCC. Nu al kan gesteld worden dat de eerdere berichten over de IPCC-fraude slechts het topje van de, niet meer smeltende, ijsberg zullen zijn. Zo bleek deze week ook dat het meest recente rapport van de IPCC over het smeltende ijs in de bergen van de Alpen, Andes en Afrika mede gebaseerd is op een artikeltje in een bergbeklimmersblad en op een scriptie van een student aardrijkskunde. Voor alle duidelijkheid: op basis van de IPCC-rapporten nemen wereldleiders vergaande beslissingen, die grote consequenties hebben voor uw en mijn portemonnee. In Nederland bijvoorbeeld om de kilometerheffing in te voeren, om maar wat te noemen.

Nobelprijs

Mag ik nog heel even uw aandacht, beste blogger? Ik vind het een goede zaak dat de Nobelprijs voor de vrede is opgericht, maar het beoordelingscomité heeft in de afgelopen jaren flinke fouten gemaakt bij het toekennen van deze prestigieuze prijs. En dat gaat absoluut ten koste van de kwaliteitsbeoordeling. Ik kan u voorbeelden aangeven van mensen die de Nobelprijs wel toegekend kregen, maar absoluut niet verdiend hebben. Mensen als Yasser Arafat, de massamoordenaar, die in zijn ‘strijd’ tegen Israël enkel één resultaat geboekt heeft: een uitpuilende portemonnee door het in eigen zak steken van honderden miljoenen aan internationale giften. Of wat dacht u van Al Gore? Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede op basis van een filmpje, samengesteld uit een compilatie van verschillende presentaties. Hij praat hier doemdenkend over de opwarming van de aarde en gebruikt hierbij cartoontekeningen, valse interpretaties en halve waarheden. Uiteraard is de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede in 2007 aan het IPCC een grote farce. En met alle respect voor president Obama van Amerika: hij verdiende de Nobelprijs voor de Vrede in 2009 echt niet. Eerst moet Obama meer laten zien dan alleen mooie speeches geven. De meest recente Nobelprijs voor de Vrede was namelijk niet voor Obama, maar tegen George Bush.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

- Pernell Roberts (81): Amerikaans acteur
- Ali Hassan al-Majid (Ali Chemicali) (68): Iraaks generaal en politicus
- Geoffrey Burbidge (84): Amerikaans astronoom
- J.D. Salinger (91): Amerikaans schrijver
- Eduardo Catalano (92): Argentijns architect
- Max Binder (98): Duits politicus
- Pauly Fuemana (40): Zanger ‘How Bizarre’
- Eloy Martínez (75): Argentijns schrijver

Het woord van de week: Ecoterroristen.