24.1.10

Klimaatopwarmingverzinsels

Column: De waan(zin) van de week

Het VN-klimaatpanel IPPC erkent dat een waarschuwing over het smelten van de gletsjers in het Himalayahgebergte niet voldoende was onderbouwd. In een rapport uit 2007 stond dat de gletsjers rond 2035 volledig verdwenen zouden zijn. Die stelling blijkt niet houdbaar.

Het IPPC laat nu weten dat ‘de waarschuwing niet was gebaseerd op de eisen die het IPPC zelf stelt aan gedegen onderzoek’. In de nieuwe verklaring staat geen nieuwe voorspelling over het verdwijnen van gletsjers. De reden hiervoor weet ik wel: het einde van de opwarming van de aarde brak al in 2008 aan: in dat jaar verminderde het aantal zonnevlekken drastisch, waardoor ook de temperatuur op aarde daalde. Deze trend houdt nog in ieder geval tot het jaar 2024 aan.

Het begint er nu op te lijken dat het IPPC, met al haar ‘klimaatexperts’, dit nu ook door begint te krijgen. Alleen zijn ze nog niet zover om ruiterlijk toe te geven dat ze het al die jaren fout hebben gehad met de voorspellingen over de langdurige opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel en andere klimaatopwarmingsverzinsels. We kunnen de ‘door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde’ plaatsen in hetzelfde rijtje als de ‘zure regen’ en de ‘Y2K: millenniumbug’. U weet wel: alle vliegtuigen zouden neerstorten en geen elektrisch apparaat zou nog werken op het moment dat het jaar 2000 zou aanbreken. Miljarden euro’s zijn indertijd geïnvesteerd om dit ‘gevaar’ af te wenden. En ook nu nog zijn overheden wereldwijd bezig om manieren te vinden om, met de smoes van de klimaatopwarming, miljarden euro’s af te troggelen van de belastingbetalers.

Rekeningrijden

Het beste nieuws van deze week was dat minister Eurlings aangaf zich neer te leggen bij het einde van het rekeningrijden. Als tenminste een ANWB-enquête zou aangeven dat een meerderheid van de automobilisten tegen een kilometerheffing. Prachtig, want dat is nou precies waar het in een democratie om gaat: er moet draagvlak zijn in de samenleving voor besluiten en als dat draagvlak er niet is, dienen die besluiten niet genomen te worden. Het is alleen jammer dat die ANWB-enquête slechts een opsomming is van stellingen. Dé hamvraag – “Bent u voor of tegen het rekeningrijden” – wordt niet gesteld. Kortom, het lijkt erop dat minister Eurlings zal wachten op een concreet antwoord dat er niet komt. Uit de Telegraaf-enquête bleek overigens op zondag 24 januari 2010 dat na het tellen van 100.000 stemmen, maar liefst 87% van de respondenten tegenstander is van het rekeningrijden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Karel Roskam (78) Nederlands radiocommentator
Robert B. Parker (77): Amerikaans auteur
Herman Krikhaar (79): Nederlands kunstenaar
Arjen Grolleman (37): Nederlands radio-jd en voice-over
Jacques Martin (88): Frans striptekenaar
Dolf Zwerver (77): Nederlands kunstschilder
Earl Wild (94): Amerikaans pianist en componist

Het woord van de week: Spiergeheugen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten