11.1.10

WANTED!

Column: De waan(zin) van de week

Minister Guusje ter Horst slaat compleet door. Een week geleden uitte ze na afloop van een mislukte vliegtuigaanslag al de woorden: ‘De wereld is aan een ramp ontsnapt’. Dinsdag 5 januari dreigde ze de voltallige Nederlandse samenleving in het tv-programma Knevel & Van den Brink: ‘In het begin van de kabinetsperiode werd ons verweten dat we geen actie ondernemen, maar iedereen zal merken dat we beslissingen durven nemen.’

Het wordt als je deze woorden hoort echt hoog tijd voor nieuwe verkiezingen: alleen een kabinet dat daadwerkelijk kan rekenen op een meerderheid van de bevolking zou ingrijpende maatregelen (lees: bezuinigingen) mogen nemen die wellicht de 35 miljard euro overtreffen. Overigens: door de inflatie nemen de schulden in de loop der jaren ook af. “We” krijgen nog miljarden euro’s wanneer de aandelen ABN/AMRO-Fortis worden verkocht. Experts zeggen nu al dat er slechts een bezuinigingspakket van maximaal 5 miljard euro hoeft te worden opgezet.

Wilde Westen

Het tijdperk van het Wilde Westen is aangebroken in Nederland. De acht ‘meest gezochte criminelen’ zijn op een website gezet. Wat blijkt? Een van de mensen blijkt al een jaar lang in de Belgische gevangenis te zitten. Nog afgezien van deze stupide fout is het natuurlijk de vraag hoe dubieus het is om de mensen met foto, naam en toenaam op een officiële politiepagina te zetten. Natuurlijk: nu vindt niemand het erg wanneer het om moordenaars of kinderverkrachters gaat. Maar waar houdt het op? Mensen die veroordeeld zijn voor miljoenenfraude? Of winkeldiefstal? Of door rood licht rijden? Vergist u zich niet: dit soort maatregelen worden steeds verder uitgemelkt en op een steeds grotere schaal gebruikt. De kans wordt dus almaar groter dat u door een jeugdzonde de kans op uw droombaan voorbij ziet gaan.

Icesave

De president van IJsland weigert om het Icesave-akkoord te ondertekenen: hierdoor lopen de Nederlandse belastingbetalers 1,3 miljard euro mis. Dit gigantische bedrag is door minister van financiën WB (Wouter Bos) grif voorgeschoten aan de IJslandse regering, maar nu kunnen we dus fluiten naar de afbetaling. Alom wordt schande geroepen over de houding van IJsland. Ik kan me de reactie van de inwoners (en de president) wel voorstellen. Hoe zou u het vinden als hier banken failliet gaan en u vervolgens per persoon 18.000 euro moet ophoesten? Dat is dus 72.000 euro voor een gezin met twee kinderen. WB had dus eerst zijn huiswerk beter moeten doen dan zomaar 1,3 miljard euro te spenderen. Hij en niemand anders is verantwoordelijk voor deze miskleun. En dan gaat WB dreigen: “Als jullie niet betalen, mogen jullie niet bij de EU!” Ziet u de IJslanders al beven? Precies, ik ook niet.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Lous Haasdijk (71): Nederlands omroepster, presentatrice en nieuwslezeres
Tsutomu Yamaguchi (93): Japanner die zowel de atoombom op Hiroshima als die op Nagasaki overleefde
Sander Simons (37): Nederlands nieuwslezer en journalist
Cornelius van Velsen (88): Nederlands affichekunstenaar
George Leonard (86): Amerikaans schrijver en opvoeder
Herpert van Foreest (74): Nederlands vice-admiraal, commandant der zeestrijdkrachten
Amir Vahedi (48): Iraans pokerspeler
Pierre Wijnnobel (93): Nederlands componist, tekstdichter en musicus
Wien van den Brink (64): Nederlands varkenshouder, vakbondsbestuurder en politicus
Miep Gies (100): Nederlands humanitair activiste, hielp Anne Frank onderduiken, onderscheiden met Yad Vashem-prijs

Het woord van de week: Eierrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten