3.1.10

Decennium

Column: De waan(zin) van de week

Het eerste decennium ligt achter ons. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mij staat de millenniumwisseling (nu dus al weer meer dan tien jaar geleden!) nog zeer helder voor ogen. In die tijd was er nog een discussie of het nieuwe millennium in 2000, of in 2001 zou starten. Een kleine minderheid van de mensen hield vast aan het jaar 2001, aangezien twee millennia bestaan uit tweeduizend jaren. Helemaal ongelijk hebben deze mensen niet, dus voor hen begint het tweede decennium van het derde millennium pas op 1 januari 2011.

Is de wereld nu beter af dan tien jaar geleden? Het is wel zeker dat we beter af zijn dan ruim twintig jaar geleden. In die tijd leefden we nog met de strijd tussen het Warschaupact en de NAVO. Angst over een Russische inval en atoomwapenaanvallen overheersten bij de mensen. De media schreven en vertelden over niets anders. Na de val van het communisme was er wereldwijd een algeheel gevoel van opluchting en intense blijdschap: de wereldvrede was een forse stap dichterbij gekomen.

De doorbraak van het internet, wat echt begon in het midden van de jaren ’90, heeft tot een doorbraak geleidt in het communiceren tussen de mensen. Plotseling was het mogelijk de meest fantastische emailconversaties te hebben met jongens, meisjes, mannen of vrouwen, waar je anders nooit mee in contact zou zijn gekomen. Maar net zoals met alles het geval is, ook internet heeft een keerzijde. De vrijheid van informatie zorgde er ook voor dat bij veel mensen in ontwikkelingslanden duidelijk werd dat anderen veel beter af waren dan zij. En dat zorgde voor veel wrok, ongemakkelijkheid en zelfs haatgevoelens.

Jacht

Kent u het verhaal van het inboorlingendorp in Afrika? Alle inwoners waren straatarm en konden zichzelf maar nauwelijks in leven houden met het eten dat ze vonden en door de jacht verkregen. Maar ze waren gelukkig: meer nog dan de gemiddelde wereldburger. Tot op de dag dat een van hen een schoffel kocht: toen wilden alle dorpsbewoners een schoffel hebben. En het liefst twee. Daarna kwamen andere wensen: een tractor, televisie, koelkast en ga zo maar door.

Worden we gelukkiger van meer spullen? Op korte termijn zeker, maar als je jouw eigen leven niet op orde hebt, maken nieuwe goederen je zeker niet gelukkiger. Als andere mensen rijk worden door hard te werken of een slim idee, dan gun ik hen dat van harte. Jaloezie vreet mensen op. U gelooft in God, Allah, Jahweh of in het Nietsisme? Van harte proficiat: u mag uw geloof volop belijden, maar val anderen niet met uw overtuiging lastig. Als we dat nou eens met z’n allen zouden doen, en ook minder jaloers zijn op elkaar, dan zal het tweede decennium een stuk beter worden dan de afgelopen tien jaar.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jan van Leeuwen (76): Nederlands fotojournalist
James Owen Sullivan (28): Amerikaans rockmuzikant
Guus den Besten (71): Nederlands museumeigenaar
Theo Mutsaars (43): Nederlands sportcommentator en nieuwslezer
Abdurrahman Wahid (a.k.a. Gus Dur) (69): Indonesisch oud-president
Enrique ‘Choco’ Ramirez (42): Nederlands percussionist en docent
John Shelton Wilder (88): Amerikaans politicus
Michael Dwyer (58): Iers journalist
Gilbert Gascard (78): Frans striptekenaar

Het woord van de week: Deskundigheidsbevordering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten