28.12.09

Kapot

Column: De waan(zin) van de week

Koningin B. vond in haar kersttoespraak dat de mensen het contact met elkaar verliezen doordat steeds meer gebruik wordt gemaakt van internet, email, twitter en hyves. De vraag dringt zich bij deze uitspraak op of het niet de koningin zelf is die het contact met de maatschappij verliest. Niet dat dit een enorm probleem is, want in het begin van dit millennium hadden we een minister van financiĆ«n die zelf nog nooit gepind had. Ook vinden veel mensen dat een staatshoofd boven de samenleving behoort te staan. Futiele aangelegenheden als in 140 tekens laten weten waar je mee bezig bent (“Dit was mijn 750ste ademteug van de dag”) zijn blijkbaar aan de koningin niet besteedt. Geef haar eens ongelijk.

Ware samenzweringstheoretici zien de bui alweer hangen: het was ruim een half jaar stil rondom de veiligheid van vliegtuigen, dus de roep om weer eigen eten en drinken mee te nemen aan boord werd luider. En dan blijkt er op eerste kerstdag een Nigeriaan te zijn die het nodig vond om een mislukte aanslag te plegen. We zullen dus blijkbaar nog jarenlang flink moeten betalen als we aan boord van het vliegtuig wat willen nuttigen. Ook wordt geschreeuwd om bodyscanners, zo laat de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) weten: “De balans tussen privacy en veiligheid moet altijd in het voordeel van de veiligheid uitslaan. Klets niet te veel over privacy maar kies voor bodyscanners.” Met die bodyscanners wordt dwars door de kleding van de passagiers gekeken. Goed zo, VNC! Privacy is totaal onbelangrijk! Stel u maar links naast de incheckbalie in drie rijen op voor de anale controle. In verband met de veiligheid, natuurlijk. Over privacy moeten we niet te veel kletsen.

De FNV heeft het verzet tegen het uitstel van de AOW naar 67 opgegeven. Tijdens de drukst bezochte protestactie kwamen slechts 5.000 van de 17 miljoen Nederlanders opdagen. Daar krijgt geen enkele landelijke politicus nachtmerries van. Minister Donner presenteerde de afgelopen week nog enkele magere kruimeltjes: als je vanaf je 23ste jaar zwaar lichamelijk werk hebt verricht en je hele rug kapot hebt gesleept, mag je toch op je 65ste met pensioen. Maar dan krijg je wel, als beloning, een korting van dertien procent op je AOW-uitkering. Heel sociaal, meneer D!

Deze week zijn onder meer overleden:

Edwin G. Krebs (91): Amerikaans biochemicus en Nobelprijswinnaar
Bernard Droog (88): Nederland acteur
Yitzhak Ahronovitch (86): Kapitein van de Exodus
Edward Schillebeeckx (95): Belgisch theoloog
Marcus Bakker (86): Nederlands politicus en communist
Antonio Ferrigno (54): Italiaans onderzoeker, hoofd van het Europees Octrooibureau
Tanja (49): Artis-nijlpaard
Knut Haugland (92): Avonturier, onder meer deelnemer aan Kon-Tiki expeditie
Yves Rocher (79): Cosmeticafabrikant
Isaak Schwarz (86): Russisch componist

Het woord van de week: Kerststress.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten