21.12.09

Verhit

Column: De waan(zin) van de week

Nu alle verhitte gesprekken in Kopenhagen achter de rug zijn, daalt ook de gemiddelde temperatuur op aarde weer met een graad of twee. Het overleg over de opwarming van de aarde is faliekant mislukt: er zijn geen concrete afspraken gemaakt over het terugdringen of stimuleren van maatregelen. Dat is goed nieuws voor de belastingbetaler, want het is natuurlijk zeker dat ieder verdrag dat wordt afgesloten onherroepelijk ten koste gaat van de portemonnees van de wereldburgers.

Het is ook interessant om te kijken hoe de psyche van de mensen werkt die zichzelf klimaatexpert noemen. U kent ze wel: de personen die geld verdienen met onderzoek naar de opwarming van de aarde, concluderen dat de aarde opwarmt en dan meer geld willen hebben voor nog meer onderzoek naar het opwarmen van de aarde. Een van hen is Donald Pols van het Wereld Natuur Fonds. Twee weken lang heeft hij lopen blauwbekken in Kopenhagen, waar de temperaturen ver onder nul bleven. Een duidelijk teken van de aarde dat het zo’n vaart niet loopt met de opwarming. Wat zegt de heer Pols hier echter over? “Als ik naar buiten kijk, zie ik sneeuw. De mens krijgt de natuur er niet zomaar onder.” Wat een heerlijke naiviteit! Heeft u trouwens ook gezien hoeveel duizenden milieuorganisaties en aanverwante stichtingen naar Kopenhagen afreisden om daar “overleg” te voeren met de regeringsleiders. En zo dus hoopten om geld los te weken voor nog weer een nieuw klimaatprojectje? Ik vind het duidelijk: Het is hot om geld te verdienen met de klimaatopwarming.

Privacy

Het volgende gevaar tegen de privacy ligt op de loer: een landelijk systeem waarop door allerlei instanties gekeken kan worden of je schulden hebt of in een (ver) verleden had. In die databank komt dan een compleet overzicht van huurachterstand, bankschulden en wanbetaling bij internetaankopen. Het logische gevolg van zo’n database is dat, mocht je in het verleden ooit een betalingsachterstandje hebben opgelopen, je veel minder snel in aanmerking komt voor een lening of hypotheek. Of je gaat veel meer aan rente en aflossing betalen. Op het moment dat je een dispuut hebt over een product dat je online hebt gekocht en je weigert het volledige bedrag te betalen, kom je ook op deze schuldendatabank terecht. Een meningsverschil over vijf euro kan dan gevolgen hebben voor toekomstige leningen waar het gaat om honderdduizenden euro’s.

De afgelopen week werd de politicus van het jaar gekozen door de Tweede Kamerleden, de politiek journalisten en door de inwoners van Nederland. Ook was er een verkiezing voor de politiek verslaggever van het jaar, waarbij de winnares won met een totaal van maar liefst vijf(!) stemmen. De meeste leden van de Tweede Kamer wilden niet meedoen aan deze verkiezing, omdat ze geen voorkeur wilden uitspreken. Welke lijstjes staan ons verder nog te wachten, afgezien van de Top 4.000 en de Top 2.000? Het nieuws van het jaar, de winnaar van het jaar, de verliezer van het jaar. De gebeurtenis van het decennium, de grootste leugens van het decennium of de grootste wederopstanding. Hebt u nog suggesties?

Feest

Het is bijna kerst, FC Twente is herfstkampioen van het voetbaljaar 2009-2010 en ik heb m’n eerste rondjes geschaatst samen met vrouw en kinderen. De warme chocolademelk smaakte net als vroeger en de plastic bekertjes waarin dat spul zat waren ook niet veranderd. Ik wens u alvast een warme Kerst, met veel familie en vrienden om u heen. Geniet van het samenzijn / samen zijn!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Courtlandt Bryan (73): Amerikaans schrijver en journalist
Roy Edward Disney (79): CEO, The Walt Disney Company
Albert Ràfols-Casamada (86): Catalaans dichter en kunstschilder
Anne Heinis (76): Frans Politica en burgemeester
Michel Laurillard (65): Frans journaliste en burgemeester
Brittany Murphy (32): Amerikaans actrice

Het woord van de week: Gipsvlucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten