7.9.09

Protestactie

Column: Wat een week!

Het gebeurt niet vaak, maar bij het openslaan van de krant van vrijdag 4 september stonden er zowaar twee positieve berichten op de voorpagina: “De verlenging van de A4 gaat door” en “Oranje(voetbal)vrouwen blijven stunten”. Het is goed om te zien dat na ruim vijftig jaar eindelijk de kogel door de kerk is en in 2015 het laatste deel van de snelweg A4 tussen Schiedam en Delft er ligt. Wel is het zonde dat ook besloten is om een nieuwe snelle spoorlijn aan te leggen tussen Rotterdam en Den Haag, want dat trekt alleen maar extra treinverkeer aan. Om de woorden van Milieudefensie maar eens in een andere context te gebruiken.

Het was natuurlijk prachtig om te zien hoe de Oranjevrouwen de Franse dames in de penaltyserie versloegen voor een plaats in de halve finale van het EK-voetbal. Ik was een van de 800.000 kijkers naar Eurosport die deze wedstrijd wél live uitzond. Op zondag kwam ook de NOS met een live-uitzending, maar mijn televisie bleef afgestemd op Eurosport. Als stille protestactie. De Oranjevrouwen hebben wat mij betreft wel een ding gemeen met de Oranjeheren: zodra je enthousiast wordt over de prestaties, verliezen ze.

Aftappen

In Nederland werden vorig jaar 26.425 telefoonnummers afgeluisterd, dus als u wel eens een tik hoort op uw telefoon dan weet u waar het aan kan liggen. Overigens is dit aantal, dat minister van Justitie Hirsch Ballin (HB) bekend maakte, slechts het topje van de ijsberg. De AIVD maakt niet bekend hoeveel mensen zij afluisteren en het ligt in de lijn der verwachting dat zij nog veel meer mensen preventief bespioneren. Een leuk vergelijkingsweetje: in de Verenigde Staten van Amerika worden jaarlijks de telefoonnummers van slechts 2.000(!) mensen afgeluisterd. Is het Nederlandse volk nou zo crimineel of is onze overheid zo argwanend?

Overigens kondigde diezelfde HB aan dat het kabinet geen invoering van de sharia wenste: “we moeten ervoor zorgen dat er geen parallelle samenlevingen ontstaan waar mensen het recht in eigen hand nemen of een eigen rechtssysteem hanteren”, zo schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Maar direct daarna sprak hij zich faliekant tegen: “Een vorm van geschillenbeslechting over geloofskwesties of passend gedrag van moslims in bepaalde situaties waaraan betrokkenen zich vrijwillig onderwerpen, hoeft niet in strijd met onze openbare orde te zijn.” Hallo HB: dat is dus precies waar het bij Shariarechtspraak om gaat! Iedere uitzondering moet vermeden worden!

Onderzoek
De resultaten van het Irak-onderzoek, waar de commissie-Davids zich mee bezig houdt, zal de gestelde deadline van 1 november niet halen. De onderzoekers moeten oordelen of de Nederlandse politici in 2003 wel correct hebben gehandeld bij het verlenen van politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak. Het uitstel zal twee tot drie maanden zijn en op zich is dat niet erg, maar laten de conclusies dan ook helder zijn, waarbij man en paard genoemd worden. Of wordt het weer: “Iedereen is een beetje schuldig maar niemand is eindverantwoordelijk”?

Ook is er uitstel over de beslissing om de bankenbonussencultuur aan te pakken. De ministers van financiën van de twintig belangrijkste economieën (G20) + Nederland zijn er nog niet uit hoe dit het beste gedaan kan worden. Terwijl het zo simpel is. Ik zal een voorbeeld geven: mensen die niet zelf een onderneming hebben opgezet en dus gewoon in dienst zijn van de organisatie worden beperkt in hun beslissingsbevoegdheid. Dat houdt in dat als deze medewerkers (hoe hoog of laag ze ook in de organisatie zitten) niet mogen oordelen over de verkoop/fusie/samenwerkingsverband van die organisatie als ze zelf ook aandelen bezitten. Zo wordt voorkomen dat het eigenbelang (de eigen aandelenportefeuille) de beoordelingskwaliteiten beïnvloedt. Of dit advies door de dames en heren politici ook wordt overgenomen, is twijfelachtig, want u kent het spreekwoord: “De aandeelhouder wint”.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Horst Stowasser (58): Duits anarchist
Kiki Sørum (70): Noors modejournaliste
Barry Flanagan (68): Brits beeldhouwer
Christine D’Haen (85): Vlaams schrijfster
Kevin van de Rijdt (26): Korporaal van het korps commandotroepen, Uruzgan
Mark Leijsen (44): sergeant-majoor, Uruzgan-Afghanistan

Het woord van de week: c-dingle (cd-single).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen