28.9.09

Extrapolatie

Column: Wat een week!

De prijs voor het meest lachwekkende nieuws van de week gaat zonder twijfel naar de ontsnapte misdadiger Saban B., samen met zijn advocaat Gerard Spong. De veroordeelde vrouwenhandelaar kreeg een paar dagen verlof, keerde niet terug naar de gevangenis en zit nu waarschijnlijk zijn vrijheid te vieren in een Turks vakantieoord. Gelukkig worden zijn rechten wel verdedigd door personen als Spong: namens Saban B. kondigde deze advocaat aan dat er schadevergoeding moet komen van de media die een in de gevangenis gemaakte huwelijksfoto publiceerden.

Een ander lachertje van de week zag ik op de Belgische televisie. De Franse president Nicolas Sarkozy bezocht een fabriek met honderden medewerkers. Aan het einde van het bezoek gaf Sarkozy een speech op een podium. Achter hem stonden een aantal, zorgvuldig geselecteerde, werknemers om het televisieplaatje mooier te maken: “werknemers staan achter Sarkozy”. Waarop waren deze werknemers dan geselecteerd? “Op onze lengte: we mogen niet groter zijn dan de president”, antwoordde een van hen. De televisiebeelden wezen uit dat dit inderdaad klopte.

Onzalig

Minister Ter Horst van binnenlandse zaken kwam deze week met het onzalige plan om een blaastest voor voetgangers in te voeren. Hiermee hoopt zij het geweld en agressieve uitingen op stapavonden in te dammen. Wat een kolderiek voorstel. Ten eerste wordt de hele bevolking aangepakt voor een paar uitwassen. Ten tweede ontstaat de agressiviteit met name doordat de alcoholgebruiker ook wat gesnoven heeft. Ten derde kun je op je vingers natellen dat een blaastest voor voetgangers door de politie wordt ge/misbruikt om flink veel bekeuringen uit te delen in de toekomst. Zo is het ook gegaan met de identificatieplicht. Ondertussen hebben al vele tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen een vette prent ontvangen omdat ze niet direct konden aantonen dat ze wel een belastingbetalende inwoner van Nederland waren.

In 2018 komt er een nertsenfokverbod en iets zegt me dat dit verbod een wassen neus is. Een beetje ondernemer gebruikt de komende jaren om zijn/haar activiteiten over te laten gaan naar andere fokbare dieren. Zoals muskusratten: het blijkt dat deze gehate beesten een zijdezacht velletje hebben. Over acht jaar is Nederland ongetwijfeld de leidende producent in muskusrattenbont.

Verbannen

Als klimaatopwarmingsscepticus is het in deze column natuurlijk heel gemakkelijk om de KNMI te verwijten dat ze met hun weersvoorspellingen al jaren een halve graad te hoog zaten. Dat doe ik niet, want zo’n halve graad op één meetstation (ook al is dat het belangrijkste weerstation van ons land) heeft weinig invloed op de wereldwijde temperatuurmetingen. Waar ik wel tegen ageer is het systeem van klimaatopwarmingsberekeningen. Dit gebeurt door extrapolatie: een ‘onderzoeker’ toetst in een computer gegevens in, zoals: “Wat gebeurt er als ieder jaar de gemiddelde temperatuur een halve graad hoger wordt?” Dan is het over vijftig jaar maar liefst 25 graden warmer! Extrapoleren zou verbannen moeten worden uit de wetenschappelijke berekeningen. Ga uit van de gegevens die je nu hebt en ga er niet verwachtingen aan toevoegen die uiteindelijk toch nooit blijken te kloppen. Maar ja, zonder een beetje paniekzaaierij haal je als wetenschapper de kranten niet en kom je ook veel moeilijker in aanmerking voor een flinke dosis subsidie.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Ann Hasekamp (82): Nederlands actrice
Paul Suter (83): Zwitsers beeldhouwer
Susan Atkins (61): Amerikaans misdadigster
Cees Bijl (54): Nederlands muzikant en muziekkunstenaar
Jim Sieval (57): Nederlands honkballer
Alicia de Larrocha (86): Spaans pianiste
William Safire (79): Amerikaans publicist

Het woord van de week: Wooncontainers.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen