15.9.09

Verkiezingen

Column: Wat een week!

De financiën vierden de afgelopen week hoogtij in het nieuws. De Nederlandse Vereniging van Banken kondigde trots aan met een gedragscode te komen, waarbij bestuursleden van Nederlandse banken in de toekomst geen bonussen meer mogen ontvangen die hoger zijn dan hun vaste jaarsalaris. Dat lijkt een goede ontwikkeling, ware het niet dat de meeste topmanagers op dit moment nog niet eens een bonus ontvangen die de helft van hun jaarsalaris is. Bovendien, als je een beloning een andere benaming geeft dan een bonus, of als je werkt via bedrijfsconstructies, is het heel gemakkelijk om alsnog financiële geschenkjes uit te delen.

Vandaag, de derde dinsdag van september, wordt officieel bekend gemaakt dat de Nederlandse staat per Nederlander 14.300 euro heeft gestoken in kapitaalinjecties aan banken en verzekeraars. Dat is 230 miljard euro! De vraag is natuurlijk niet wie er gaat betalen, want dat weet u, lezer van deze blog, net zo goed als ik. Wij belastingbetalers krijgen nog een jaartje respijt en zullen vervolgens flink moeten bloeden. Aangezien de populariteit van dit kabinet al jarenlang zover is gedaald dat de regeringspartijen volgens de peilingen niet meer over een meerderheid in de Tweede Kamer beschikken, rijst de vraag of het niet beter is om eerst verkiezingen te houden alvorens besloten wordt tot vergaande bezuinigingen. Dan kunnen de voorstellen voor de bezuinigingen van de verschillende partijen goed vergeleken worden door de kiezers alvorens zij hun stem bepalen.

Schamel

Commissaris van de Koningin voor Noord-Holland Harry Borghouts is dan toch zijn functie kwijt. Waar hij eerder na een vernietigend rapport over de Landsbanki-affaire, waar Noord-Holland nog steeds 78 miljoen euro door kwijt is, krampachtig op zijn pluche bleef zitten, blijkt het schamele bedrag van 3.000 euro zijn Waterloo te zijn. En het meest ironische is nog, dat niet hij het was die fout gedeclareerd had, maar zijn ex-collega ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Borghouts maakte de fout om de onjuiste declaraties van Hooijmaijers voor akkoord te tekenen. Na felle kritiek van de PvdA gooide de GroenLinkser Borghouts afgelopen week de handdoek in de ring.

En weer komt een lid van het Koningshuis negatief in het nieuws. Dit keer was het prinses Christina die via een fiscale sluiproute een voor haar goede oplossing heeft gevonden om nog minder belasting te betalen. Met een tweede (!) brievenbusfirma, Crocus Trust op het Britse eiland Guernsey, hoeft de prinses geen vermogensbelasting te betalen en ook bespaart ze stevig op de inkomstenbelasting. Hoe zei MP JP het ook al weer?: “Normen en waarden!”

Het beste nieuws van de week kwam uit de medische hoek: liposuctie levert stamcellen op: uit het weggezogen vet kunnen stamcellen worden aangemaakt, zo laten Amerikaanse onderzoekers weten in “Proceedings of the National Academy of Sciences”, een wetenschappelijk tijdschrift. De zogeheten pluripotente stamcellen, die nog geen functie hebben en dus tot veel verschillende weefsels kunnen uitgroeien, zijn zeer nuttig voor de medische wetenschap. Wellicht blijkt dit een goed alternatief te zijn voor het verkrijgen van stamcellen uit embryo’s.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Juan Almeida Bosque (82): Cubaans revolutionair
Gertrude Baines (115): oudste persoon ter wereld
Jan Masman (80): Nederlands politicus en sportbestuurder
Willy Ronis (99) : Frans fotograaf
Norman Borlaug (95): Amerikaans econoom en Nobelprijswinnaar

Het woord van de week: Preekstoeleffect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten