20.7.09

Papegaaien

Column: Wat een week!

Vrij naar Simon Vinkenoog: “De essentie van het leven? God: Geboorte, Orgasme, Dood.” Over het ontstaan van het leven, of beter gezegd: de periode hiervoor, ontstond de afgelopen week heel wat ophef.
Het Amsterdamse AMC-ziekenhuis biedt aan 35-plus vrouwen de gelegenheid om enkele van hun eicellen in te laten vriezen, zodat ze hun kinderwens met enkele jaren kunnen uitstellen. Een meerderheid van de politieke partijen (CDA, PvdA, ChristenUnie, SP en VVD) viel over elkaar heen om hier schande over te spreken. Ik zie het probleem niet. Vanuit diezelfde politiek wordt erop gehamerd dat vrouwen gelijke kansen moeten krijgen om carrière te maken. Rond je 35ste jaar bevind je je in het leven op een keerpunt in je carrière: stoot ik door naar de top of richt ik me ook op andere wensen? Als de medische wetenschap het mogelijk maakt om een kinderwens enkele jaren uit te stellen, wat zou daar op tegen zijn? Het geeft de moeder ook meer rust, want zij kan met recht zeggen dat ze alles uit haar carrière heeft gehaald of willen halen. “Als je op je 50ste een kind krijgt, ben je te oud om het nog op te zien groeien”, zegt u? Ongetwijfeld zal dit gebeuren in een aantal gevallen, maar talloze ouders worden ook in de kracht van hun leven verwijderd van deze aarde.

Vlaktaks

De komkommertijd komt eraan en de ministers en staatssecretarissen pakken deze gelegenheid graag en met beide handen aan om proefballonnetjes de wereld in te gooien. Zo liet staatssecretaris De Jager (CDA, Financiën) weten dat hij voorstander is van het invoeren van één belastingsysteem voor iedereen. Nou ja, het wordt dan één algemeen belastingtarief en daar bovenop nog een extra belastingtarief mocht je het in je hoofd durven halen om meer te verdienen dan de gemiddelde Nederlander. De VVD is in al haar naïviteit al jaren voorstander van een vlaktaks en beseft niet dat de introductie van zo’n systeem zal worden aangegrepen om ook de weinige resterende belastingaftrekposten te annuleren. De PvdA heeft al laten weten dat ze nu wel voorstander zijn van de vlaktaks. “Dan kunnen we mooi de hypotheekrenteaftrek aanpakken”, laten ze weten. Over de huursubsidie en andere financiële giften aan mensen die geen eigen huis hebben, hoor je deze partij niet, want dan geldt opeens het adagium “De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten”. Hier is een weetje: Door het huidige belastingtarief dragen de sterkste schouders al de zwaarste lasten, aangezien je meer belasting betaalt als je een hoger inkomen hebt. Daar komt bij dat de hypotheekrente niet mag worden versoberd: miljoenen mensen hebben een huis en kunnen die (soms net) financieren juist dankzij die hypotheekrenteaftrek. Het verminderen van deze financiering zorgt ervoor dat mensen hun aflossingen niet kunnen betalen, waardoor ontelbare gezinnen de straat op worden gezet. Is dat sociaal?

Volksgezondheid

De ernstige problematieken die al jaren voorkomen bij de toewijzing van gelden voor de hulp in het huishouden, heeft de politiek niet doen inzien dat dit de verkeerde weg is. Sterker nog, eenzelfde systeem wordt door het ministerie van Volksgezondheid ingevoerd bij de financiering van tehuizen. De hoogte van het toe te kennen bedrag wordt per bewoner berekend: en net als bij 80% van de ISD-cliënten gebeurd, kun je dus op je vingers uittellen dat de beoordeelde mate van zorg voor de ouderen in de instellingen naar beneden wordt bijgesteld. Bezuinigen op je eigen ouders: je moet het maar durven.

“We” hebben een wit voetje gehaald bij President Barack Obama, met een 7,4 als waarderingscijfer de populairste politicus aller tijden onder de Nederlanders, zo bleek uit een onderzoek. Het witte voetje danken we uiteraard aan onze MP JP. Als wisselgeld om bij de komende G20-vergadering mee te mogen luisteren, heeft JP laten weten dat hij “wil overwegen” om enkele terreurverdachten uit Guantánamo Bay in Nederland op te nemen. Ook heeft JP met zoveel woorden aan Obama laten weten dat Nederland ook na 2010 in Afghanistan zal blijven. Obama prijst JP om zijn “bijzondere expertise”. Daar heeft Obama wel gelijk in: bijzonder is JP zeker.

Het woord van de week: Inzoemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten