13.7.09

Shariarechtspraak

Column: Wat een week!

De ‘Lord of the rings’ Youri van Gelder is maandag 13 juli keihard van zijn voetstuk gevallen. Vorig jaar leefde ik nog intens met hem mee: hij mocht als de Europese nummer 2 niet naar de Olympische Spelen en het was onterecht wat hem werd aangedaan. Al jaren is hij op en top sportman, maar wat bezielde hem om cocaïne te gebruiken? En het is niet een eenmalig iets, maar hij doet het regelmatig op feestjes. “Cocaïne is niet bevorderlijk voor de prestaties”, zo liet Van Gelder weten. Ben je daardoor dan een betere sportman? Van Gelder heeft veel voor het Nederlandse turnen gedaan, zeer veel. En daar mogen we hem dankbaar voor zijn. Maar wat is het zonde dat hij datzelfde turnen weer zo bevlekt heeft.

Schiphol trakteerde op taart voor het afschaffen van de vliegtax. Hartstikke fijn, maar ik heb nog altijd mijn vliegtaxgeld niet terug van Easyjet.

Hebt u ook genoten, ook al is dat niet het juiste woord, van de herdenkingsdienst van Michael Jackson? Zelf volgde ik het via de BBC en als ik de berichten hoorde over de verslaggeving op de Nederlandse zenders, ben ik daar blij om. Meest opvallend moment vond ik de speech van de voormalig basketballer ‘Magic Johnson’. Hij vertelde tegen de kinderen van Michael Jackson dat ze zich gelukkig mogen prijzen met een geweldige oma, ooms en tantes. De naam van Michael Jackson’s vader, die de overleden zanger in zijn jeugd meermaals het podium op sloeg, werd hierbij niet genoemd.

Eberhard van der Laan (EvdL) is de populairste minister van dit kabinet. Is het toeval dat de minister die het kortst in zijn functie zit (hij volgde de weggestuurde minister Ella Vogelaar op) ook het populairst is? Blijkbaar heeft hij nog niet voldoende tijd gehad om zijn plannen kenbaar te maken. Dan zal zijn populariteit vanzelf dalen, vrees ik.

Overigens kan EvdL zich grondig gaan inzetten om de zeer onwenselijke praktijken van de shariarechtspraak, die zich in minimaal één, maar waarschijnlijk in tientallen moskees voordoet, de kop in te drukken. In Nederland geldt de laatste keer dat ik het checkte nog altijd scheiding van geloof en staat. Dan mag geen enkele godsdienst dit basisgrondrecht omzeilen door recht te gaan spreken onder het motto ‘dat beide partijen ermee instemmen’. Er is onvoldoende reden om te geloven dat iedere partij even krachtig op de eigen benen kan staan: veel van de personen (lees: vrouwen) waarover de shariarechtspraak oordeelt, hebben niet de mogelijkheid om ‘Nee’ te zeggen tegen de imam die ‘recht’ spreekt. Als de overheid net zoveel tijd zou besteden aan het bestrijden van de shariarechtspraak als ze doet aan, bijvoorbeeld, snelheidscontroles of het najagen van gespaard geld in het buitenland, dan zou er binnen een week geen shariarechtspraak meer zijn. Nu zou het gaan om familiezaken en financiële kwesties, maar dat kan door een bevel van een imam in een klap uitgebreid worden tot zaken waarvoor lijfstraffen, verminkingen of zelfs de doodstraf gegeven kan worden. Deze praktijken moeten onmiddellijk met wortel en tak uitgeroeid worden. Zachte maatregelen en slecht handelen zal onherroepelijk leiden tot een samenleving waarbij de shariarechtspraak de middeleeuwse martelpraktijken in Nederland doet laten terugkomen.

De term van de week: Mystery guest.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen