27.7.09

Gratie

Column: Wat een week!

Een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting: de rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de AIVD geen telefoongesprekken meer mag afluisteren van de Telegraaf-hoofdredactie en een verslaggeefster, Jolande van der Graaf. “Het recht op journalistieke bronbescherming weegt zwaarder dan het belang van de staat om een AIVD-lek op te sporen”, aldus de rechtbank. Dat is goed nieuws en ik ben benieuwd of deze uitspraak ook een precedentwerking heeft ten aanzien van andere afgeluisterde journalisten. Echter, het kan ook een Pyrrusoverwinning zijn, want de AIVD heeft al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Diezelfde AIVD blijkt hardleers, want deze Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst wil voortaan alle publicaties met betrekking tot de eigen organisatie vooraf inzien. Een journalist zou namelijk de werkzaamheden van de dienst niet kunnen en mogen beoordelen. Als een rechtbank zo’n eis ooit zou toestaan, dan zou het imperialistische hek van de dam zijn. Want als je één instantie toestaat om het alleenrecht te hebben op publicaties over hun organisatie, dan zullen spoedig alle andere instanties en bedrijven dit recht ook opeisen. Dat zou een volkomen verkeerde situatie zijn: de verslaggeving zoals die nu is, is echt niet perfect. Maar niemand zit te wachten op door overheden en commerciële instanties geaccordeerde berichten die schrijven over hoe goed alles wel niet gaat. Deze column is overigens geschreven zonder voorafgaand inzien en/of toestemming van de AIVD. Waarvan acte.

Te vroeg

Koningin Beatrix heeft een meervoudig moordenaar gratie gegeven. Een 50-jarige man vermoordde in 1992, slechts 17 jaar geleden, twee mensen in Frankfurt. Sinds 1998 mocht hij zijn straf in Nederland uitzitten maar nu mag hij van Bea dus vrij rondlopen. De reden, volgens zijn advocaat Judith Serrarens, is dat deze moordenaar kanker heeft in een vergevorderd stadium, waardoor hij nog maar drie maanden te leven heeft. “De gratie had ook net te laat kunnen komen”, aldus Serrarens. Nee mevrouw de advocaat: deze gratie is te vroeg gekomen. Levenslang dient ook inderdaad levenslang te zijn en de straf houdt op, zodra je ziel je lichaam definitief verlaten heeft. Het is onvoorstelbaar dat deze moordenaar de bloemetjes buiten kan zetten terwijl de familieleden van de twee slachtoffers daadwerkelijk levenslang hebben gekregen: zij lijden tot hun sterven aan het gemis van hun geliefden.

OV weg ermee

Nog meer nieuws, maar dan een stuk minder schokkend: de Provincie Zuid-Holland is er definitief achter gekomen dat het openbaar vervoer geen serieus alternatief is voor de auto. Ondanks miljarden euro’s aan investeringen en ondanks het feit dat die vermaledijde Rijn Gouwe Lijn maar wordt doorgedrukt, terwijl allang duidelijk is dat dit nog weer een miljoenenverslindend en verliesgevend OV-project wordt, willen de meeste reizigers blijkbaar voor geen goud in een Connexxion-bus zitten. Slechts 10,4% van de totale reizigerskilometers werd in 2007 (het laatste meetjaar) verzorgd door het openbaar vervoer: 1,4 miljard kilometer. Daartegenover staat dat het autogebruik in deze provincie gestegen is naar 11,2 miljard kilometers. Is dit nu eindelijk reden voor de politici en ambtenaren om het licht te zien en meer wegen voor auto’s aan te leggen, om de nu overbelaste infrastructuur te verlichten? Nee hoor, “we moeten kilometerbeprijzing gaan invoeren om de mensen uit hun auto’s” en in de milieuvervuilende dieselbussen te jagen. Valt het u ook op hoe vaak die grote Connexxionbussen leeg rondrijden, of met maximaal twee mensen erin? U moet goed kijken, want de ramen zijn met opzet donker gemaakt: waarschijnlijk valt het zo minder op dat die bussen zo leeg zijn.

Erwtensoep

De economische crisis treft ook het Leger des Heils: deze organisatie heeft een verlies op haar beleggingen geleden van 6,5 miljoen euro en hierdoor is er een gat op de begroting van 11,5 miljoen euro. Het totaal bedrag aan uitgaven van het Leger des Heils bedroeg vorig jaar overigens 250 miljoen euro. Hiermee werden in Nederland nog geen 16.000 mensen geholpen. Hmm, 250 miljoen gedeeld door 16.000 mensen: dat is 15.625 euro aan hulp per aanvrager. Dat zijn meer kommetjes erwtensoep dan iemand per jaar kan opeten.

En tot slot: Alberto Contador heeft de Tour de France gewonnen, ook wel la Grande Boucle en dit jaar de Grote Geeuw genoemd. Gelukkig heeft hij het fietsen beter geleerd dan de Franse taal (2ième en niet 2ème). Het zal me echter niets verbazen als over enkele maanden blijkt dat toch Andy Schleck de winnaar blijkt te zijn. Of wellicht toch nog Lance Armstrong.

Het woord van de week: Voelmeter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten