16.3.09

Zuur

Column: Wat een week!

Herinnert u zich de kreet van de vorige regering nog: na het zuur komt het zoet? Achteraf bleek dat er ontzettend weinig zoetjes aan de bevolking werden uitgedeeld. Vooruitlopend op de uitslag van het beraad tussen JP (Jan Peter Balkenende), WB (Wouter Bos), AR (André Rouvoet) kan ik de volgende slogan al verzinnen: Na het zuur komt het gal.

Het meest deprimerende aan deze zich almaar voortslepende onderhandelingen vind ik het feit dat deze staatshoofden de echte problemen niet zullen tackelen. Uit het beetje informatie dat naar buiten komt, blijkt dat de drie + aanhang het vooral hebben over waar er bezuinigd moet worden en hoeveel er uitgegeven mag worden. En wat dat bezuinigen betreft, kan ik u op een briefje geven dat het dan gaat om hogere belastingen en tarieven die u en ik weer extra op moeten brengen.

Op dit moment is de staat (groot)aandeelhouder van meerdere banken en financiële instellingen, in ruil voor miljarden aan investeringen. De overheid zegt: “Deze miljarden moeten we op een andere manier terugkrijgen” en praat hierover in dit achterkamertjesoverleg. Maar weet u wat nu het typische is aan investeringen? Die komen weer terug. Fortis Bank + een deel van ABN AMRO is gekocht voor 16,8 miljard euro, op het moment dat de waarde van een aandeel zo rond een euro lag. Nieuwsflash! De aandelen gaan ook gewoon weer omhoog hoor! Het economische tij zal aantrekken en uiteindelijk kan de overheid haar aandelen met een megaforse winst van de hand doen. En wij blijven dan zonder twijfel de hogere belastingen en tarieven opdoeken.

Om vergelijkbare redenen vind ik het gehuil van de verzekeraars huichelachtig. In 2003 riepen deze instellingen ach en wee omdat de beurzen (tijdelijk!) onderuit gegaan waren. En ze kregen het voor elkaar dat de overheid een miljardeninvestering in hun sector deed. Vervolgens hebben die instellingen vijf jaar lang miljardenwinsten gedraaid en risicovol belegd. En nu pakt dat niet goed uit en worden de verzekerden aangepakt. Of het nu in de vorm van hogere tarieven, een lagere uitkering of uitstel van uitbetaling is.

Nee, beste JP c.s. Al die overleggen die u hebt moeten helemaal niet gaan over bezuinigen of uitgeven. Neem uw verantwoordelijkheid en pak de financiële sector drastisch aan, zodat zij na al dit ingrijpen niet meer op de oude voet verder kunnen gaan. Geen call- en putopties meer, geen winstgevendheid als doelstelling voor banken en verzekeringsbedrijven en afschaffen van de bonusgefixeerde werkmentaliteit.

Was dat trouwens even lachen, daar bij de Ikea in Amsterdam-Zuidoost. Weer werd Nederland “opgeschrikt” door een AIVD-actie. Dankzij een “zeer geloofwaardige tip” werden zeven verdachten van Marokkaanse oorsprong opgepakt. Waar een 14-jarige jongen vanwege een vals dreigtelefoontje aan een school in Weesp ruim een week in de cel moest zitten, werden deze “verdachten” na een dag al weer vrijgelaten. De vraag blijft nu: was dit een geval van onvervalste paniekzaaierij of hebben de verschillende overheden hier een flater van jewelste geslagen? Aan u het oordeel.

Het woord van de week: Bemoeizorg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten