7.2.12

Zelfdoding

Column: De waan(zin) van de week

Het meest schokkende nieuws van deze week vond ik dat seksueel misbruik van kinderen onder de 12 jaar nog niet als verkrachting was aangemerkt. Tot nog toe werden dit soort gevallen bij de rechtbank behandeld als ‘ontucht’. Het is dan ook niet meer dan terecht dat dit seksuele misbruik voortaan ‘verkrachting’ heet. De strafmaat gaat dan omhoog naar 15 jaar, wat nog steeds aan de lage kant is. Het aantal agenten dat zich actief bezig houdt met het opsporen van kinderporno wordt verdubbeld naar 150 en ook dat is aan de lage kant. Er staan namelijk genoeg agenten op straat (al dan niet met een lasergun) die zich met deze opsporing kunnen gaan bezighouden.

Voortaan kunnen mensen die hun leven niet meer zien zitten met behulp van anderen een einde maken aan hun leven. De Stichting Levenseindekliniek neemt deze taak op zich. Artsen bezoeken patiënten thuis en screenen hen of ze ‘stervenswaardig’ zijn. Als dat zo is, kunnen de patiënten worden opgenomen in de kliniek, waarna het einddoel binnen drie dagen bereikt is. Wie een familielid verloren heeft, die aan het einde zeer veel pijn leed, wordt vanzelf voorstander van een eigen beschikking over leven en dood. Waarom het leven nodeloos verlengen als de persoon de rest van zijn of haar leven alleen maar ondraaglijke fysieke pijn moet lijden?

‘Ondraaglijke’ geestelijke pijn vind ik echter een hellend vlak. Mensen die zwaar depressief zijn, hebben regelmatig zelfmoordneigingen. Moet je die neiging belonen, of is het beter om de persoon intensief te begeleiden naar een andere manier van leven? Zoals professor Rene Diekstra in de jaren ’80 al zei: ‘Niet het leven zelf is zinloos, maar het leven dat ik leid is zinloos. Daarom is het noodzakelijk dat ik begin met het leiden van een ander leven.’

En verder: de SP stijgt in de peilingen en tegelijkertijd maken we in Nederland koudegolf mee. Het een zou toch niet met het ander te maken hebben?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Gerlando Alberti (88): Italiaans maffiabaas
Roger Kerryn (86): Belgisch politicus
Steve Appleton (51): Amerikaans topman Micron
Hessel van der Wal (73): Nederlands cabaretier, liedjesschrijver en chansonnier
Marcel Bolsius (66): Nederlands radiopresentator
Jazmin De Gracia (27): Argentijns model en journalist
Gaston Vets (63): Belgisch sportbestuurder

Het woord van de week: Reanimatieinformatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten