21.2.12

Jobhopper

Column: De waan(zin) van de week

De teerling is geworpen en het is onduidelijk wat de laatste druppel was voor Job Cohen. Het artikel in Trouw, waar hij liet blijken dat zijn PvdA goed op de plaats zou staan naast de SP? Wat hem het verwijt opleverde dat de PvdA geen SP-light zou moeten worden. Of was de mededeling dat de PvdA weggezakt was naar 13 zetels in de peilingen het beslismoment voor Job om definitief op te stappen als fractievoorzitter van de landelijke PvdA?

Bij de andere partijen werd oprechte spijt betuigd dat Cohen weg ging. Alom werd hij geroemd als een ‘integer’ man. Maar met al zijn integriteit redde hij het niet in de landelijke politiek. Zegt dat wat over Cohen of zegt dat iets over die politiek? Cohen’s opvolger krijgt het echter gemakkelijk. Wie het ook zal zijn (Hamer? Samsom? Plasterk?), direct na het bekendmaken van de nieuwe fractievoorzitter zal de PvdA in de peilingen stijgen. En zo lang die nieuwe leider geen domme fouten maakt, blijft deze partij het momentum behouden. Ten koste van de (fictieve) zetels van andere partijen.

Miljoenen mensen werken het hele jaar rond keihard om alle vaste lasten te kunnen betalen. Ze moeten ook wel, want het niet betalen van de elektriciteit of de huur/hypotheek leidt onverbiddelijk tot afsluiting danwel uitzetting. Ondertussen fungeert de internationale politiek nog altijd als zachte heelmeester. En wordt de lange lijdensweg van Griekenland naar een onvermijdelijk faillissement met weer enkele maanden tot twee jaar verlengd. Honderddertig miljard euro verdwijnt weer in een diepe bodemloze put; dat is geld waar we in Europa en dus ook in Nederland heel mooie en goede dingen mee hadden kunnen doen. Bijvoorbeeld op het gebied van ecologie, ontwikkeling en onderzoek. Twee jaar geleden was al duidelijk dat Griekenland de boel heeft opgelicht. Laat het land failliet gaan, dat is uiteindelijk het beste voor niet alleen de Grieken zelf, maar ook voor alle Europeanen. Ierland en IJsland zijn immers ook op het rechte pad gekomen; hun economieƫn stijgen weer. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jan Beijering (90): Nederlands ondernemer
Eberhard Horst (88): Duits schrijver
Gerrit Ybema (66): Nederlands politicus
Anthony Shadid (43): Amerikaans journalist
Anil Ramdas (54): Nederlands schrijver, journalist en programmamaker
Rinus Sangers (62): Nederlands politicus
Roald Aas (83): Noors schaatser
Luc Flad (76): Nederlands voetballer
Renato Dulbecco (97): Italiaans viroloog

Het woord van de week: Dierenvoedselbank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten