15.1.12

Piraterij

Column: De waan(zin) van de week

Het is in dit land niet mogelijk om een pedofielenclub te verbieden. Maar waar het gaat om het inperken van de internetvrijheid kunnen alle kasten open getrokken worden. Het gerechtelijk bevel aan internetproviders Ziggo en XS4all om toegang tot de downloadsite www.thepiratebay.org te blokkeren, is een uiting van internetcensuur. Met dank aan de auteursrechtenorganisatie Stichting Brein.

Tientallen jaren heeft de platenindustrie de consumenten uitgezogen met veel te dure LP’s, CD’s en andere muziekdragers. Als zij deze lakende praktijken niet hadden uitgevoerd, waren er nooit initiatieven gekomen om de verspreiding van de muziek op een andere wijze aan te pakken. Stichting Brein is een radertje in het net om de macht van de muziekwereld (lees: de grote platenmaatschappijen) op het internet te verstevigen. Het gaat hen in feite om de heerschappij op het internet zelf. Dat blijkt ook uit de reactie van Stichting Brein op de gerechtelijke uitspraak: ‘Dit is een positieve impuls voor de legale platforms op internet, zoals Spotify en iTunes.’

Daar komt de ware aap uit de mouw. Alle argumenten voor de rechter waarbij de insteek was dat The Pirate Bay zich bezig houdt met diefstal, blijken pure kolder. De ware reden van de hetze is de wens om nog meer winst te maken op verkoop via internet. Desnoods ten koste van het functioneren van een vrij internet. En dat de rechters hierin meegegaan zijn, zegt ook wat over de kwaliteit van onze rechtstaat. Maar na de vele rechtsdwalingen, zoals Chipshol, de Schiedammer Parkmoord en het vrijlaten van mensenhandelaar Saban Baran.

De afgelopen week gebruikte koningin B. een hoofddoek om haar protest tegen de PVV te uiten. Natuurlijk wist zij dat Geert W. moeilijk zou doen over het hoofddoekje. ‘Je moet je aanpassen aan de zeden van het land’, zo was haar reactie. Dat staat overigens in tegenspraak met de door haar aangehangen visie uit de jaren ’80 en ’90 dat wij Nederlanders ons ook aan moeten passen aan de in Nederland wonende immigranten.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Cor van der Klugt (86): Nederlands topman van Philips
Nico Bodemeijer (44): Nederlands moordenaar van Kerwin Duinmeijer
Etienne Bagchus (71): Nederlands beeldhouwer en kunstschilder
Gevork Vartanian (87): Russisch spion
Sieto Mellema (91): Nederlands burgemeester
Leo Brueren (86): Nederlands kapelaan

Het woord van de week: Taugate.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten