23.1.12

Radicaal

Column: De waan(zin) van de week

Het CDA gaat het radicaal anders doen. Al tientallen jaren schippert het CDA waar het gaat om regeringssamenwerking tussen de PvdA en de VVD, al dan niet met (gedoog)steun van andere partijen. Na het verkiezingsechec van 2010 is deze partij echter weggezakt naar circa 12 zetels in de peilingen. En dat zorgt voor paniek in de resterende CDA-geledingen. Daarom is een onderzoek opgesteld, met als uitkomst dat het CDA terug moet naar het midden. Maar nu naar het ‘radicale’ midden. Over contradictio in terminis gesproken…

Met ‘radicale midden’ wordt natuurlijk benoemd dat het CDA zich wil afzetten tegen de VVD en PVV, om zo weer een eigen (regerings)gezicht te krijgen. Met het ageren tegen de hypotheekrenteaftrek en het promoten van de culturele sector hoopt de partij miljoenen kiezers te overtuigen om bij de volgende verkiezingen op het CDA te stemmen. De hand van de (links georiënteerde) partijvoorzitter Peetoom is natuurlijk duidelijk zichtbaar. De hamvraag voor 2012 is natuurlijk: hoe betrouwbaar zal het CDA zijn waar het gaat om de uitvoering van het coalitieakkoord?

Ondertussen slijpen de oppositiepartijen opgetogen hun messen en zien politieke kansen in de voortslepende CDA-affaire. PvdA-voorman Job Cohen roept Mark Rutte op om af te treden als premier en Emiel Roemer (SP-hoofd) mag zich de komende tijd virtueel minister-president noemen. In de peilingen staat zijn partij op 32 zetels. Enkele jaren geleden gaf Roemer al aan wat te zien in een linkse samenwerking: links Nederland zal de vingers aflikken bij een regeringscoalitie van SP, PvdA en GroenLinks. Vorige week kwam naar buiten welke maatregelen zo’n regering zou nemen. De inwoners en bedrijven moeten dan fors meer gaan betalen voor gas, water en elektriciteit. Er komt een nieuw belastingtarief voor de hoogste inkomens en het ‘ontspoorde financiële stelsel’ moet worden aangepakt. Hoe deze potentiële regeringscoalitie dat wil aanpakken, is nog onduidelijk. Maar voor suggesties verwijs ik graag naar eerdere door mij geschreven columns over dit onderwerp.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Harry op de Laak (86): Nederlands kunstenaar
Gustav Leonhardt (83): Nederlands dirigent en organist
Piet Römer (83): Nederlands acteur
Richard Bruno (87): Amerikaans kostuumontwerper
Rudi van Dantzig (78): Nederlands balletdanser en choreograaf
Philo Weijenborg-Pot (84): Nederlands advocate en politica
Jeroen Soer (55): Nederlands radiomaker
Rita Gorr (85): Belgisch mezzosopraan

Het woord van de week: Toptarief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten