9.8.11

Eurodivisie

Column: De waan(zin) van de week


Een week lang was ik in Duitsland op vakantie en genoot daar van de gastvrijheid en de activiteiten, waaronder glasblazen, zwemmen en rodelen. Dat laatste is trouwens een absolute aanrader, voor mensen die het fijn vinden om met hoge snelheid van een berg te glijden.

Een ander goed punt van de Duitsers is de wijze waarop zij de Autobahnen hebben aangelegd; met brede wegen waarop je met fatsoenlijke snelheden kunt rijden. Tijdens mijn vakantie ben ik niet in één enkele file terechtgekomen. Hoe anders was dat bij terugkeer in Nederland; binnen tien minuten nadat we de Nederlandse grens waren gepasseerd aan de oostkant van Arnhem, stonden we op zaterdagmiddag 15:00 uur in de file. En het kon nog erger worden, want in het eerste uur konden we ‘genieten’ van drie achtereenvolgende files. Dan blijkt dat er toch iets faliekant mis is met het wegsysteem in ons kikkerlandje.

Tijdens ons verblijf ‘Uber die Grenze’ stortten alle aandelenbeurzen wereldwijd in. Volgens de Europees Commissaris van Financiën Ollie Rehn kwam dit door een combinatie van ‘vrees en hebzucht’. Hij heeft nog gelijk ook, want aandelenhandelaren willen maar drie dingen: meer, meer en meer. En ondertussen stuntelen de wereldpolitici van het ene halfslachtige besluit naar het andere. Terwijl voor een stabiele Euro slechts één goede oplossing te realiseren is: een Europese Unie met twee snelheden, waarbij de landen die jarenlang nettobetalers waren voor de EU-begroting samen optrekken.

Wie betaalt, bepaalt en deze Eurodivisie zal de leidende rol kunnen hebben in het herstellen van de Euro als stabiele munt. Landen die het uiteindelijk lukt om hun begroting op orde te krijgen, mogen – na een stringente controle – uiteindelijk toetreden tot deze Euredivisie. Echter, wanneer ze er weer een financiële janboel van maken, dan worden ze gedegradeerd.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Gerard Buisman (59): Nederlands troubadour
Baruj Benacerraf (90): Venezolaans immunoloog en Nobelprijswinnaar
Ralph Berkowitz (100): Amerikaans muzikant, kunstschilder en componist
Coby van Megen (78): Nederlands tafeltennisster
Venere Pizzinato (114): Italiaans oudste mens van Europa
Rudolf Brazda (98): Laatst bekende overlevende van de vervolging van homoseksuelen in Nazi-Duitsland
Piet Stoffelen (71): Nederlands politicus
Henk Alkema (66): Nederlands componist en pianist
Francesco Quinn (48): Amerikaans-Italiaans acteur, zoon van Anthony Quinn
Roman Opalka (79): Frans schilder
Hugh Carey (92): Amerikaans politicus
Frank van der Weide (57): Nederlands beeldend kunstenaar

Het woord van de week: Eurodivisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten