23.8.11

Controle

Column: De waan(zin) van de week

Vanochtend reed ik op de snelweg en voor me reed een auto met op de achterruit een sticker geplakt. De tekst?: “Stop bitching, start a revolution”. Onwillekeurig gingen mijn gedachten naar Libië, waar 42 jaar lang een moordende dictator aan de macht was. Khadaffi heeft het terrorisme wereldwijd geholpen en al die tijd was de internationale politiek niet bij machte om hem te verdrijven. Gepraat werd er veel, sancties werden afgeroepen en weer ingetrokken, maar Khadaffi bleef zitten op zijn plek. Uiteindelijk was het een groepje inwoners van het land die enkele maanden geleden – zonder militaire voorbereiding – in opstand kwamen. Binnen een half jaar hebben de opstandelingen de hoofdstad Tripoli bereikt, waar Khadaffi zijn laatste strijd voert. Deze gebeurtenis zegt veel over de zin van de politiek en de macht die inwoners hebben: als u het wil, staat de gansche politiek stil.

De financiële dilemma’s van landen als Spanje, Portugal, Ierland, Italië en België hebben ertoe geleid dat Merkel en Sarkozy met een ‘nieuw’ plan komen. Worden nu eindelijk de bij het Verdrag van Maastricht afgesproken strafmaatregelen uitgevoerd? Deze maatregelen moesten ervoor zorgen dat landen een boete zouden betalen als zij de monetaire marges voor het behoud van een stabiele euro zouden overtreden. Nee hoor, de leiders van de twee landen konden alleen maar bedenken dat er een nieuw toezichtorgaan zou moeten komen. Een toezichtorgaan dat controle moet uitoefenen op het goede financiële gedrag van de landen en dat desgewenst straffen moet uitdelen. Het is iets, wat volgens de afspraken al lang mogelijk is. Kortom, een onzinnig voorstel!

De oppositie greep deze week haar kans om Mark Rutte aan te pakken over zijn rekenfout (50 miljard euro meer of minder steun aan noodlijdende Europese landen). De minister-president bleef erbij dat hij geen fout had gemaakt, maar dat de som wat ‘onhandig’ was opgesteld. Natuurlijk Mark, we gaan allemaal weer rustig slapen. De VVD haalt een oud stokpaardje weer van stal; Tweede Kamerlid Aptroot wil dat er een algeheel inhaalverbod komt voor vrachtwagens. Prima, meteen doen. Maar zorg er dan ook voor dat automobilisten die vrachtwagens inhalen niet het gaspedaal los laten en de snelheid omlaag brengen naar 90 km per uur. Juist door dat soort acties worden files veroorzaakt.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Andrej Bajuk (67): Sloveens econoom, politicus en minister-president
Sven Westendorp (41): Nederlands prominent Ajax-supporter
Charles Breijer (96): Nederlands (verzets)fotograaf
Kerima Polotan-Tuvera (85): Filippijnse schrijver en journalist
Edith Tiempo (92): Filippijnse schrijfster
Nickolas Ashford (70): Amerikaans songwriter en zanger
Jerry Leiber (78): Amerikaans songwriter

Het woord van de week: Molenbiotopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen