16.8.11

Maniak

Column: De waan(zin) van de week

In het dorp waar ik woon, stond een aantal jaren geleden een monumentale bollenschuur. De eigenaar hiervan wilde het meer dan honderd jaar oude pand renoveren om er woningen van te maken. De gemeente gaf toestemming voor dit idee, maar dan moest de bollenschuur wel in haar bestaande staat overeind blijven. De eigenaar ging aan het werk, maar tijdens die werkzaamheden reed een wagen plotseling, geheel per ongeluk uiteraard, tegen een draagmuur. Hierdoor stortte de volledige bollenschuur in. Aan dat verhaal moest ik denken bij het bericht dat een kraanwagen in Hoorn het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen geheel per ongeluk van zijn sokkel heeft gereden. Over dit beeld was enige tijd ophef ontstaan, omdat de beschrijving van Coen op de plaquette niet kritisch genoeg zou zijn.

Ondertussen is er een malloot bezig om met een geweer te schieten op auto’s die zich voortbewegen op de A4, A13, A20 en A29; allemaal in de regio Rotterdam. Tot nog toe zijn er geen doden of gewonden gevallen, maar als die persoon of personen zo door gaat / gaan, is dat slechts een kwestie van tijd. Opvallend is, dat de schietpartijen zich alleen voordeden in het weekend; de man heeft dus blijkbaar een baan. Nu moet die alleen nog maar een leven krijgen (om het bekende Engelse spreekwoord maar naar het Nederlands te vertalen).

De grote steden hebben elkaar gevonden en zaaien gezamenlijk paniek over de toekomst van het openbaar vervoer. Als er bezuinigd moet worden op die grotendeels leeg rondrijdende bussen, komen lijnen te vervallen en worden kaartjes mogelijk tot 20% duurder. Wat is er mis mee om onrendabele lijnen te laten vervallen? Vervang deze grote dieselbussen voor zogeheten minibusjes en laat deze besturen door werklozen, die hierbij hun uitkering kunnen behouden. Zo bespaar je op de OV-kosten en tegelijkertijd help je mensen op weg naar een nieuwe baan.

Tot slot: jongens en meisjes apart zetten in klassen. Het is een foute oplossing voor een goede probleemstelling. Inderdaad feminiseert het onderwijs gigantisch en hierdoor wijzigt ook het systeem waarop kennis wordt overgebracht aan de jongste generaties. Het zelfstandig leren blijkt goed te werken bij meisjes, maar brengt jongens over het algemeen in de problemen. Daarom zou er in gemengde klassen op twee manieren les gegeven moeten worden. Zelfstandig werken voor degenen die het aankunnen en begeleidend leren voor de leerlingen die dat nodig hebben. En af en toe een mannelijke docent voor de klas draagt ook bij aan een gezondere leeropvoeding.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Guus van Hemert (84): Nederlands kunsthistoricus, schrijver en kunstenaar
Frank van der Weide (57): Nederlands beeldend kunstenaar
Hans van den Akker (69): Nederlands politicus
Michael Galla (38): Duits rapper
Hein Cujé (78): Nederlands atleet
Jani Lane (47): Amerikaans metalzanger
Martin Beekmans (90): Nederlands percussionist en slagwerker
Geertruida Draaisma (109): Nederlands langstlevende persoon
Marc Druyts (44): Belgisch wielrenner en veldrijder
DJ Energy (37): Zwitsers DJ
Fritz Korbach (66): Duits-Nederlands voetbaltrainer

Het woord van de week: Snelwegschutter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen