12.4.11

Downloaden

Column: De waan(zin) van de week

Eerst een knal, toen nog een. Gevolgd door meer dan honderd kogels die op willekeurige winkelende voorbijgangers door Tristan van der Vlis werd afgevuurd. Het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn zal nooit meer hetzelfde zijn. Ongetwijfeld wordt er over een half jaar een monument opgericht ter nagedachtenis van zes van de zeven slachtoffers. Weinig mensen zullen namelijk om Tristan zelf rouwen, die na zijn massamoord de hand aan zichzelf sloeg. Mijn medeleven gaat uit naar de familieleden van de slachtoffers, maar ook de ouders van Tristan: de gevoelens waarmee zij de komende maanden en jaren moeten worstelen zullen ongetwijfeld overweldigend zijn.

Illegaal downloaden mag binnenkort niet meer. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wil volgens eigen zeggen ‘alleen de illegale verspreiders van auteursrechtelijk werk’ aanpakken. Hij weigert echter te vermelden dat na het aannemen van deze wetswijziging automatisch ook de mensen beboet en opgepakt kunnen worden, die zelf een muziekje via internet luisteren danwel downloaden. Er wordt heel negatief gesproken over illegaal downloaden, maar het internet en de muziekverspreiders hebben er wel voor gezorgd dat de mensen juist die liedjes kunnen selecteren die ze zelf mooi vinden. Je hoeft niet meer een heel album te kopen van een band waarop acht nummers staan en slechts 25% daarvan het beluisteren waard is. Overigens, wanneer gaat Teeven het illegaal gebruiken van journalistieke artikelen keihard aanpakken? Kom op Fred: aan de slag!

Over Fred gesproken: hij kwam deze week ook met het onzalige idee om iedereen die in de buurt van een misdrijf is geweest te verplichten om mee te werken aan een grootschalig DNA-onderzoek. Het is een perfecte manier om binnen vijf jaar de DNA-gegevens van iedere Nederlander in een systeem te hebben. Het is een heel slecht idee en niet alleen van de privacy. Een beetje crimineel verzamelt namelijk haren van anderen (van bioscoopstoelen, parkbankjes of – yagh – toiletten) en plaatst die op een plaatsdelict. En bewijs jij dan maar eens dat jij niet op die plek bent geweest als de haar met jouw DNA wordt gelinkt.

Bij Defensie worden zesduizend vrouwen en mannen ontslagen. Dat is het gevolg van de noodzaak om een miljard euro (€ 1.000.000.000) te bezuinigen. Ook zal het bezit van tanks, Cougarhelikopters, een aantal F-16 gevechtsvliegtuigen en een paar mijnenjagers tot het verleden behoren. Noem me een pacifist, waarde bloglezer, maar als er ergens op bezuinigd moet worden, dan heb ik het liever op tanks en wapentuig dan op de gezondheidszorg. Ideetje: kunnen die 6.000 mensen bij defensie niet een cursus krijgen zodat ze ingezet kunnen worden in ziekenhuizen en verzorgingscentra?

De afgelopen week zijn onder meer overleden: Baruch Samuel Blumberg (85): Amerikaans medicus en Nobelprijswinnaar Dirk Frieling (73): Nederlands stedenbouwkundige Gerard van Straaten (86): Nederlands illustrator en striptekenaar Hedzer Rijpstra (91): Nederlands Commissaris van de Koningin in Friesland Bill Varney (77): Amerikaans Oscarwinnaar Jiri Skoupil (46): Tsjechisch rallypiloot Piet Verhoef (83): Nederlands burgemeester Stephen Watson (56): Zuid-Afrikaans dichter John D’Orazio (55): Australisch politicus La Esterella (91): Belgisch zangeres

Het woord van de week: Vechtscheiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten