21.12.10

Huisvredebreuk

Column: De waan(zin) van de week

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere doet eer aan de titel van deze column. Hij is zestig jaar geleden veroordeeld voor oorlogsmisdaden, maar is al die tijd de dans ontsprongen door zich te verschuilen in het voor hem tot voor kort veilige Duitsland. Na de onthulling van zijn identiteit bezochten twee journalisten zijn kamer in een verzorgingstehuis. Hij klaagt hen nu aan wegens huisvredebreuk.

De oorlogsmisdadiger schoot als lid van het SS-moordcommando Feldmeijer drie Nederlanders dood in 1944. Dankzij goed journalistiek speurwerk werd Boere enige jaren geleden opgespoord. In eerste instantie wilde de Duitse justitie hem niet vervolgen, maar na een wisseling van de wacht (met jongere opvolgers) werd Boere alsnog aangeklaagd.

Twee journalisten bezochten Boere in 2009 in het bejaardentehuis waar hij op dat moment verbleef. Ze namen een verborgen camera mee, die alle uitspraken van Boere genadeloos opnam. Hierdoor kon iedere televisiekijker naar het programma EenVandaag zien en horen dat Boere nog altijd geen spijt had van zijn daden. Boere heeft deze journalisten in eerste instantie bij de Raad voor de Journalistiek aangeklaagd, maar werd daar in het ongelijk gesteld.
Nu ligt een aanklacht van hem bij justitie en moeten de journalisten zich opnieuw verantwoorden. De kans bestaat dat Boere alsnog in het gelijk wordt gesteld. Immers, wie vindt het wél fijn dat bij hem in huis stiekem televisieopnames gemaakt worden? Huisvredebreuk is inderdaad strafbaar. De oorlogsmisdadiger wordt op dat punt dan in het gelijk gesteld en hij zal dat als een overwinning beschouwen. Zijn advocaat zal victorie kraaien, maar de ware verliezers zijn de slachtoffers, hun familieleden en de rechtspraak zelf, waar Boere dankbaar ge/misbruik van kan maken.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Neva Patterson (90): Amerikaans actrice
Blake Edwards (88): Amerikaans filmregisseur
Captain Beefheart (69): Amerikaans musicus
Adrie van Eijkeren (107): Nederlands oudste veteraan
Jacob Lateiner (82): Amerikaans pianist
Patrick Meersschaert (51): Belgisch mountainbiker
Trudy Pitts (78): Amerikaans jazz-muzikante en zangeres

Het woord van de week: Snelheidsdeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten