7.12.10

Emigreren

Column: De waan(zin) van de week

Na de mythe van de zure regen, komt nu de leugen van de verzuring van de zee. Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben bedacht dat de oceanen aan het verzuren zijn. Hoe dat precies in z’n werk gaat, weten ze niet, maar ze willen dat best gaan onderzoeken. Voor zeer forse subsidies. De VN-milieuorganisatie UNEP liet vorige week weten dat een kwart van de CO2-uitstoot door de zee wordt opgenomen. Hierdoor zou de zuurgraad van het water snel stijgen. Heel gemakkelijk leggen ze de link tussen de huidige situatie en het uitsterven van de dinosaurussen zo’n 65 miljoen jaar geleden. ‘Sinds die tijd is de chemische samenstelling van de oceanen niet meer zo snel veranderd.’

De VVD-staatssecretaris Zijlstra heeft zijn plannen onthuld voor een nieuw cultuurbeleid. Als het aan hem ligt, krijgen kunst- en cultuuruitingen alleen subsidie als de zaal vol zit. Dat is nog eens nadenken! Als de zaal vol zit, dan heb je als gezelschap geen subsidie nodig. Immers, de kosten worden dan gedekt door de entreegelden. Op zich is het goed om subsidiegelden gelijk te trekken over de verschillende gezelschappen, maar er moet ook ruimte blijven voor kunst die niet valt onder het credo “De smaak van het volk”. Anders zijn we allemaal gedoemd om te kijken naar GTST, Boer zoekt vrouw, Popstars of Ik houd van Holland. Yack!

Over de VVD gesproken: is Frits Bolkestein aan het dementeren? Volgens hem kunnen orthodoxe Joden maar beter emigreren naar de Verenigde Staten of Israël. Hier in Nederland neemt het antisemitisme onder vooral Marokkanen toe, waardoor het op termijn niet meer veilig is voor Joden om hun geloof in het openbaar te belijden. Je moet dan niet de slachtoffers verwijderen, maar de daders en het antisemitisme aanpakken. Foei Frits!

Als het gaat om zijn eigen belangen, zoals het bouwen van een huis in een of ander warm land, dan laat Prins Willem-Alexander onmiddellijk van zich horen. Zodra het Nederlands dameshockeyelftal een gouden medaille wint, is W.A. de eerste die tussen de meiden aan het hossen is. En wanneer een elfstedentocht georganiseerd wordt, krijgt W.A. van Buren wél een licentie om mee te mogen schaatsen. Maar als het gaat om het ondersteunen van het kandidaatslidmaatschap van Nederland en België voor het WK-voetbal in 2018, geeft onze geliefde Prins opeens niet thuis. Of wist hij van tevoren al dat Nederland en België geen schijn van kans hadden?

Directeur Harry Been van het HollandBelgium Bid liet weten: "We hebben ons IOC-lid en toekomstige koning Willem-Alexander natuurlijk gevraagd om ons bid kracht bij te zetten, en ook Máxima, zijn vrouw. Beiden zijn sportliefhebbers, houden ook van voetbal, maar hebben ons verzoek afgewezen.” Schande, Prins! Natuurlijk is Willem-Alexander niet persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat Nederland naast de nominatie greep, maar hij had absoluut met zijn aanwezigheid de kandidaatstelling kracht moeten bijzetten. Prins Willem-Alexander: vraag uzelf niet af hoe het land u kan dienen, maar hoe u het land kan dienen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Ton Kuyl (89): Nederlands acteur
Thuur Luxembourg (96): Nederlands componist
Adriaan Blaauw (96): Nederlands astronoom
Lia Dorana (92): Nederlands cabaretière en actrice
Jacques Batenburg (92): Nederlands verzetsstrijder

Het woord van de week: Klimaatfabels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten