Column: De waan(zin) van de week
Broeders, priesters en nonnen zijn niet de enige mensen die seksueel misbruik hebben gepleegd tegen weerloze kinderen. Het gebeurt wereldwijd en door mensen uit alle geledingen van de maatschappij. Maar wie denkt Paus Benedict XVI (a.k.a. Josef Ratzinger) wel dat hij is? In plaats van dat hij een diepgravend onderzoek instelt om al het vuil boven water te krijgen en ervoor te zorgen dat de kinderverkrachters en kinderaanranders geëxcommuniceerd worden, wijst hij de beschuldigende vinger richting de media.
Het is een klassieke vorm van de eigen schuld ontkennen. Als mensen – en inderdaad; ook de paus is een mens - wat te verbergen hebben, beschuldigen ze de boodschapper. Zo kwam onlangs in het nieuws dat Paus Benedictus XVI in 1980 als aartsbisschop van München en Freising heeft ingestemd met de opname in zijn diocese van een pedofiele priester, die in de fout was gegaan in het bisdom Essen. De geestelijke zou in München therapie ondergaan, maar ging alweer snel aan de slag als kapelaan, zo meldde de Süddeutsche Zeitung vorige week. Of het waar is, weet ik niet. Maar bij een onafhankelijk onderzoek naar de kinderverkrachters, bij wie de ouders hun eigen kinderen in vol vertrouwen, of: goedgelovig, achterlieten, moet niemand ontzien worden.
Uit een ander onderzoek bleek dat over de Mexicaanse griep de halve wereld overbodige angsten zijn aangepraat. Uiteraard door commerciële bedrijven, maar ook door gerenommeerde organisaties als de WHO (World Health Organisation) en overheidsinstellingen. De mensenrechtenorganisatie Raad van Europa meldde dit vorige week in haar conceptrapport. We weten allemaal dat ook de Nederlandse overheid zich schuldig heeft gemaakt aan het onnodig paniek zaaien over de Mexicaanse griep. Het aantal te verwachten doden werd schromelijk overdreven en constant werd het tijdstip van de grieppiek naar voren geschoven. “Het gebeurt in september/oktober, nadat de mensen terugkeren van vakantie.” “Nee, de echte piek gebeurt in januari/februari als de weerstand van de mensen lager is.” Het blijkt maar weer dat iedere informatiebron met de nodige gezonde scepsis bekeken mag worden. De tijd dat Vadertje Staat alleen het beste voor had met de inwoners ligt, vrees ik, ver achter ons.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
Franco Gualdrini (86): Italiaans bisschop
Leroy Matthiesen (88): Amerikaans bisschop
Armando Xavier Ochoa (66): Amerikaans bisschop
Sulaiman Daud (77): Maleisisch politicus
José Antonio Peteiro Freire (70+): Marokkaans aartsbisschop
Jim Marschall (74): Amerikaans fotograaf
Raymond Terracher (67): Frans politicus
Jean-Claude Jaggi (84): Zwitsers politicus
Vasili Smyslov (89): Russisch schaakgrootmeester
June Havoc (96): Amerikaans actrice
Het woord van de week: Wondernemer.