24.1.10

Klimaatopwarmingverzinsels

Column: De waan(zin) van de week

Het VN-klimaatpanel IPPC erkent dat een waarschuwing over het smelten van de gletsjers in het Himalayahgebergte niet voldoende was onderbouwd. In een rapport uit 2007 stond dat de gletsjers rond 2035 volledig verdwenen zouden zijn. Die stelling blijkt niet houdbaar.

Het IPPC laat nu weten dat ‘de waarschuwing niet was gebaseerd op de eisen die het IPPC zelf stelt aan gedegen onderzoek’. In de nieuwe verklaring staat geen nieuwe voorspelling over het verdwijnen van gletsjers. De reden hiervoor weet ik wel: het einde van de opwarming van de aarde brak al in 2008 aan: in dat jaar verminderde het aantal zonnevlekken drastisch, waardoor ook de temperatuur op aarde daalde. Deze trend houdt nog in ieder geval tot het jaar 2024 aan.

Het begint er nu op te lijken dat het IPPC, met al haar ‘klimaatexperts’, dit nu ook door begint te krijgen. Alleen zijn ze nog niet zover om ruiterlijk toe te geven dat ze het al die jaren fout hebben gehad met de voorspellingen over de langdurige opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel en andere klimaatopwarmingsverzinsels. We kunnen de ‘door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde’ plaatsen in hetzelfde rijtje als de ‘zure regen’ en de ‘Y2K: millenniumbug’. U weet wel: alle vliegtuigen zouden neerstorten en geen elektrisch apparaat zou nog werken op het moment dat het jaar 2000 zou aanbreken. Miljarden euro’s zijn indertijd geïnvesteerd om dit ‘gevaar’ af te wenden. En ook nu nog zijn overheden wereldwijd bezig om manieren te vinden om, met de smoes van de klimaatopwarming, miljarden euro’s af te troggelen van de belastingbetalers.

Rekeningrijden

Het beste nieuws van deze week was dat minister Eurlings aangaf zich neer te leggen bij het einde van het rekeningrijden. Als tenminste een ANWB-enquête zou aangeven dat een meerderheid van de automobilisten tegen een kilometerheffing. Prachtig, want dat is nou precies waar het in een democratie om gaat: er moet draagvlak zijn in de samenleving voor besluiten en als dat draagvlak er niet is, dienen die besluiten niet genomen te worden. Het is alleen jammer dat die ANWB-enquête slechts een opsomming is van stellingen. Dé hamvraag – “Bent u voor of tegen het rekeningrijden” – wordt niet gesteld. Kortom, het lijkt erop dat minister Eurlings zal wachten op een concreet antwoord dat er niet komt. Uit de Telegraaf-enquête bleek overigens op zondag 24 januari 2010 dat na het tellen van 100.000 stemmen, maar liefst 87% van de respondenten tegenstander is van het rekeningrijden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Karel Roskam (78) Nederlands radiocommentator
Robert B. Parker (77): Amerikaans auteur
Herman Krikhaar (79): Nederlands kunstenaar
Arjen Grolleman (37): Nederlands radio-jd en voice-over
Jacques Martin (88): Frans striptekenaar
Dolf Zwerver (77): Nederlands kunstschilder
Earl Wild (94): Amerikaans pianist en componist

Het woord van de week: Spiergeheugen.

18.1.10

Taks

Column: De waan(zin) van de week

Een bonustaks voor bankiers is niet nodig, zo vindt minister Wouter Bos (WB) van financiën. Hij wil eerst bekijken of de maatregelen die hij genomen heeft al voldoende effect hebben. “In Amerika zijn de bonussen veel hoger dan in Nederland en president Obama wil een bonusbelasting invoeren. Ik heb liever dat de bonussen in Nederland lager zijn en dat we geen bonusbelasting invoeren, dan dat we de Amerikaanse situatie hebben”, zo liet WB weten.

Aan de andere kant ziet het ministerie van VROM een vleestaks wél zitten. Een topambtenaar van dat ministerie adviseert dat de BTW op vlees, een basislevensbehoefte(!), verhoogd moet worden. Als excuus-Truus geeft die ambtenaar, die ongetwijfeld zelf een vegetariër is, aan dat de stijging van het tarief van 6% naar 19% moet helpen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Kan er geen ambtenarentaks worden ingevoerd: zij stoten immers ook CO2 uit.

Demonstreren

Op 3 februari gaan de ambtenaren overigens massaal aan de slag in Utrecht: ze demonstreren dan om 1,5% meer salaris te krijgen. Ook willen de ambtenaren beloond worden naar prestatie. Hoogleraar economie Robert Dur van de Erasmus Universiteit liet weten: “Het werk (van ambtenaren) is misschien wat moeilijk te kwantificeren, maar prestaties zijn wel meetbaar te maken.’ Ja hoor, geef het maar weer een reden. Niet alleen wil de vierde macht extra salaris, waar veel ‘normale’ werknemers onder de nullijn blijven, ook willen ze de mogelijkheid krijgen om nog meer extra geld binnen te schrapen met ‘meetbare prestaties’. Hoe meer een agent of een boa aan bekeuringen uitschrijft, hoe hoger zijn salaris. Hoe meer klachten worden afgehandeld, hoe hoger het salaris. Het loont dan dus om klachten te krijgen. En daar komt nog bij: wie controleert de ambtenaren en bepaald dat ze onterecht bonussen aan zichzelf uitkeren? De politici die iedere vier jaar vervangen worden en in de tijd dat ze regeren compleet afhankelijk zijn van de ambtenaren? Ik dacht het niet.

Uitkering

Hebt u een uitkering, dan kunt u voortaan op ieder moment van de dag een overheidscontroleur aan de deur verwachten. Tenminste, als het aan het kabinet ligt. Zo’n controleur moet worden binnengelaten, anders wordt de uitkering ingetrokken en vervolgens kan die man of vrouw door het huis lopen, je kasten doorzoeken en de wasmand doorsnuffelen. U vindt dit een goede zaak om fraude tegen te gaan, beste bloglezer? Prima, maar deze overheidscontroleurs mogen ook naar binnen gaan bij mensen die kinderbijslag ontvangen. En vanaf dat punt is het nog maar een heel, heel kleine stap om het recht te vernietigen dat je in je eigen woning verstoken blijft van overheidsbemoeienis. Het kabinet morrelt hiermee aan de wortels van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

En natuurlijk was dit de week dat het kabinet net niet viel. Het Irak-rapport van de commissie-Davids kwam niet echt tot verrassende conclusies, maar Balkenende stuntelde met zijn reactie op het rapport dermate, dat alle coalitiepartners over hem heen rolden. JP bond in en WB deed zijn uiterste best om geen victorie te kraaien. En zo blijft de langzame wurgdood van het kabinet maar voortduren, want hoeveel tegenslagen kunnen CDA, PvdA en ChristenUnie nog overkomen? De commissie-De Wit is ondertussen alweer begonnen met een onderzoek naar de oordzaken van de financiële crisis. Ook uit dit rapport zal ongetwijfeld blijken dat er (grove) fouten gemaakt zijn. Want laten we wel wezen, je kunt wel wijzen naar de buitenwereld op het moment dat er zaken mis gaan, maar uiteindelijk is het hoogste beslisorgaan van het land, het kabinet, verantwoordelijk. Dat betekent dan ook dat je de verantwoordelijkheid moet nemen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Gerard van Grieken (74): Nederlands beeldend kunstenaar
Georges Anglade (65): Haïtiaans schrijver, geograaf en politicus
Henny van Voskuylen (68): Nederlands musicus
Edgar Vos (78): Nederlands modeontwerper
Henk Neuman (83): Nederlands journalist
Karel Roskam (78): Nederlands radiocommentator
Nora Salomons (64): Nederlands voormalig Tweede Kamerlid
Elisabeth Maria Lampe-Soutberg (Bibeb) (95): Nederlands journalist
Het woord van de week: Roetlezen.

11.1.10

WANTED!

Column: De waan(zin) van de week

Minister Guusje ter Horst slaat compleet door. Een week geleden uitte ze na afloop van een mislukte vliegtuigaanslag al de woorden: ‘De wereld is aan een ramp ontsnapt’. Dinsdag 5 januari dreigde ze de voltallige Nederlandse samenleving in het tv-programma Knevel & Van den Brink: ‘In het begin van de kabinetsperiode werd ons verweten dat we geen actie ondernemen, maar iedereen zal merken dat we beslissingen durven nemen.’

Het wordt als je deze woorden hoort echt hoog tijd voor nieuwe verkiezingen: alleen een kabinet dat daadwerkelijk kan rekenen op een meerderheid van de bevolking zou ingrijpende maatregelen (lees: bezuinigingen) mogen nemen die wellicht de 35 miljard euro overtreffen. Overigens: door de inflatie nemen de schulden in de loop der jaren ook af. “We” krijgen nog miljarden euro’s wanneer de aandelen ABN/AMRO-Fortis worden verkocht. Experts zeggen nu al dat er slechts een bezuinigingspakket van maximaal 5 miljard euro hoeft te worden opgezet.

Wilde Westen

Het tijdperk van het Wilde Westen is aangebroken in Nederland. De acht ‘meest gezochte criminelen’ zijn op een website gezet. Wat blijkt? Een van de mensen blijkt al een jaar lang in de Belgische gevangenis te zitten. Nog afgezien van deze stupide fout is het natuurlijk de vraag hoe dubieus het is om de mensen met foto, naam en toenaam op een officiële politiepagina te zetten. Natuurlijk: nu vindt niemand het erg wanneer het om moordenaars of kinderverkrachters gaat. Maar waar houdt het op? Mensen die veroordeeld zijn voor miljoenenfraude? Of winkeldiefstal? Of door rood licht rijden? Vergist u zich niet: dit soort maatregelen worden steeds verder uitgemelkt en op een steeds grotere schaal gebruikt. De kans wordt dus almaar groter dat u door een jeugdzonde de kans op uw droombaan voorbij ziet gaan.

Icesave

De president van IJsland weigert om het Icesave-akkoord te ondertekenen: hierdoor lopen de Nederlandse belastingbetalers 1,3 miljard euro mis. Dit gigantische bedrag is door minister van financiën WB (Wouter Bos) grif voorgeschoten aan de IJslandse regering, maar nu kunnen we dus fluiten naar de afbetaling. Alom wordt schande geroepen over de houding van IJsland. Ik kan me de reactie van de inwoners (en de president) wel voorstellen. Hoe zou u het vinden als hier banken failliet gaan en u vervolgens per persoon 18.000 euro moet ophoesten? Dat is dus 72.000 euro voor een gezin met twee kinderen. WB had dus eerst zijn huiswerk beter moeten doen dan zomaar 1,3 miljard euro te spenderen. Hij en niemand anders is verantwoordelijk voor deze miskleun. En dan gaat WB dreigen: “Als jullie niet betalen, mogen jullie niet bij de EU!” Ziet u de IJslanders al beven? Precies, ik ook niet.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Lous Haasdijk (71): Nederlands omroepster, presentatrice en nieuwslezeres
Tsutomu Yamaguchi (93): Japanner die zowel de atoombom op Hiroshima als die op Nagasaki overleefde
Sander Simons (37): Nederlands nieuwslezer en journalist
Cornelius van Velsen (88): Nederlands affichekunstenaar
George Leonard (86): Amerikaans schrijver en opvoeder
Herpert van Foreest (74): Nederlands vice-admiraal, commandant der zeestrijdkrachten
Amir Vahedi (48): Iraans pokerspeler
Pierre Wijnnobel (93): Nederlands componist, tekstdichter en musicus
Wien van den Brink (64): Nederlands varkenshouder, vakbondsbestuurder en politicus
Miep Gies (100): Nederlands humanitair activiste, hielp Anne Frank onderduiken, onderscheiden met Yad Vashem-prijs

Het woord van de week: Eierrijk.

3.1.10

Decennium

Column: De waan(zin) van de week

Het eerste decennium ligt achter ons. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mij staat de millenniumwisseling (nu dus al weer meer dan tien jaar geleden!) nog zeer helder voor ogen. In die tijd was er nog een discussie of het nieuwe millennium in 2000, of in 2001 zou starten. Een kleine minderheid van de mensen hield vast aan het jaar 2001, aangezien twee millennia bestaan uit tweeduizend jaren. Helemaal ongelijk hebben deze mensen niet, dus voor hen begint het tweede decennium van het derde millennium pas op 1 januari 2011.

Is de wereld nu beter af dan tien jaar geleden? Het is wel zeker dat we beter af zijn dan ruim twintig jaar geleden. In die tijd leefden we nog met de strijd tussen het Warschaupact en de NAVO. Angst over een Russische inval en atoomwapenaanvallen overheersten bij de mensen. De media schreven en vertelden over niets anders. Na de val van het communisme was er wereldwijd een algeheel gevoel van opluchting en intense blijdschap: de wereldvrede was een forse stap dichterbij gekomen.

De doorbraak van het internet, wat echt begon in het midden van de jaren ’90, heeft tot een doorbraak geleidt in het communiceren tussen de mensen. Plotseling was het mogelijk de meest fantastische emailconversaties te hebben met jongens, meisjes, mannen of vrouwen, waar je anders nooit mee in contact zou zijn gekomen. Maar net zoals met alles het geval is, ook internet heeft een keerzijde. De vrijheid van informatie zorgde er ook voor dat bij veel mensen in ontwikkelingslanden duidelijk werd dat anderen veel beter af waren dan zij. En dat zorgde voor veel wrok, ongemakkelijkheid en zelfs haatgevoelens.

Jacht

Kent u het verhaal van het inboorlingendorp in Afrika? Alle inwoners waren straatarm en konden zichzelf maar nauwelijks in leven houden met het eten dat ze vonden en door de jacht verkregen. Maar ze waren gelukkig: meer nog dan de gemiddelde wereldburger. Tot op de dag dat een van hen een schoffel kocht: toen wilden alle dorpsbewoners een schoffel hebben. En het liefst twee. Daarna kwamen andere wensen: een tractor, televisie, koelkast en ga zo maar door.

Worden we gelukkiger van meer spullen? Op korte termijn zeker, maar als je jouw eigen leven niet op orde hebt, maken nieuwe goederen je zeker niet gelukkiger. Als andere mensen rijk worden door hard te werken of een slim idee, dan gun ik hen dat van harte. Jaloezie vreet mensen op. U gelooft in God, Allah, Jahweh of in het Nietsisme? Van harte proficiat: u mag uw geloof volop belijden, maar val anderen niet met uw overtuiging lastig. Als we dat nou eens met z’n allen zouden doen, en ook minder jaloers zijn op elkaar, dan zal het tweede decennium een stuk beter worden dan de afgelopen tien jaar.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Jan van Leeuwen (76): Nederlands fotojournalist
James Owen Sullivan (28): Amerikaans rockmuzikant
Guus den Besten (71): Nederlands museumeigenaar
Theo Mutsaars (43): Nederlands sportcommentator en nieuwslezer
Abdurrahman Wahid (a.k.a. Gus Dur) (69): Indonesisch oud-president
Enrique ‘Choco’ Ramirez (42): Nederlands percussionist en docent
John Shelton Wilder (88): Amerikaans politicus
Michael Dwyer (58): Iers journalist
Gilbert Gascard (78): Frans striptekenaar

Het woord van de week: Deskundigheidsbevordering.