28.9.09

Extrapolatie

Column: Wat een week!

De prijs voor het meest lachwekkende nieuws van de week gaat zonder twijfel naar de ontsnapte misdadiger Saban B., samen met zijn advocaat Gerard Spong. De veroordeelde vrouwenhandelaar kreeg een paar dagen verlof, keerde niet terug naar de gevangenis en zit nu waarschijnlijk zijn vrijheid te vieren in een Turks vakantieoord. Gelukkig worden zijn rechten wel verdedigd door personen als Spong: namens Saban B. kondigde deze advocaat aan dat er schadevergoeding moet komen van de media die een in de gevangenis gemaakte huwelijksfoto publiceerden.

Een ander lachertje van de week zag ik op de Belgische televisie. De Franse president Nicolas Sarkozy bezocht een fabriek met honderden medewerkers. Aan het einde van het bezoek gaf Sarkozy een speech op een podium. Achter hem stonden een aantal, zorgvuldig geselecteerde, werknemers om het televisieplaatje mooier te maken: “werknemers staan achter Sarkozy”. Waarop waren deze werknemers dan geselecteerd? “Op onze lengte: we mogen niet groter zijn dan de president”, antwoordde een van hen. De televisiebeelden wezen uit dat dit inderdaad klopte.

Onzalig

Minister Ter Horst van binnenlandse zaken kwam deze week met het onzalige plan om een blaastest voor voetgangers in te voeren. Hiermee hoopt zij het geweld en agressieve uitingen op stapavonden in te dammen. Wat een kolderiek voorstel. Ten eerste wordt de hele bevolking aangepakt voor een paar uitwassen. Ten tweede ontstaat de agressiviteit met name doordat de alcoholgebruiker ook wat gesnoven heeft. Ten derde kun je op je vingers natellen dat een blaastest voor voetgangers door de politie wordt ge/misbruikt om flink veel bekeuringen uit te delen in de toekomst. Zo is het ook gegaan met de identificatieplicht. Ondertussen hebben al vele tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen een vette prent ontvangen omdat ze niet direct konden aantonen dat ze wel een belastingbetalende inwoner van Nederland waren.

In 2018 komt er een nertsenfokverbod en iets zegt me dat dit verbod een wassen neus is. Een beetje ondernemer gebruikt de komende jaren om zijn/haar activiteiten over te laten gaan naar andere fokbare dieren. Zoals muskusratten: het blijkt dat deze gehate beesten een zijdezacht velletje hebben. Over acht jaar is Nederland ongetwijfeld de leidende producent in muskusrattenbont.

Verbannen

Als klimaatopwarmingsscepticus is het in deze column natuurlijk heel gemakkelijk om de KNMI te verwijten dat ze met hun weersvoorspellingen al jaren een halve graad te hoog zaten. Dat doe ik niet, want zo’n halve graad op één meetstation (ook al is dat het belangrijkste weerstation van ons land) heeft weinig invloed op de wereldwijde temperatuurmetingen. Waar ik wel tegen ageer is het systeem van klimaatopwarmingsberekeningen. Dit gebeurt door extrapolatie: een ‘onderzoeker’ toetst in een computer gegevens in, zoals: “Wat gebeurt er als ieder jaar de gemiddelde temperatuur een halve graad hoger wordt?” Dan is het over vijftig jaar maar liefst 25 graden warmer! Extrapoleren zou verbannen moeten worden uit de wetenschappelijke berekeningen. Ga uit van de gegevens die je nu hebt en ga er niet verwachtingen aan toevoegen die uiteindelijk toch nooit blijken te kloppen. Maar ja, zonder een beetje paniekzaaierij haal je als wetenschapper de kranten niet en kom je ook veel moeilijker in aanmerking voor een flinke dosis subsidie.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Ann Hasekamp (82): Nederlands actrice
Paul Suter (83): Zwitsers beeldhouwer
Susan Atkins (61): Amerikaans misdadigster
Cees Bijl (54): Nederlands muzikant en muziekkunstenaar
Jim Sieval (57): Nederlands honkballer
Alicia de Larrocha (86): Spaans pianiste
William Safire (79): Amerikaans publicist

Het woord van de week: Wooncontainers.

21.9.09

Besluiteloosheid

Column: Wat een week!

De afgelopen week waren de algemene beschouwingen natuurlijk het gesprek van de dag. Zoals ieder jaar riepen de oppositiepartijen “Ach en wee” over de resultaten en (weinige) plannen van het kabinet. De regering van hun kant dacht echter: “Laat de oppositie maar kletsen: wij hebben de meerderheid achter ons”.

De financiële toekomst van ons land wordt door de regering in handen gelegd van 20 onderzoekscommissies, bestaande uit een veelvoud aan ambtenaren. Met alle respect voor deze doelgroep, maar overheidsfunctionarissen staan er niet om bekend geldbesparende oplossingen te vinden. Een voorbeeld: Moet er een ministerie verdwijnen? Dan zijn er meer ambtenaren nodig op de andere departementen om het vele werk op te vangen. Moet er een ministerie bijkomen? Dan zijn er meer ambtenaren nodig om op dit ministerie te komen werken. Het ligt volgens mij niet in de lijn der verwachting dat de conclusie van de ambtenaren zal zijn dat de overheid het beste geld kan besparen door 50% van de overheidsdienaren de laan uit te sturen.

De oppositiepartijen beschuldigden de regering ervan dat er geen maatregelen genomen worden om de overheidsfinanciën op orde te brengen. We zitten namelijk met een miljardenschuld, mede dankzij de financiële instellingen die er een zooitje van hebben gemaakt. Maar wellicht is het goed dat deze regering vooralsnog geen maatregelen neemt. Het zou zomaar kunnen dat ze zelf ook niet overtuigd zijn van hun vaardigheden en dat ze denken: “Een volgend kabinet heeft meer kwaliteiten”.

Verlof
Een tot 7,5 jaar cel veroordeelde vrouwen(mis)handelaar, Saban Baran, mocht een paar dagen met onbegeleid verlof. Hij mocht zijn vrouw, tevens een van zijn slachtoffers, en zijn kind zien van het gerechtshof Arnhem. Verrassenderwijs had de heer Baran geen zin meer om terug te keren naar de bajes en nu is hij nog altijd voortvluchtig. Het Tweede Kamerlid Fred Teeven liet hierover treffend weten: “In België heb je tenminste nog een helikopter nodig om uit de gevangenis te komen, in Nederland loop je dus zo naar buiten.”

“De breedste schouders moeten de zwaarste lasten dragen”, zo klonk het uit de mond van Koningin Beatrix tijdens de door de regering geschreven troonrede. De familie met de breedste schouders, die ook voor miljoenen mee-eet uit de belastingruif, is het Koninklijk Huis. Zij hoeven echter van MP JP niet te delen in de algehele malaise. JP liet weten: “Recent is een nieuw financieel statuut voor het koningshuis vastgesteld, waarin is bepaald wie wat krijgt en waarvoor. Het is niet fair om dat nu al weer aan te passen.” Uit het boek “Animal farm” van George Orwell komt de frase: “We zijn allemaal gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen”. Het is in onze maatschappij helaas maar al te waar. Op Prinsjesdag hoorde ik overigens een andere tekst op het bekende deuntje: “Oranje boven, Oranje boven, leve de Koningin!” De nieuwe melodie was: “Prinses Christina, Prinses Christina, betaalt geen belasting!”

Anoniem
Hebt u onlangs ook lekker anoniem gebeld met de tiplijn Meld Misdaad Anoniem? Nu blijkt dat die “gegarandeerde” anonimiteit een wassen neus is. De identiteit van een vrouw die over een dodelijke steekpartij had gebeld, kwam in het strafdossier te staan. Hierdoor wisten de verdachten van de steekpartij precies wie de politie getipt had.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Patrick Swayze (57), Amerikaans acteur
Jerry van Rooyen (80), Nederlands muzikant
Kees Bol (92), Nederland kunstschilder
Noordin Mohammed Top (40), Maleisisch terrorist
Leon Kirchner (90) Amerikaans componist
Bertil Gärtner (84), Zweeds bisschop

Het woord van de week: Bacteriënsnuffelaar.

15.9.09

Verkiezingen

Column: Wat een week!

De financiën vierden de afgelopen week hoogtij in het nieuws. De Nederlandse Vereniging van Banken kondigde trots aan met een gedragscode te komen, waarbij bestuursleden van Nederlandse banken in de toekomst geen bonussen meer mogen ontvangen die hoger zijn dan hun vaste jaarsalaris. Dat lijkt een goede ontwikkeling, ware het niet dat de meeste topmanagers op dit moment nog niet eens een bonus ontvangen die de helft van hun jaarsalaris is. Bovendien, als je een beloning een andere benaming geeft dan een bonus, of als je werkt via bedrijfsconstructies, is het heel gemakkelijk om alsnog financiële geschenkjes uit te delen.

Vandaag, de derde dinsdag van september, wordt officieel bekend gemaakt dat de Nederlandse staat per Nederlander 14.300 euro heeft gestoken in kapitaalinjecties aan banken en verzekeraars. Dat is 230 miljard euro! De vraag is natuurlijk niet wie er gaat betalen, want dat weet u, lezer van deze blog, net zo goed als ik. Wij belastingbetalers krijgen nog een jaartje respijt en zullen vervolgens flink moeten bloeden. Aangezien de populariteit van dit kabinet al jarenlang zover is gedaald dat de regeringspartijen volgens de peilingen niet meer over een meerderheid in de Tweede Kamer beschikken, rijst de vraag of het niet beter is om eerst verkiezingen te houden alvorens besloten wordt tot vergaande bezuinigingen. Dan kunnen de voorstellen voor de bezuinigingen van de verschillende partijen goed vergeleken worden door de kiezers alvorens zij hun stem bepalen.

Schamel

Commissaris van de Koningin voor Noord-Holland Harry Borghouts is dan toch zijn functie kwijt. Waar hij eerder na een vernietigend rapport over de Landsbanki-affaire, waar Noord-Holland nog steeds 78 miljoen euro door kwijt is, krampachtig op zijn pluche bleef zitten, blijkt het schamele bedrag van 3.000 euro zijn Waterloo te zijn. En het meest ironische is nog, dat niet hij het was die fout gedeclareerd had, maar zijn ex-collega ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Borghouts maakte de fout om de onjuiste declaraties van Hooijmaijers voor akkoord te tekenen. Na felle kritiek van de PvdA gooide de GroenLinkser Borghouts afgelopen week de handdoek in de ring.

En weer komt een lid van het Koningshuis negatief in het nieuws. Dit keer was het prinses Christina die via een fiscale sluiproute een voor haar goede oplossing heeft gevonden om nog minder belasting te betalen. Met een tweede (!) brievenbusfirma, Crocus Trust op het Britse eiland Guernsey, hoeft de prinses geen vermogensbelasting te betalen en ook bespaart ze stevig op de inkomstenbelasting. Hoe zei MP JP het ook al weer?: “Normen en waarden!”

Het beste nieuws van de week kwam uit de medische hoek: liposuctie levert stamcellen op: uit het weggezogen vet kunnen stamcellen worden aangemaakt, zo laten Amerikaanse onderzoekers weten in “Proceedings of the National Academy of Sciences”, een wetenschappelijk tijdschrift. De zogeheten pluripotente stamcellen, die nog geen functie hebben en dus tot veel verschillende weefsels kunnen uitgroeien, zijn zeer nuttig voor de medische wetenschap. Wellicht blijkt dit een goed alternatief te zijn voor het verkrijgen van stamcellen uit embryo’s.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Juan Almeida Bosque (82): Cubaans revolutionair
Gertrude Baines (115): oudste persoon ter wereld
Jan Masman (80): Nederlands politicus en sportbestuurder
Willy Ronis (99) : Frans fotograaf
Norman Borlaug (95): Amerikaans econoom en Nobelprijswinnaar

Het woord van de week: Preekstoeleffect.

7.9.09

Protestactie

Column: Wat een week!

Het gebeurt niet vaak, maar bij het openslaan van de krant van vrijdag 4 september stonden er zowaar twee positieve berichten op de voorpagina: “De verlenging van de A4 gaat door” en “Oranje(voetbal)vrouwen blijven stunten”. Het is goed om te zien dat na ruim vijftig jaar eindelijk de kogel door de kerk is en in 2015 het laatste deel van de snelweg A4 tussen Schiedam en Delft er ligt. Wel is het zonde dat ook besloten is om een nieuwe snelle spoorlijn aan te leggen tussen Rotterdam en Den Haag, want dat trekt alleen maar extra treinverkeer aan. Om de woorden van Milieudefensie maar eens in een andere context te gebruiken.

Het was natuurlijk prachtig om te zien hoe de Oranjevrouwen de Franse dames in de penaltyserie versloegen voor een plaats in de halve finale van het EK-voetbal. Ik was een van de 800.000 kijkers naar Eurosport die deze wedstrijd wél live uitzond. Op zondag kwam ook de NOS met een live-uitzending, maar mijn televisie bleef afgestemd op Eurosport. Als stille protestactie. De Oranjevrouwen hebben wat mij betreft wel een ding gemeen met de Oranjeheren: zodra je enthousiast wordt over de prestaties, verliezen ze.

Aftappen

In Nederland werden vorig jaar 26.425 telefoonnummers afgeluisterd, dus als u wel eens een tik hoort op uw telefoon dan weet u waar het aan kan liggen. Overigens is dit aantal, dat minister van Justitie Hirsch Ballin (HB) bekend maakte, slechts het topje van de ijsberg. De AIVD maakt niet bekend hoeveel mensen zij afluisteren en het ligt in de lijn der verwachting dat zij nog veel meer mensen preventief bespioneren. Een leuk vergelijkingsweetje: in de Verenigde Staten van Amerika worden jaarlijks de telefoonnummers van slechts 2.000(!) mensen afgeluisterd. Is het Nederlandse volk nou zo crimineel of is onze overheid zo argwanend?

Overigens kondigde diezelfde HB aan dat het kabinet geen invoering van de sharia wenste: “we moeten ervoor zorgen dat er geen parallelle samenlevingen ontstaan waar mensen het recht in eigen hand nemen of een eigen rechtssysteem hanteren”, zo schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Maar direct daarna sprak hij zich faliekant tegen: “Een vorm van geschillenbeslechting over geloofskwesties of passend gedrag van moslims in bepaalde situaties waaraan betrokkenen zich vrijwillig onderwerpen, hoeft niet in strijd met onze openbare orde te zijn.” Hallo HB: dat is dus precies waar het bij Shariarechtspraak om gaat! Iedere uitzondering moet vermeden worden!

Onderzoek
De resultaten van het Irak-onderzoek, waar de commissie-Davids zich mee bezig houdt, zal de gestelde deadline van 1 november niet halen. De onderzoekers moeten oordelen of de Nederlandse politici in 2003 wel correct hebben gehandeld bij het verlenen van politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak. Het uitstel zal twee tot drie maanden zijn en op zich is dat niet erg, maar laten de conclusies dan ook helder zijn, waarbij man en paard genoemd worden. Of wordt het weer: “Iedereen is een beetje schuldig maar niemand is eindverantwoordelijk”?

Ook is er uitstel over de beslissing om de bankenbonussencultuur aan te pakken. De ministers van financiën van de twintig belangrijkste economieën (G20) + Nederland zijn er nog niet uit hoe dit het beste gedaan kan worden. Terwijl het zo simpel is. Ik zal een voorbeeld geven: mensen die niet zelf een onderneming hebben opgezet en dus gewoon in dienst zijn van de organisatie worden beperkt in hun beslissingsbevoegdheid. Dat houdt in dat als deze medewerkers (hoe hoog of laag ze ook in de organisatie zitten) niet mogen oordelen over de verkoop/fusie/samenwerkingsverband van die organisatie als ze zelf ook aandelen bezitten. Zo wordt voorkomen dat het eigenbelang (de eigen aandelenportefeuille) de beoordelingskwaliteiten beïnvloedt. Of dit advies door de dames en heren politici ook wordt overgenomen, is twijfelachtig, want u kent het spreekwoord: “De aandeelhouder wint”.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Horst Stowasser (58): Duits anarchist
Kiki Sørum (70): Noors modejournaliste
Barry Flanagan (68): Brits beeldhouwer
Christine D’Haen (85): Vlaams schrijfster
Kevin van de Rijdt (26): Korporaal van het korps commandotroepen, Uruzgan
Mark Leijsen (44): sergeant-majoor, Uruzgan-Afghanistan

Het woord van de week: c-dingle (cd-single).