18.5.09

Bang

Column: Wat een week!

Waar is onze MP JP bang voor? Om geen enkel teer Chinees zieltje te kwetsen, weigert hij om de Dalai Lama persoonlijk te ontmoeten. Hij gaat hiermee niet alleen voorbij aan een motie van een kamermeerderheid, ook schoffeert hij de honderdduizenden Tibetanen die al meer dan een halve eeuw hun onafhankelijkheid hebben moeten afdragen aan de Chinezen.

Wanneer China het wil, rolt Nederland om en geeft ons land een pootje. Mijn gedachten gaan terug naar de duikbotenaffaire begin jaren ’80 van de vorige eeuw. Het bedrijf Wilton-Fijenoord had een miljardenorder ontvangen van de Taiwanese regering om duikboten te leveren. De Chinese regering schreeuwde hel en verdoemenis en dreigde de diplomatieke betrekkingen te verbreken en economische sancties op te leggen. Uiteindelijk slikte de Nederlandse regering de “overeenkomst” dat Wilton-Fijenoord slechts twee duikboten aan Taiwan leverde.

Wie waren de lachende derde? De Fransen: zij trokken zich niets aan van de Chinese dreigementen en leverden tientallen duikboten aan Taiwan. Inderdaad legde China vervolgens economische sancties op aan Frankrijk, maar deze sancties werden na een paar maanden alweer opgeheven. En om dat heuglijke feit te vieren, werden er tijdens deze overeenkomst ook weer voor miljarden aan nieuwe Sino-Franse contracten afgesloten. In China draait het om standvastigheid en respect en landen met hun minister-president die braaf gehoorzamen, worden niet door de Chinese regering gerespecteerd.

Over de Floppers, eh Toppers, wil ik het niet hebben. Ik heb een Gordon Sanitaire ingesteld voor deze blog.

Beter

Volgens de regering en vele politici zal de wereld er een stuk beter uitzien, wanneer uw en mijn medische gegevens in een centraal bestand wordt opgeslagen. “Zo kunnen de verschillende organisaties beter van elkaar weten waar ze mee bezig zijn en wat de geschiedenis is van de betreffende persoon”, is de redenering. Of wat vindt u van dit argument: “Als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen.” Laten de mensen die dit zeggen ook altijd hun wc-deur wijd open staan als ze op het toilet zitten? Precies; er zijn zaken die je voor jezelf wilt houden. Daarnaast willen ook verzekeringsmaatschappijen informatie hebben over de gezondheidstoestand van hun klanten. En die verzekeringsmaatschappijen zijn vaak weer verbonden aan banken. Banken geven leningen en hypotheken af, maar willen ook weten of ze een hypotheek kunnen weigeren. Inzage in die medische gegevens komt deze banken dan wel bijzonder goed uit. Niet alleen misbruik, maar ook willekeur kan dan hoogtij voeren.

Je kunt namelijk op je vingers uittellen dat medische gegevens, nadat ze in een centraal bestand komen, uiteindelijk in allerlei handen komen, waar er niet goed mee omgegaan wordt. Daarnaast is niet iedere ‘professional’ even kundig. Bent u als jonge ouder wel eens naar een consultatiebureau geweest? Veel ouders komen zwaar gefrustreerd van een afspraak terug: als een kind’s groei-, gewicht-, spraak- of zichtlijn niet precies binnen een strakke marge valt, zijn onheilspellend waarschuwende woorden het resultaat.

Zelfs een meerderheid van de artsen en huisartsen wil niet dat hun eigen medische gegevens in het landelijke elektronisch patiëntendossier (EPD) komt te staan, zo bleek uit onderzoek van het artsenvakblad Medisch Contact. "Het EPD waarborgt de privacy onvoldoende", oordelen de artsen. Als u mij niet gelooft, vraag het dan uw arts!

Het woord van de week: Fluistertrein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten