3.5.09

Verschrikkelijk

Column: Wat een week!

De Oranjedag op 30 april begon met een strak blauwe lucht en schitterend weer. Niets leek erop te wijzen dat het geen fantastische dag zou worden. Tot natuurlijk het moment dat Karst T. hierover anders besliste. In zijn zelfmoordaanslag nam hij zeven onschuldige toeschouwers letterlijk mee de dood in. En we konden met ons allen meehuiveren: het gebeurde live op televisie.

Wat me aan dit nieuwsfeit opviel, waren niet de 31 artikelen die de volgende dag in ’s lands grootste ochtendkrant stonden. Het waren niet de foto’s die slachtoffers lieten zien, maar wel de door meerdere media bijna direct uitgesproken woorden dat Koninginnedag nooit meer in zo’n openbaarheid gevierd kan worden. En dan ook de verslaggeving direct na de aanslag: meerdere journalisten en fotografen waren op het moment zelf ter plekke en in de uren na deze gebeurtenis werden tientallen ‘getuigen’ ondervraagd. Maar continue kwam het antwoord dat de geïnterviewde het moment zelf niet had gezien, maar wel een klap had gehoord. Geen enkele journalist leek op het idee gekomen om de mensen te bezoeken die aan de kant stonden waar de zwarte Suzuki Swift door het publiek heen reed. Overigens, waar de Vespa door Willem Holleeder mateloos populair werd, dreigt voor de zwarte Suzuki Swift het einde gekomen: niemand wil nog in deze auto gespot worden. Ook de slogan 'Even Apeldoorn bellen' staat op de nominatie om te verdwijnen.

Op diezelfde Koninginnedag kwam ook het ‘nieuws’ dat Hugh Hefner zijn ex-vriendin Molly, tevens een van zijn playmates, terug wil. Lekker belangrijk blijkt zo’n bericht te zijn als je door Karst T. met de keiharde werkelijkheid in aanraking gebracht wordt. Nog een weetje dat u snel weer zult vergeten: 54% van de Belgen lacht meerdere keren per dag, zo blijkt uit een onderzoek naar aanleiding van de Internationale Lachdag. 30% van onze zuiderburen lacht iedere dag zelfs 15 minuten of meer: haalt u ook dit gemiddelde?

Tijd voor wat goed nieuws, tenminste voor de mannelijke helft van de bevolking die ouder is dan 40 jaar. Door het drinken van een glas wijn per dag, stijgt je levensverwachting met vijf jaar. Drink je als mannelijke 40-plusser liever bier of jenever, dan verlengt dat je leven ook nog met 2½ jaar. Bent u vrouw en onder of boven de veertig? Helaas: alcohol nuttigen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en borstkanker.

En voor de liefhebbers: FC Twente heeft AZ verslagen, de tweede plaats in de eredivisie bereikt en speelt daardoor in de voorronde van de Champions League. Jammer Ajax: volgend jaar beter. Misschien.

De term van de week: Apeldoornse aanslag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten