Column: Wat een week!
Wat was het toch een heerlijk bericht: Een Nederlands fregat arresteerde een groep Somaliërs, die van piraterij verdacht worden. “Een paar jaar in een Nederlandse cel zal ze leren” zal de gedachtegang zijn geweest. Nou, leren doen die Somaliërs zeker: ze willen nooit meer weg. “Laat mij maar lekker vier jaar in een cel zitten: hier heb ik geen armoede en hoef ik niet iedere dag te vechten voor mijn bestaan. Als ik mijn straf erop heb zitten, vraag ik een uitkering en verblijfsvergunning aan en laat ik mijn hele familie overkomen”, zo liet een van hen via zijn (pro deo?) advocaat weten.
Politiek Den Haag stond op haar kop: “Het mag toch niet zo zijn dat die piraten hier kunnen blijven?!” Staatssecretaris Albayrak van Jusititie verzekerde dat het zo’n vaart niet zal loepen. Omdat deze piraten veroordeeld zijn, zouden ze niet in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Wat ze hierbij vergeet te vertellen is, dat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Somalië: daar worden de mensenrechten stelselmatig geschonden. Op basis hiervan kunnen de veroordeelde piraten waarschijnlijk nog vele decennia hier blijven. “Wat wil je later worden?” krijgen ook de leerlingen in Somalië te horen. Nog even en het antwoord zal zijn: “Piraat, dan kan ik namelijk naar Nederland gaan.”
Fouten
Het ziet ernaar uit dat de politiek niets, maar dan ook helemaal niets, leert van fouten uit het verleden. Eerst werden miljardenverslindende openbaar vervoerprojecten als de Betuwelijn en de HSL-lijn opgezet. Ook na voltooiing blijven deze megalomane trajecten iedere dag veel geld kosten. Nu zetten politici zich in voor een nieuwe OV-verbinding: de RijnGouwe Lijn (RGL). “Zo kunnen de mensen die in Gouda wonen gemakkelijker naar de kust.” Ja, fijn voor hen. Wat is er de laatste jaren ook al weer aan de hand met het Openbaar Vervoer in Gouda? Inderdaad: regelmatig staken buschauffeurs omdat ze de agressie, intimidatie en berovingen door passagiers zat zijn.
RGL-Noord
De Provincie Zuid-Holland vindt dat de regio Duin- en Bollenstreek ook ‘verrijkt’ moet worden met de RGL. Onder meer gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) is er een groot pleitbezorger voor. Om de rinkelende trams van Leiden naar Katwijk en Noordwijk te brengen, moet heel veel wijken: het autoverkeer, waarvan 90% van de forenzen gebruik maakt, wordt nog meer vertraagd. De rechtstreekse busverbindingen van Katwijk en Noordwijk naar Leiden verdwijnen ook. De reden hiervoor? “Als die rechtstreekse busverbindingen er zijn, hebben de mensen geen incentive om in de RGL te stappen.” Hiermee wordt al de zwakte van de RGL aangetoond: als de RGL echt een meerwaarde zou zijn voor het openbaar vervoer, dan hoef je geen buslijnen op te heffen. Het blijkt maar weer dat de RGL een megalomaan project wordt dat voor veel, heel veel overlast gaat zorgen en weer miljarden gaat kosten. En natuurlijk is er ook het politieke rupsjenooitgenoeggedrag: nu wordt nog beweerd dat de RGL niet wordt doorgetrokken naar Voorhout, Sassenheim en Lisse, maar wacht maar af tot de besluitvorming over het doortrekken van de RGL naar Katwijk en Noordwijk is afgerond. Dan begint het ‘democratische’ besluitvormingsproces rond de uitbreiding van de RGL (RGL-Noord?) weer opnieuw.
De PvdA wil een vierdaagse werkweek, want dat zou ongelooflijk helpen in de strijd tegen banenverlies, zo liet Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, weten. Wat zal het werkelijke effect zijn van een vierdaagse werkweek? Veel fulltimers die parttime zijn gaan werken, zijn daar ondertussen al achtergekomen. Hetzelfde werk wat ze voorheen in 40 uur deden, moet nu in 32 uur afgemaakt worden. Daar heeft geen werkloze voordeel van. Ook de werknemers niet overigens, want zij gaan er 20% in hun salaris op achteruit.
Het woord van de week: Toeristendriehoek.