Column: De waan(zin) van de week
Waarom brak Wilders de Catshuisonderhandelingen op het laatste moment af? Alle punten waren doorgenomen, er was dus in feite een principeakkoord bereikt. De gevolgen van de afspraken waren doorberekend door het CPB en het bleek dat het resultaat zelfs een miljard euro gunstiger uitviel.
Toch besloot Wilders om het op te geven en als excuus liet hij weten dat hij dit resultaat niet kon verkopen aan de AOW-ers. Ook voerde Wilders aan dat hij wat betreft de regels voor het begrotingstekort niet het ‘juk van Brussel’ wilde volgen. Het is een opmerkelijke stap, want iedereen in dit land weet dat hij of zijn een aantal procenten zal moeten inleveren. Dus ook de AOW-ers, waaronder de babyboomers die al die jaren volop geprofiteerd hebben van onder meer de hypotheekrenteaftrek en studiefinanciering. En het klopt dat het vreemd is, dat landen die zich jarenlang wel goed gedragen hebben, maar in de financiële problemen komen door andere landen die er een zooitje van hebben gemaakt, niet meer respijt krijgen van Brussel.
Maar het slaat nergens op dat Wilders hiervoor de onderhandelingen afbreekt. Wat zou dan de echte reden kunnen zijn dat Wilders de handdoek in de ring gooit? Het opstappen van Hero Brinkman? Nee. De ruzie tussen de CDA en PVV in Limburg? Natuurlijk niet. Maar plotseling besefte ik wat de feitelijke reden was: als er nieuwe verkiezingen komen, worden ook nieuwe kandidatenlijsten opgesteld. Wilders heeft nu ervaren wie van de PVV-kamerleden wel en niet capabel zijn. Hij bepaalt als enige wie er op de aankomende PVV-kandidatenlijst mogen staan en zo kan hij verder met een klein groepje echte vertrouwelingen.
Als dit inderdaad de reden is, dan is het een absolute gotspe om het landsbelang achter te stellen bij de wens voor het behoud van een eigen partijtje. Ten eerste worden alle noodzakelijke maatregelen met bijna een jaar uitgesteld, wordt Nederland een speelbal op de financiële markten en vergooit Wilders een prima bezuinigingspakket. Want gebaseerd op de informatie die naar buiten is gekomen, waren het nog niet eens zulke slechte maatregelen. De hypotheekrente werd aangepakt, maar alleen wat betreft nieuwe hypotheken die volledig aflossingsvrij zijn. En voor de zorgvraag wordt meer het ‘de gebruiker betaalt’ principe gebruikt. Dat de btw omhoog gaat, is een maatregel die toch al niet te voorkomen was; ook een andere regeringscoalitie zal hiervoor kiezen. En misschien nog wel met meer procenten.
Wat de reden van zijn opstappen ook was; Wilders heeft niet alleen een kapitale fout gemaakt, hij heeft een goede toekomst van dit land vergooid en vernietigd. En dat is onvergeeflijk en staat gelijk met een politieke doodzonde. Politici die zich zo opstellen, worden bij de verkiezingen genadeloos afgestraft en dat lot lijkt Wilders ook beschoren. Met het opstappen heeft Wilders persoonlijk het de dolk in de rug van de PVV gestoken.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
Frans Steffens (62): Nederlands politicus
Valeri Vasiljev (62): Russisch ijshockeyer
Willy Minnebo (67): Belgisch politicus
Bert Weedon (91): Brits gitarist
Charles Colson (80): Amerikaans (Watergate) jurist
Het woord van de week: poho (portefeuillehouder).