13.4.10

Sorry

Column: De waan(zin) van de week

De excuses die minister Ab Klink de afgelopen week aanbood aan de 87-jarige Selma Engel-Wijnberg is waarschijnlijk het meest memorabele moment uit zijn ministerschap. Nog net op tijd heeft hij hiermee een schandvlek uit de Nederlandse geschiedenis kunnen uitwissen. Net op tijd; niet alleen omdat zijn ministerschap afloopt, maar vooral omdat ieders leven eindig is, dus ook dat van mevrouw Engel. Zij was de enige overlevende vrouw van de 33.000 Nederlandse Joden die terugkwamen uit Sobibor. Na de oorlog werd zij, vanwege haar huwelijk met een Pool, schandelijk behandeld door de toenmalige overheid: ze werd niet meer erkend als Nederlands staatsburger. Verbitterd emigreerde het echtpaar naar Israël en later naar de Verenigde Staten. In de winter van haar leven heeft Engel toch nog haar genoegdoening gekregen, al zal dat na 65 jaar bitterzoet gesmaakt moeten hebben.

Op een lichtere noot: ambtenaren zouden niet meer mogen drinken op kosten van de overheid. Als er bijeenkomsten zijn die met belasting- of subsidiegeld betaald worden, dan mag er geen alcohol geschonken worden, zo vindt Guus Schrijvers, hoogleraar Public Health van het Universitair Medisch Centrum. Zuipende ambtenaren en politici geven een slecht voorbeeld, oordeelde hij. Over het drinken tijdens werktijd en gedurende de lunches liet de hoogleraar zich niet uit.

En de Rooms-Katholieke kerk deed ook weer eens van zich spreken. Kardinaal en staatssecretaris Tarcisio Bertone, de tweede man, liet tijdens een bezoek aan Santiago in Chili weten dat homoseksualiteit en pedofilie onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Hij zegt gesteund te worden door wetenschappelijk onderzoek. Ongetwijfeld worden deze ‘wetenschappers’ betaald door het Vaticaan.

Over het algemeen schrijf ik in deze column over Nederlandse aangelegenheden. In dit geval wil ik toch een uitzondering maken over het nieuws dat het nieuwe Start-verdrag is ondertekend door president Dmitri Medvedev van Rusland en zijn ambtgenoot Barack Obama van Amerika. Het is natuurlijk geweldig nieuws dat het aantal kernwapens met 30% gereduceerd wordt. Als kind werd ik welhaast iedere dag geconfronteerd met verhalen over de nucleaire dreiging (“Ban de bom”) en deze vernieuwing van het Start-akkoord is weer een stap verder weg van de jaren ’70 en ’80.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Malcolm McLaren (64): Amerikaans manager van punkgroep The Sex Pistols
Anatoli Dobrynin (90): Russisch topdiplomaat
Kelly Moran (49): Amerikaans motorcoureur
Vitali Sevastyanov (74): Russisch kosmonaut
Neva Morris (114): Amerikaans oudste persoon
Carla van der Vorst (62): Nederlands modeontwerpster
George Nissen (96): Amerikaans turner en uitvinder van de trampoline
Teddy Scholten (83): Nederlands zangeres en presentatrice
Meir Just (101): Nederlands opperrabijn
Lech Kaczyński (60): President van Polen
Dixie Carter (70): Amerikaans actrice
Piet Meerburg (90): Nederlands verzetsheld
Henk Geels (67): Nederlands artiestenmanager
Het woord van de week: Rollatorghetto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten