6.4.10

H.

Column: De waan(zin) van de week

De afgelopen week stond in het teken van de bezuinigingsmaatregelen die een twintigtal groepen ambtenaren vanaf hun werkplek bedacht hebben. Hun opdracht was om in ieder geval op papier 20% bezuinigingen per werkgroep te realiseren en aan deze opdracht hebben de ambtenaren glansrijk voldaan. Echter, geen enkel ambtenarenteam is op het idee gekomen om als bezuinigingsmaatregel 20% van de ambtenaren op straat te zetten. In het eigen vlees snijden is namelijk nooit fijn.

Over het H-woord wil ik het niet hebben, want in feite kan niemand een onbevooroordeelde mening geven. De mensen die geen huis hebben, gunnen het de huizenbezitters niet dat zij dankzij een belastingmeevaller zelfstandig kunnen wonen. En de huiseigenaren zijn uiteraard voorstander van de hypotheekrenteaftrek: zonder deze belastingmaatregel zouden veel woningeigenaren hun dierbaarste bezit, waarvoor tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen hun laatste centjes opzij zetten, kunnen betalen. Ik vind in ieder geval: geen H zonder H. Geen hypotheekrenteaftrekafschaffing zonder huursubsidieafschaffing. Dat moet het standpunt zijn. En aangezien de politieke partijen het hier nooit over eens zullen worden, blijft alles hopelijk bij het oude.

Andere plannen die deze week naar buiten zijn gekomen:

Verlaging van het minimumloon met tien procent.
Verhoging van het eigen risico in de zorg van 165 euro naar 775 euro
Vijf euro betalen per bezoek aan de huisarts (niet echt sociaal voor bijstandsgezinnen met kinderen)
Invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens; zo wordt het rekeningrijden toch nog ingevoerd, alleen stapsgewijs. Eerst voeren we het in voor de vrachtwagens en enkele jaren later volgen de auto’s automatisch
Invoering van een spitsheffing voor autoverkeer rond de vier grote steden
Een spitstarief voor in de trein
Hogere tarieven voor het openbaar vervoer
Afschaffing van de studiefinanciering; potentieel talent zal hierdoor verloren gaan

Nog nooit is een politicus zo snel vergeten als WB. “Wie”, zegt u, waarde bloglezer? Precies. Wouter Bos, voormalig fractievoorzitter van de PvdA. Hij leidde zijn partij naar omgerekend zestig kamerzetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Hij maakte met zijn partij diepe dalen mee en net op het moment dat de PvdA weer omhoog klom, gaf hij de pijp aan Maarten. Sorry: Job. Cohen.

Klassenjustitie

De ChristenUnie laat in deze verkiezingstijd weer van zich spreken. De kleinste coalitiepartij die verbinding zoekt in de samenleving, maar het niet gelukt is om drie partijen vier jaar lang met elkaar te laten samenwerken, wil hogere boetes voor mensen die harder werken en daardoor meer verdienen. Die boetes kunnen oplopen tot 150.000 euro voor te hard rijden of door rood licht rijden. “Zo wordt iedereen die zich niet aan de regels houdt, naar verhouding even zwaar beboet”, oordeelt deze Christelijke partij. Over klassenjustitie gesproken: de illusie dat iedereen gelijk moet zijn, wordt door de ChristenUnie gemakkelijk overboord gegooid, puur voor de verkiezingsretoriek en om de harde werkers aan te pakken. En, waarde bloglezer, ik preek niet voor eigen parochie: ik mocht willen dat ik het kon veroorloven om 150.000 euro aan boete te kunnen betalen. Zo, dan is dat ook duidelijk.

Het meest bizarre bericht komt van de Dierenbescherming. Zij vinden dat dieronvriendelijke uitdrukkingen uit de Dikke van Dale moeten verdwijnen. Ik wil niet de kat op het spek binden, maar moeten we nu echt mierenneuken over zoiets? Zou dit muisje nog een staartje krijgen of is hier alleen maar zout op een slak gelegd? Ik vind dat het verboden moet worden dat de Dierenbescherming zo’n knuppel in het hoenderhok gooit. Over bezuinigingen gesproken: kunnen we een belasting invoeren voor mensen die onzinnige ideeën de wereld ingooien? Een “slechte ideeëntaks”, dus.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Cor Ridders (73): Nederlands wetenschapper
Alex Posthuma (65): Nederlands volleyballer
Jenne Langhout (91): Nederlands hockeyer
David Mills (49): Amerikaans auteur, journalist en screenwriter
Caresse Henry (44): Amerikaans artiestenmanager
John Forsythe (92): Amerikaans acteur
Chris Kanyon (40): Amerikaans professioneel worstelaar
Oleg Kopayev (72): Russisch voetballer
Eugène Terre’Blanche (69): Zuid-Afrikaans leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging
Sugar Lee Hooper (62): Nederlands zangeres
Rudy Kousbroek (80): Nederlands schrijver

Het woord van de week: Ziekzoeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen