26.4.10

Stoppen

Column: De waan(zin) van de week

Het moslimfundamentalisme heeft de afgelopen week een klinkende overwinning behaald. De Deense cartoonist Kurt Westergaard maakte bekend dat hij geen spotprenten meer gaat maken. Hij verkiest de veiligheid van de mensen om hem heen boven het internationale belang van de vrijheid van meningsuiting.

Vanuit persoonlijk opzicht is het begrijpelijk, maar voor de vrijheid van meningsuiting is dit een zeer grote stap in de verkeerde richting. Westergaard’s stoppen zal de fundamentalisten er alleen maar toe aanzetten om hun activiteiten jegens anderen te intensiveren. Niemand is veilig voor hun waanzinnige queste om alleen maar te tekenen of te schrijven wat de fundo’s aanstaat. Ook de tekenaars van South Park zijn bedreigd omdat ze Mohammed als stripfiguur lieten optreden. En ook zij zijn bezweken onder de druk. Nadat de betreffende aflevering op de Amerikaanse televisie was uitgezonden, zijn bij toekomstige afleveringen (dus ook in Nederland) de scenes waarin Mohammed (in een berenpak) voorkomt geschrapt.

De ambtenaren van het Centraal Planbureau (CPB) vinden dat de politieke partijen niet mogen bezuinigen op overheidsdienaren. Ambtenaren dus. Hiermee opereert en redeneert de vierde macht van ons land voor de zoveelste keer uitsluitend in het eigen belang, zonder te denken aan de consequenties voor de belastingbetalende Nederlanders, die de salarissen van alle ambtenaren op moeten hoesten.

En eigenlijk gaat het nog niet eens om bezuinigingen: het voorstel van CDA en VVD is om de salarissen van de ambtenaren te koppelen aan de inflatie. Dus die salarissen gaan ieder jaar nog altijd omhoog; miljoenen werknemers zijn niet zo gelukkig. De ambtenaren van het CPB zijn echter tegen dit voorstel: ‘Zo’n loonmatiging is tijdelijk van aard.’ Dan leggen we het toch bij wet vast dat ambtenaren geen loonsverhogingen mogen krijgen boven het inflatiepercentage? Zo is dat probleem ook weer opgelost.

Als protest tegen de Mohammedmanie, is donderdag 20 mei uitgeroepen tot internationale “Maak een tekening van Mohammed-dag”. Het is een lovenswaardig initiatief van cartooniste Molly Norris. Helpt het om de wereldvrede een stap dichterbij te brengen? Vast niet. Maar het helpt wel om de mensen erop te wijzen dat niets vernietigender is voor de democratie dan zelfcensuur.

De afgelopen weken zijn onder meer overleden:

Marijn van Duin (57): Belgisch zanger
Dorothy Height (98): Amerikaans burgerrechtenactiviste
Whitney Harris (97): Amerikaans aanklager in het proces van Neurenberg
Juan Antonio Samaranch (89): Spaans voorzitter van IOC
Piet Steenbergen (81): Nederlands voetballer
Ann Vervoort (33): Belgisch zangeres
Jet Berdenis van Berlekom (89): Nederlands verzetsstrijdster
Valentin Deutschmann (81): Oostenrijks politicus
Alan Sillitoe (82): Brits schrijver
Willy Caron (75): Nederlands tenorzanger

Het woord van de week: Regelsroller.

19.4.10

As

Column: De waan(zin) van de week

Marinier eerste klas Marc Harders en korporaal der mariniers Jeroen Houweling gaan de geschiedenis in als de eerste militairen die tijdens de huidige missie naar Afghanistan zijn gedood. Voor hen duurde de missie een paar maanden te lang. Dat is het meest trieste van alles. Iedereen weet dat de missie ten einde loopt, maar nog elke dag kunnen Nederlandse soldaten sterven.

Onze jongens en meisjes doen hun uiterste best om bij te dragen aan de wederopbouw van Afghanistan, maar het is te hopen dat ze niet de uitzending van Zembla (zondag 18 april) zagen. Van de 20 miljard aan ontwikkelingshulp, waar jaarlijks 4 miljard aan toegevoegd wordt, wordt maar heel weinig gedaan. Hulporganisaties houden tientallen percentages voor zichzelf achter. Er wordt gezegd dat 680 nieuwe scholen zijn gebouwd in Afghanistan. Maar in heel Kabul is er nog geen enkele school opgezet. Meisjes moeten buiten in de sneeuw en de kou zitten om nog wat te kunnen leren; een schier onmogelijke taak.

De Partij voor de Dieren lijkt ten onder te gaan aan krabbende katjes. Als ware het een ware missverkiezing, kunnen Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en fractievoorzitter Marianne Thieme elkaar niet meer luchten of zien. Thieme heeft het vooralsnog voor elkaar gekregen dat Ouwehand niet op de kandidatenlijst staat. De afdeling Zeeland (alle elf leden) zint dit niet en stopt met campagnevoeren. Het scheelt in ieder geval weer wat papier en da’s weer goed voor het milieu.

Tot voor kort zaten de IJslanders in zak en as, maar daar heeft de vulkaan Eyjafjallajőkull verandering in gebracht. Gansch het vliegverkeer lag vijf dagen lang stil in Nederland en grote delen van Europa. Ik weet niet hoe het met u zit, waarde bloglezer, maar ik heb geen asdeeltje gezien. Wel een prachtige strakblauwe lucht, die niet ontsierd werd door lange witte strepen. De genieën van het weerbericht vertelden de mensen dat het vanwege de as goed is om naar de ondergaande zon te kijken: die was namelijk zo mooi rood. NEWSFLASH: de ondergaande zon is altijd rood!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Edoeard Tsjoevasjov (47): Russisch rechter
Alexander Bernstein (74): Brits politicus
Israr Ahmed (77): Pakistaans intellectueel en theoloog
Peter Steele (48): Amerikaans zanger
Raimondo Vianello (87): Italiaans acteur en televisiepresentator
Coimbatore Prahalad (69): Indiaas specialist in bedrijfsstrategie
Anna Kalouta (91): Grieks actrice
Edwin Valero (28): Venezolaans bokser

Het woord van de week: Vuurtorenmemorabiliaruilbeurs.

13.4.10

Sorry

Column: De waan(zin) van de week

De excuses die minister Ab Klink de afgelopen week aanbood aan de 87-jarige Selma Engel-Wijnberg is waarschijnlijk het meest memorabele moment uit zijn ministerschap. Nog net op tijd heeft hij hiermee een schandvlek uit de Nederlandse geschiedenis kunnen uitwissen. Net op tijd; niet alleen omdat zijn ministerschap afloopt, maar vooral omdat ieders leven eindig is, dus ook dat van mevrouw Engel. Zij was de enige overlevende vrouw van de 33.000 Nederlandse Joden die terugkwamen uit Sobibor. Na de oorlog werd zij, vanwege haar huwelijk met een Pool, schandelijk behandeld door de toenmalige overheid: ze werd niet meer erkend als Nederlands staatsburger. Verbitterd emigreerde het echtpaar naar Israël en later naar de Verenigde Staten. In de winter van haar leven heeft Engel toch nog haar genoegdoening gekregen, al zal dat na 65 jaar bitterzoet gesmaakt moeten hebben.

Op een lichtere noot: ambtenaren zouden niet meer mogen drinken op kosten van de overheid. Als er bijeenkomsten zijn die met belasting- of subsidiegeld betaald worden, dan mag er geen alcohol geschonken worden, zo vindt Guus Schrijvers, hoogleraar Public Health van het Universitair Medisch Centrum. Zuipende ambtenaren en politici geven een slecht voorbeeld, oordeelde hij. Over het drinken tijdens werktijd en gedurende de lunches liet de hoogleraar zich niet uit.

En de Rooms-Katholieke kerk deed ook weer eens van zich spreken. Kardinaal en staatssecretaris Tarcisio Bertone, de tweede man, liet tijdens een bezoek aan Santiago in Chili weten dat homoseksualiteit en pedofilie onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Hij zegt gesteund te worden door wetenschappelijk onderzoek. Ongetwijfeld worden deze ‘wetenschappers’ betaald door het Vaticaan.

Over het algemeen schrijf ik in deze column over Nederlandse aangelegenheden. In dit geval wil ik toch een uitzondering maken over het nieuws dat het nieuwe Start-verdrag is ondertekend door president Dmitri Medvedev van Rusland en zijn ambtgenoot Barack Obama van Amerika. Het is natuurlijk geweldig nieuws dat het aantal kernwapens met 30% gereduceerd wordt. Als kind werd ik welhaast iedere dag geconfronteerd met verhalen over de nucleaire dreiging (“Ban de bom”) en deze vernieuwing van het Start-akkoord is weer een stap verder weg van de jaren ’70 en ’80.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Malcolm McLaren (64): Amerikaans manager van punkgroep The Sex Pistols
Anatoli Dobrynin (90): Russisch topdiplomaat
Kelly Moran (49): Amerikaans motorcoureur
Vitali Sevastyanov (74): Russisch kosmonaut
Neva Morris (114): Amerikaans oudste persoon
Carla van der Vorst (62): Nederlands modeontwerpster
George Nissen (96): Amerikaans turner en uitvinder van de trampoline
Teddy Scholten (83): Nederlands zangeres en presentatrice
Meir Just (101): Nederlands opperrabijn
Lech Kaczyński (60): President van Polen
Dixie Carter (70): Amerikaans actrice
Piet Meerburg (90): Nederlands verzetsheld
Henk Geels (67): Nederlands artiestenmanager
Het woord van de week: Rollatorghetto.

6.4.10

H.

Column: De waan(zin) van de week

De afgelopen week stond in het teken van de bezuinigingsmaatregelen die een twintigtal groepen ambtenaren vanaf hun werkplek bedacht hebben. Hun opdracht was om in ieder geval op papier 20% bezuinigingen per werkgroep te realiseren en aan deze opdracht hebben de ambtenaren glansrijk voldaan. Echter, geen enkel ambtenarenteam is op het idee gekomen om als bezuinigingsmaatregel 20% van de ambtenaren op straat te zetten. In het eigen vlees snijden is namelijk nooit fijn.

Over het H-woord wil ik het niet hebben, want in feite kan niemand een onbevooroordeelde mening geven. De mensen die geen huis hebben, gunnen het de huizenbezitters niet dat zij dankzij een belastingmeevaller zelfstandig kunnen wonen. En de huiseigenaren zijn uiteraard voorstander van de hypotheekrenteaftrek: zonder deze belastingmaatregel zouden veel woningeigenaren hun dierbaarste bezit, waarvoor tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen hun laatste centjes opzij zetten, kunnen betalen. Ik vind in ieder geval: geen H zonder H. Geen hypotheekrenteaftrekafschaffing zonder huursubsidieafschaffing. Dat moet het standpunt zijn. En aangezien de politieke partijen het hier nooit over eens zullen worden, blijft alles hopelijk bij het oude.

Andere plannen die deze week naar buiten zijn gekomen:

Verlaging van het minimumloon met tien procent.
Verhoging van het eigen risico in de zorg van 165 euro naar 775 euro
Vijf euro betalen per bezoek aan de huisarts (niet echt sociaal voor bijstandsgezinnen met kinderen)
Invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens; zo wordt het rekeningrijden toch nog ingevoerd, alleen stapsgewijs. Eerst voeren we het in voor de vrachtwagens en enkele jaren later volgen de auto’s automatisch
Invoering van een spitsheffing voor autoverkeer rond de vier grote steden
Een spitstarief voor in de trein
Hogere tarieven voor het openbaar vervoer
Afschaffing van de studiefinanciering; potentieel talent zal hierdoor verloren gaan

Nog nooit is een politicus zo snel vergeten als WB. “Wie”, zegt u, waarde bloglezer? Precies. Wouter Bos, voormalig fractievoorzitter van de PvdA. Hij leidde zijn partij naar omgerekend zestig kamerzetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Hij maakte met zijn partij diepe dalen mee en net op het moment dat de PvdA weer omhoog klom, gaf hij de pijp aan Maarten. Sorry: Job. Cohen.

Klassenjustitie

De ChristenUnie laat in deze verkiezingstijd weer van zich spreken. De kleinste coalitiepartij die verbinding zoekt in de samenleving, maar het niet gelukt is om drie partijen vier jaar lang met elkaar te laten samenwerken, wil hogere boetes voor mensen die harder werken en daardoor meer verdienen. Die boetes kunnen oplopen tot 150.000 euro voor te hard rijden of door rood licht rijden. “Zo wordt iedereen die zich niet aan de regels houdt, naar verhouding even zwaar beboet”, oordeelt deze Christelijke partij. Over klassenjustitie gesproken: de illusie dat iedereen gelijk moet zijn, wordt door de ChristenUnie gemakkelijk overboord gegooid, puur voor de verkiezingsretoriek en om de harde werkers aan te pakken. En, waarde bloglezer, ik preek niet voor eigen parochie: ik mocht willen dat ik het kon veroorloven om 150.000 euro aan boete te kunnen betalen. Zo, dan is dat ook duidelijk.

Het meest bizarre bericht komt van de Dierenbescherming. Zij vinden dat dieronvriendelijke uitdrukkingen uit de Dikke van Dale moeten verdwijnen. Ik wil niet de kat op het spek binden, maar moeten we nu echt mierenneuken over zoiets? Zou dit muisje nog een staartje krijgen of is hier alleen maar zout op een slak gelegd? Ik vind dat het verboden moet worden dat de Dierenbescherming zo’n knuppel in het hoenderhok gooit. Over bezuinigingen gesproken: kunnen we een belasting invoeren voor mensen die onzinnige ideeën de wereld ingooien? Een “slechte ideeëntaks”, dus.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Cor Ridders (73): Nederlands wetenschapper
Alex Posthuma (65): Nederlands volleyballer
Jenne Langhout (91): Nederlands hockeyer
David Mills (49): Amerikaans auteur, journalist en screenwriter
Caresse Henry (44): Amerikaans artiestenmanager
John Forsythe (92): Amerikaans acteur
Chris Kanyon (40): Amerikaans professioneel worstelaar
Oleg Kopayev (72): Russisch voetballer
Eugène Terre’Blanche (69): Zuid-Afrikaans leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging
Sugar Lee Hooper (62): Nederlands zangeres
Rudy Kousbroek (80): Nederlands schrijver

Het woord van de week: Ziekzoeker.